To, že hliva by mala patriť aj na váš tanier sme vám dokázali v článku o jej priaznivých vplyvoch na náš organizmus. Obsahuje betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť voči baktériám, vírusom a posilňuje tak imunitu. Pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam a hodí sa aj do diétneho jedálnička.
Hliva je prijateľnou hubou aj pre tých, ktorí hríby nemajú radi. Typickú arómu a chuť hríbov u nej nenájdete. Ešte ste ju vo svojej kuchyni nepoužili? Dostupná je takmer v každom obchode a dokonca si ju jednoducho vypestujete aj doma. My vám prinášame 3 tipy na výborné recepty, kde môžete hlivu ustricovú použiť.
Odporúčame prečítať: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy
Rizoto s hlivou a parmezánom
Budeme potrebovať:
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 šálku ryže
- 300 g zeleniny (mrkva, petržlen, zelené struky)
- 2 PL oleja
- 1 ČL vegety
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1 ČL soli
- parmezán
Postup:
Hlivu umyjeme, pokrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Ryžu prepláchneme, pridáme k hlive, osolíme a okoreníme, chvíľku restujeme. Zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pridáme k hlive a ryži. Podlejeme vodou a dusíme, dokým zelenina a ryža nezmäknú. Nastrúhaný parmezán pridáme k rizotu a premiešame – množstvo závisí na vás. Prípadne ho nemusíte primiešať do ryže, ale až na tanieri ním rizoto posypať.
Kuracie kúsky s hlivovou omáčkou
Budeme potrebovať:
- 400 g kuracích pŕs
- 300 g hlivy ustricovej
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL soli
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Osolíme a okoreníme, necháme chvíľu odležať. Pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme kúsky kuracieho mäsa a restujeme. Umyjeme a nakrájame hlivu, pridáme ju k mäsu a osmažíme. Podlejeme vodou a dusíme aspoň 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu na šľahanie a pretlačený cesnak, prevaríme. Na záver môžeme omáčku ešte dochutiť.
Odporúčame prečítať: Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť
Celozrnné cestoviny s cesnakom, plesňovým syrom a hlivou
Budeme potrebovať:
- celozrnné cestoviny fettuccine alebo tagliatelle
- 500 g hlivy ustricovej
- 100 g plesňového syra
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Hlivu umyjeme a pokrájame, pridáme k cibuli a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Potom pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme kúskami plesňového syra a jemne ho do zmesi primiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme a primiešame do hlivovej zmesi.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Zdroj foto: Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.