Je vedecky dokázané, že hrsť orechov či semien denne má na ľudský organizmus blahodarné účinky. Orechy a semená sú skvelé, obsahujú zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a iné zdraviu prospešné látky. Konzumácia orechov sa odporúča pri diétovaní, ale aj na rekonvalescenciu pri kardiovaskulárnych chorobách, pri zvýšenom cholesterole či pri cukrovke.
Všetky tieto benefity sú naozaj super, no vedci dokázali, že pred konzumáciou je dôležitá samotná aktivácia orechov a semien, ktorá ešte podčiarkne ich pozitívne účinky a umožní telu semená lepšie absorbovať. Ich chuť sa pritom vôbec nemení! Aké benefity majú aktivované orechy? Ako na správne namáčanie orechov? Ako proces aktivácie funguje? Viac v článku!
Čo je aktivácia orechov? Aktivácia orechov = namáčanie orechov
Čo to teda tá aktivácia semien a orechov vlastne je? Ide o úplne jednoduché namáčanie orechov a semien predtým, ako ich skonzumujete. Potrebujete pritom len obyčajnú vodu, nič viac. Požadované orechy zopárkrát prepláchnite, potom ich namočte do misky s vodou.
Najlepšie je aktivovanie orechov počas noci, aby boli ráno pripravené na konzumáciu, dajte si však pozor na to, ako dlho, aký druh orechov treba namáčať. Okrem toho je dobré vodu vymeniť aspoň po 3-4 hodinách.
Bude ťa fascinovať: Úžasné outfity na vianočný večierok: Ktorý si vyberieš ty?
Shutterstock®Najvýživnejší spôsob konzumácie orechov – prečo namáčať orechy?
Pýtate sa, prečo by ste si mali prejsť toľkou „drinou" predtým, než si dáte jednu hrsť orechov za deň? Tí, ktorí to už vyskúšali, nedajú na aktiváciu týchto potravín dopustiť. Potvrdzujú totižto teóriu, že aktivované orechy a semená ľudské telo jednoduchšie absorbuje aj strávi. Nepôsobia potom na organizmus zaťažujúco.
Okrem toho obsahujú orechy a semená prirodzený obsah kyseliny fytovej, ktorá je dôvodom, prečo naše telo neprijíma benefičné látky obsiahnuté v orechoch a semenách správne, alebo dokonca vôbec. Je akýmsi blokátorom, ktorý práve aktivácia odstraňuje.
Antinutrient kyselina fytová
Čo je kyselina fytová? Kyselina fytová je antinutrient, ktorý sa nachádza v obilninách, strukovinách a semenách. Viaže sa na minerály ako železo, zinok, horčík a vápnik, čím znižuje ich vstrebateľnosť v tele. Hoci môže obmedzovať absorpciu živín, má aj prospešné účinky, ako je antioxidačná a protizápalová aktivita. Správna príprava potravín, ako je namáčanie, klíčenie alebo fermentácia, môže znížiť obsah kyseliny fytovej a zlepšiť dostupnosť živín.
Pozri aj: Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí
Shutterstock®Ako na správne namáčanie orechov?
Každý orech či semeno sú odlišné svojou konzistenciou aj veľkosťou. Zatiaľ, čo mandle musíte namáčať dlhšie, kešu takú dlhú aktiváciu nepotrebujú. Pomôže vám tento jednoduchý návod:
- Lieskové orechy, pínovié oriešky, pekanové a vlašské orechy a arašidy namáčajte 7 – 12 hodín.
- Kešu oriešky namáčajte 3 – 6 hodín.
- Mandle namáčajte 12 – 14 hodín.
- Slnečnicové a tekvicové semená namáčajte 7 – 10 hodín.
Bude ťa zaujímať: Trápi ťa nespavosť? Poznáme možnú príčinu!
Shutterstock®Ako konzumovať aktivované orechy?
- Ako zdravý snack: Aktivované orechy môžete konzumovať samostatne ako výživnú desiatu medzi jedlami.
- Pridajte do šalátov: Aktivované orechy sú skvelé do šalátov, kde pridajú chrumkavosť a výživné látky.
- Použitie do smoothie: Môžete ich pridať do smoothie pre extra dávku zdravých tukov a bielkovín.
- V pečení a varení: Použite ich ako ingredienciu v receptoch na granolu, energetické tyčinky alebo na ozdobenie dezertov.
