Vyberáme sviečky do domácnosti: Praktické tipy a dizajnové inšpirácie

výber sviečok

Nejde len o to krásne tlmené svetlo. V dnešnej dobe sú sviečky dôležitou súčasťou interiérového dizajnu, atmosféry a pohodlia domova. Každá sviečka dokáže zmeniť charakter priestoru, pridať mu šmrnc a ponúknuť viac, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Ktorá sviečka je teda tá pravá pre náš domov?

Pozri aj: Vyrastali ste v nefunkčnej rodine? Tieto znaky vás prezradia

Kónické sviečky s luxusným šmrncom

Kónické sviečky, známe aj ako stĺpové alebo vysoké sviečky, sú ideálne pre elegantné a formálne priestory. Najčastejšie ich nájdeme v svietnikoch na jedálenských stoloch alebo v obývacích izbách. Vďaka predĺženému tvaru pôsobia luxusne a sofistikovane. Hodia sa na vytvorenie dramatického efektu počas špeciálnych príležitostí, ako sú slávnostné večere či sviatky. 

Ak ich umiestnite do klasických kovových alebo keramických svietnikov, stanú sa nápadným dizajnovým prvkom. Svietniky čierne, kovové, v odtieňoch zlatej, medenej či striebornej, pôsobia rustikálne a môžete ich skombinovať v rôznych výškach.

Tip: Pri výbere dbajte na výšku sviečky – príliš vysoké sviečky môžu pôsobiť v malých miestnostiach ako päsť na oko.

Vonné sviečky aj ako osviežovače vzduchu

Vonné sviečky sú obľúbené pre svoju schopnosť naplniť priestor príjemnou vôňou a vytvoriť uvoľňujúcu atmosféru. Dostupné sú v rôznych vôňach, od jemných kvetinových tónov cez svieže citrusové až po hrejivé korenisté vône. Okrem toho majú vonné sviečky aj estetickú hodnotu – často sú dostupné v štýlových obaloch, ktoré ladia s vašou domácnosťou – to nemôže byť náhoda! Vonné sviečky sú ideálne na vytvorenie relaxačného prostredia v kúpeľni, spálni alebo obývacej izbe. Niektoré môžu dokonca podporiť lepší spánok alebo znížiť stres.

Tip: Nezapĺňajte celý domov rovnakou vôňou. Každá miestnosť môže mať inú atmosféru a vôňa by mala korešpondovať s jej funkciou. Svieže vône ako eukalyptus alebo levanduľa sú ideálne do kúpeľne, zatiaľ čo hrejivé, ako vanilka alebo santalové drevo, zútulnia obývačku.

Pozri aj: Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!

sviečky
Depositphotos

Elegantné sviečky v skle

Sviečky v skle sa vo veľkom využívajú v modernom interiérovom dizajne. Sklenené nádoby dodávajú sviečkam sofistikovaný vzhľad a zároveň sú praktické – zabraňujú kvapkaniu vosku. Keď sviečka zhorí, môžete sklenenú nádobu využiť ako dekoratívny prvok. Sviečky v skle môžete umiestniť na konferenčné stolíky, police či do kúpeľne. Dajú sa ľahko presúvať a bezpečne používať aj v blízkosti iných predmetov. Nabudúce už hasiť nebudete. Samozrejme, všetky sviečky treba používať tak, aby sme ich mali počas doby horenia pod dohľadom.

Tip: Ak chcete vytvoriť elegantný dizajnový efekt, zvoľte si sviečky v zladených alebo neutrálnych farbách, ktoré zapadnú do celkového konceptu interiéru.

Plávajúce sviečky pre chvíle romantiky

Plávajúce sviečky sú skvelým doplnkom, ak chcete dodať priestoru romantický nádych. Môžu byť umiestnené v priehľadných miskách s vodou, vo veselých farebných vedierkach, prípadne vo vani, ak si chcete dopriať tú pravú relaxačnú atmosféru. Použite ich pri špeciálnych večeriach, na svadbách alebo počas romantických večerov pod holým nebom.

Tip: Pre väčší efekt pridajte do vody kvety alebo kamienky a vytvorte tak esteticky príťažlivé aranžmány.

Čajové sviečky – malé, ale účinné

Čajové sviečky sú malé a cenovo dostupné, ale napriek tomu veľmi účinné. Často sa používajú v súvislosti s aromaterapiou alebo ako súčasť rôznych dekoratívnych svetelných kompozícií. Čajové sviečky sú ideálne na doplnenie svetelných girlánd na rímse kozuba alebo do malých svietnikov. Ich jemné svetlo dokáže vytvoriť príjemnú atmosféru, a to bez toho, aby prevládali nad inými prvkami v miestnosti.

Tip: Na večierky alebo sezónne dekorácie použite čajové sviečky s farbeným voskom či v dekoratívnych obaloch, aby ste pridali miestnosti farebný akcent.

Bezdymové a LED sviečky

Ak hľadáte bezpečnejšiu alternatívu tradičných sviečok, bezdymové sviečky alebo LED sviečky si vás omotajú okolo prsta. Sú ideálne pre domácnosti s malými deťmi alebo domácimi miláčikmi, kde by otvorený plameň mohol predstavovať nebezpečenstvo. LED sviečky majú flexibilné využitie, či už ide o večernú atmosféru, alebo vonkajšie párty. Nepotrebujú údržbu.

Tip: Vyberte si LED sviečky s nastaviteľnou intenzitou svetla alebo s efektom blikajúceho plameňa, aby ste získali čo najvernejšiu imitáciu klasických sviečok.

Sviečky ako dizajnový prvok

Sviečky však, samozrejme, neslúžia len ako zdroj svetla pri dotváraní atmosféry. Interiéru dodávajú štýl a osobitosť. Farby sviečok môžu buď doplniť, alebo kontrastovať s farbami interiéru. Neutrálne tóny ako biela, béžová a sivá sa hodia do minimalistických a moderných priestorov, zatiaľ čo sýte farby ako bordová či tmavomodrá priestor osviežia. Skúste kombinovať rôzne druhy sviečok na jednom mieste. Hra s rôznymi veľkosťami a tvarmi sviečok dokáže vytvoriť dynamiku.

Pozri aj: Tajomstvo úspechu Eriky Barkolovej: Schudla týmto jednoduchým spôsobom

Smutný by bol život bez sviečok...

Výber sviečok do domácnosti nie je len o ich funkčnosti, ale aj o estetike a atmosfére, ktorú chceme v interiéri vytvoriť. Nehanbite sa páliť sviečky v akomkoľvek ročnom období. Na jeseň a v zime sú obľúbené sviečky s teplými tónmi (napríklad med, jantár) a vôňami (škorica, klinček). Na jar môžete siahnuť po sviežich a kvetinových vôňach a svetlejších farbách. 

Zapáľte si sviečku, keď varíte alebo pečiete, pri stolovaní a pokojne aj v kancelárii či počas štúdia. Okamžite vo vás vyvolá pocity harmónie a pokoja. Ak ešte sviečka aj príjemne vonia, grátis ste získali osviežovač vzduchu. Dobrá rada na záver: Pozor na obočie!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.