Revolúcia na tanieri: Psychobiotiká – tajná zbraň proti stresu!

Psychobiotiká

V dnešnom rýchlom a hektickom svete sa stres stal naším každodenným spoločníkom. Čoraz viac ľudí pociťuje únavu, podráždenosť a neschopnosť vyrovnať sa s nárokmi moderného života. Zatiaľ čo tradičné metódy zvládania stresu, ako sú meditácia, cvičenie či relaxačné techniky, zostávajú účinné, veda v posledných rokoch objavila nový prístup: psychobiotiká. Tento koncept mení spôsob, akým sa pozeráme na spojenie medzi naším črevom, mozgom a našou psychikou.

Prečítajte si: Ako pripraviť izbové rastliny na zimu, aby boli na jar krásne a plné života?

Čo sú psychobiotiká?

Psychobiotiká sú špecifické druhy probiotík – „dobrých baktérií“, ktoré žijú v našom tráviacom trakte – ktoré majú schopnosť pozitívne ovplyvňovať našu náladu, správanie a psychický stav. Na rozdiel od bežných probiotík, ktoré sa zameriavajú na podporu trávenia a imunitného systému, psychobiotiká cielia na náš mozog a nervový systém. Týmto spôsobom môžu pomôcť zmierniť stres, úzkosť, depresiu a ďalšie duševné problémy.

Psychobiotiká fungujú cez tzv. os črevo-mozog, čo je komunikačný systém medzi črevom a mozgom, ktorý ovplyvňuje nielen trávenie, ale aj náladu a kognitívne funkcie. Tento systém je omnoho komplexnejší, ako sme si predtým mysleli, a mikrobiota – komunita baktérií žijúcich v našom čreve – hrá v ňom kľúčovú úlohu.

Črevo ako druhý mozog

Črevo nie je len miestom, kde sa spracováva potrava. Je to komplexný orgán, ktorý obsahuje milióny neurónov a produkuje množstvo neurotransmiterov, ako je serotonín, dopamín či GABA – látky, ktoré priamo ovplyvňujú našu náladu a emócie. V skutočnosti sa až 90 % serotonínu, „hormónu šťastia“, nachádza práve v čreve. Preto sa črevo často označuje ako „druhý mozog“.

Keď je naša črevná mikroflóra v rovnováhe, podporuje zdravú produkciu týchto neurotransmiterov, čo vedie k lepšiemu zvládaniu stresu a zlepšeniu psychického stavu. Naopak, keď je črevná mikroflóra narušená, môžeme pociťovať zvýšenú úzkosť, podráždenosť alebo dokonca depresiu.

Odporúčame: Odhaľte silu prírody: 3 tajné zbrane proti jesennému prechladnutiu

fermentované potraviny
Depositphotos

Ako psychobiotiká ovplyvňujú stres?

Psychobiotiká môžu pomáhať pri zvládaní stresu niekoľkými spôsobmi:

  1. Zníženie zápalov: Stres spôsobuje v tele zápalové procesy, ktoré môžu ovplyvniť nielen naše fyzické zdravie, ale aj duševný stav. Niektoré druhy psychobiotík majú protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierniť zápal v tele, vrátane mozgu.
  2. Produkcia neurotransmiterov: Ako sme už spomínali, črevo produkuje veľké množstvo neurotransmiterov, ktoré ovplyvňujú našu náladu. Psychobiotiká môžu podporiť produkciu serotonínu a GABA, ktoré majú upokojujúci účinok a pomáhajú znižovať úzkosť.
  3. Ochrana pred stresovými hormónmi: Psychobiotiká môžu ovplyvňovať aj produkciu kortizolu – hlavného stresového hormónu. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí konzumujú psychobiotiká, majú nižšiu hladinu kortizolu v krvi, čo vedie k zlepšenému zvládaniu stresových situácií.
  4. Zlepšenie kvality spánku: Stres a nespavosť sú úzko prepojené. Niektoré psychobiotiká môžu pomôcť zlepšiť kvalitu spánku, čo následne prispieva k lepšiemu zvládaniu stresu a zlepšeniu psychickej odolnosti.

