Nadmerná konzumácia bielej múky, ktorú nájdeme vo väčšine pekárenských výrobkoch alebo v cestovinách má za následok negatívny vplyv na naše zdravie. Biela múka obsahuje až o 85% menej vlákniny ako múka celozrnná a neobsahuje takmer žiadne minerály alebo vitamíny. Nahradiť tento druh múky v dnešnej dobe je veľmi jednoduché, pretože obchody ponúkajú viacero zdravších alternatív. My vám prinášame niekoľko z nich.
Špaldová múka
Najčastejšie sa v zdravej výžive skloňuje slovo špaldová múka, ktorá sa považuje za skvelú náhradu bielej múky. Narozdiel od nej má špalda vyšší obsah bielkovín, vlákniny a je veľkým zdrojom vitamínov B1 a B3. Z minerálnych látok sa v nej nachádza najmä mangán, draslík, horčík a v menšom množstve aj zinok, fosfor alebo vápnik.
Špaldová múka zlepšuje trávenie, pozitívne pôsobí na imunitný systém a prispieva k regenerácií buniek. Ak chcete do svojho jedálnička začleniť tento druh múky, vyskúšajte najskôr použiť polovicu klasickej bielej a polovicu špaldovej múky, pretože špaldová múka sa ťažšie spracováva.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Amarantová múka
Menej známa, ale rovnako zdravá je aj amarantová múka, ktorá sa vyrába z amarantu. Toto malé zrnko o veľkosti maku obsahuje veľké množstvo vlákniny a minerálnych látok. Tento druh múky je vhodný aj pre ľudí s bezlepkovou diétou, pretože neobsahuje žiadny lepok. Môžete ju použiť pri príprave domáceho chleba alebo koláčov, v ideálnom pomere 30% amarantovej múky a 70% klasickej múky.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Pohánková múka
Pohánka patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny a pochádza z oblastí strednej a juhovýchodnej Ázie. Zaraďuje sa medzi superpotraviny, pretože obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov. Jej konzumáciou dodávate telu vitamíny skupiny B, vlákninu, horčík, železo, fosfor a vápnik. Z pohánky sa vyrába aj pohánková múka, ktorá má výraznú chuť a odporúča sa kombinovať s obyčajnou múkou v pomere 1:3.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Kukuričná múka
Kukurica patrí spolu so pšenicou k najpestovanejším obilninám na svete. Kukuričnou hrubou múkou môžete nahradiť strúhanku a jej hladká verzia sa hodí k príprave tortilly alebo cestovín. Tento druh múky obsahuje mnoho vitamínu B1, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Taktiež je zdrojom minerálnych látok ako sú horčík, draslík, fosfor alebo vápnik. V múke sa nenachádza lepok, takže ju pri pečení môžu použiť aj celiatici.
Odporúčame prečítať: 6 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberiete
www.thinkstockphotos.com