Skladovanie aktivovaných orechov
Po procese namáčania je dôležité orechy dôkladne vysušiť, aby sa predišlo tvorbe plesní a zachovala ich čerstvosť. Orechy môžete sušiť v rúre na nízkej teplote (asi 50 °C) alebo v sušičke, kým nie sú úplne suché a chrumkavé. Následne ich skladujte v hermeticky uzavretej nádobe v chladničke, kde vydržia niekoľko dní až týždňov. Ak chcete orechy uchovať ešte dlhšie, môžete ich zamraziť a tým predĺžiť ich trvanlivosť na niekoľko mesiacov, pričom si zachovajú svoju chuť a výživové vlastnosti.
Anketa: Skúsite aktiváciu orechov a semien?
Odpovedalo 184 ľudí
64%
4%
32%
Aktualizovaný článok: 16.10.2024
29 komentárov
Silvia Krúpová
16.10.2024 12:47Wau tak toto som netušila, určite to začnem robiť. Ďakujem
Jana Komadová
25.09.2018 14:58No neviem čítam o tomprvý krát orechy mám rada kadý deň si dam za hrsť
Zuzana Šefčovičová
03.01.2018 08:02ja to robím pravidelne či už pri raw koláčikoch, ktoré si doma robím alebo pred rozmixovaním s čerstvou vyšťavenou štavičkou - vynikajúci koktejl na štýl smoothie. ale ďakujem za počet hodín, počas ktorých by mali byť rôzne orechy vo vode kým sa stihnú aktivovať.
Soňa Horáčková
29.12.2017 20:46ešte som o tom nepočula ....
Ingrid Štefanová st.
26.12.2017 12:29radsej ich mam v prirodzenom stave,hlavne pistacie
ivana pistovičová
26.12.2017 11:55ked budem mat na to naladu a nebudem leniva, tak vyskusam
Petra Plevková
19.12.2017 09:18slnecnicove semienka uz mam vo vode. urcite zavediem pravidelne
Tomáš Kamenár
19.12.2017 08:40zaujímavé
Ingrid Šimoniková
18.12.2017 21:55kešu a mandle milujem , vlašské môžem len v malom množstve a arašidy vôbec
janko komada
18.12.2017 20:54zaujímave čítanie určite vyskúšam
Marta Hollá
18.12.2017 20:23o tom som ešte ani nepočula ale za pokus to stojí
Soňa Kelemenová
18.12.2017 12:34aktivácia semiačok a orechov je pre mna novinkou.... ale čo by človek neurobil pre svoje zdravie...
Anna Bútorová
18.12.2017 08:40no tak toto určite vyskúšam
Elena Švachová
17.12.2017 22:06Orechy-hlavne vlašské,jeme každý deň,lebo nám rastú na chalupe.Máme tam niekoľko stromov,takže máme zásobu na celú zimu.O namáčaní som ešte nepočula...
Ľubica Šťastná
17.12.2017 21:05Zatiaľ som aktivovala iba mandle, vyskúšam!
Pavlína Vaksmundská
17.12.2017 20:17Aktiváciu - namáčanie orechov a semien určite vyskúšam .. Mám veľmi rada Kešu a vlašské orechy .. Vôbec som o tom nevedela , iba mandle som namáčala , ked som piekla koláč ..
Andrejka Smutňáková
17.12.2017 20:11mandle som si občas zvykla namáčať pred jedením, ale že aj ostatné orechy, tak bude aj tie
Mária Maxianová
17.12.2017 18:21ešte som o aktivácii orechov nepočula
Marie Gutmannová
17.12.2017 17:59aj pre mňa je táto informácia nová...vyskúšam :)
ľudka Uličná
17.12.2017 17:54zaujímavy članok
Katarína Konečná
17.12.2017 17:53počujem prvýkrát
Milka Damašková
17.12.2017 17:40Vyskúšame s dcérou, ona má naozaj problematické trávenie a hneď zistí, či to naozaj funguje..
Lucia Kobíková
17.12.2017 17:36Orechy sú základ!
Jana Komadová
17.12.2017 16:58Zaujímavé čítanie no orechy milujem každý deň za hrsť zjem
Anna Kristova
17.12.2017 16:45no toto som ešte nepočula
Mária Bujňáková
17.12.2017 13:27Počujem o tom skutočne prvykrát, ale nemám proti tomu nič a rada vyskúšam aj taký spôsob
Libuše Šumná
17.12.2017 13:09na vlašské ořechy jsem alergická, ale kešu mám ráda
Mária Frnová
17.12.2017 09:15no aktivácii orechov čítam prvý raz
Soňa Krátka
17.12.2017 08:26len tak ako pokus skúsim a uvidím...