Výskumy a sľubné výsledky

V posledných rokoch sa uskutočnilo niekoľko štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv psychobiotík na psychické zdravie. Jedna z týchto štúdií, publikovaná v časopise Frontiers in Psychiatry, skúmala účinky probiotických baktérií, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, na úzkosť a depresiu. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali tieto psychobiotiká, pociťovali výrazné zníženie symptómov úzkosti a depresie.

Ďalšia štúdia zistila, že konzumácia špecifických druhov probiotík počas štyroch týždňov významne znižuje hladiny kortizolu a zlepšuje subjektívne pocity stresu u zdravých jedincov. Tieto výsledky naznačujú, že psychobiotiká môžu byť účinným nástrojom na zvládanie stresu aj v každodennom živote.

Neprehliadnite: Pohostenie na halloweensku párty – inšpirácie na strašidelné sladké dobroty

Potraviny bohaté na psychobiotiká

Aj keď je možné užívať psychobiotiká vo forme doplnkov stravy, existuje množstvo potravín, ktoré prirodzene obsahujú tieto prospešné baktérie. Medzi najlepšie zdroje psychobiotík patria:

  • Kvasená zelenina: Kvasená kapusta, kimchi a ďalšie fermentované zeleninové jedlá sú bohaté na prospešné baktérie, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť črevnú mikroflóru.
  • Jogurt a kefír: Tieto fermentované mliečne výrobky sú prirodzeným zdrojom probiotík, vrátane tých, ktoré majú psychobiotické vlastnosti.
  • Miso: Tradičná japonská fermentovaná pasta z fazule obsahuje rôzne druhy baktérií, ktoré podporujú zdravie čreva a mozgu.
  • Kombucha: Fermentovaný čaj plný probiotík, ktorý podporuje rovnováhu črevnej mikroflóry.
  • Tempeh: Fermentovaný sójový výrobok bohatý na probiotiká a bielkoviny, ktorý je výbornou voľbou pre vegetariánov a vegánov.

Psychobiotiká: Budúcnosť v liečbe duševného zdravia?

Zatiaľ čo výskum v oblasti psychobiotík je stále v počiatočnej fáze, doterajšie výsledky sú viac než sľubné. Odborníci sa zhodujú, že psychobiotiká by mohli hrať kľúčovú úlohu v budúcnosti liečby duševných porúch, ako sú depresia, úzkosť či dokonca posttraumatická stresová porucha (PTSD).

Je však dôležité si uvedomiť, že psychobiotiká nie sú náhradou za tradičné terapeutické prístupy, ako je psychoterapia alebo lieky. Skôr ich možno považovať za doplnok, ktorý môže zlepšiť celkové zdravie a podporiť zvládanie stresu v každodennom živote.

Prečítajte si aj: Vplyv vitamínu C na pleť: Prečo ho pleti dopĺňať pravidelne a ako?

Psychobiotiká predstavujú fascinujúci nový prístup k zvládaniu stresu a zlepšovaniu psychického zdravia. Spojenie medzi črevom a mozgom, ktoré vedci len nedávno začali podrobnejšie skúmať, otvára nové možnosti pre prevenciu a liečbu duševných porúch. Vďaka jednoduchým zmenám v strave môžeme podporiť nielen naše trávenie, ale aj psychickú pohodu.

Ako sa výskum v oblasti psychobiotík rozvíja, môžeme očakávať, že sa tieto „dobré baktérie“ stanú stále častejšou súčasťou odporúčaní pre zdravie čreva aj duše. A možno už čoskoro budú psychobiotiká bežnou súčasťou našej každodennej stravy, pomáhajúc nám zvládať stresy moderného sveta.

Váš tanier sa tak môže stať vaším najlepším spojencom v boji proti stresu.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE