V minulom článku sme si rozobrali, čo je kefír a ako nám môže prospieť. Dnes sa bez dlhých otáľačiek pustíme do návodu, ako si tento elixír zdravia vyrobiť doma a čo na jeho prípravu potrebujeme.
Ingrediencie
Jediné potraviny, ktorými pri jeho výrobe musíme disponovať sú kefírové zrná (tibetská huba) a mlieko. Tibetskú hubu je možné zakúpiť v internetových obchodoch a bazároch od 1 do 10 eur. Čím viac kefírových zŕn kúpime, tým viac kefíru môžeme od začiatku vyrábať. Avšak, keďže pri správnej starostlivosti sa zrná rozmnožujú jedna radosť, nemá zmysel kupovať ich kvantá. Úplne stačí jedna polievková lyžica.
Čo sa mlieka týka, najideálnejšie je používať nepasterizované mlieko z overených zdrojov. Ak takýto zdroj nemáte, tieto potvorky si radi pochutia aj na plnotučnom mlieku z obchodu. Skvelou alternatívou je mlieko z automatu, ktoré si pre istotu najprv prevarte.
Bez týchto pomocníkov sa nezaobídete
Príprava kefíru je naozaj jednoduchá a potrebujeme k nej sitko, varechu, gumičku, utierku a dve nádoby. Jedna nádoba nám bude slúžiť na fermentáciu kefíru (ideálna je sklenená zaváraninová fľaša) a druhá na scedenie. Všetky nástroje musia byť z nekovového materiálu (drevo, sklo, plast, látka), pretože kov zabíja kefírové zrná.
Odporúčame: Paradajková šťava ako liek na mnohé neduhy? O tom musíš vedieť!
Takto postupujte!
V momente, keď vám kefírové zrná prídu domov, vložte ich do sklenenej nádoby a zalejte mliekom. Vo všeobecnosti sa odporúča 5-krát viac mlieka ako tibetských húb, teda pomer 5:1. Sklenenú nádobu prikryte utierkou a pripevnite gumičkou. V žiadnom prípade neuzatvárajte fľašu vekom, pretože počas fermentácie vzniká oxid uhličitý, ktorý by mohol narobiť neplechu.
Ak chcete lahodnejší kefír, nádobu umiestnite do chladničky a v priebehu 48 až 72 hodín bude hotový. V prípade, že ho necháte vyrobiť pri izbovej teplote, bude hotový zhruba za jeden deň. V tom prípade ho uložte niekde mimo svetla, pretože niektoré vitamíny v ňom sú na svetlo citlivé. Tu je dobré vedieť, že pri teplote 4 °C a nižšej sa fermentácia zastaví a pri teplote 40 °C baktérie zomierajú.
Po ubehnutí potrebného času odoberieme utierku a obsah nádoby určenej na fermentáciu vylejeme nad umývadlom do sitka. Priesvitnú tekutinu žltkastej farby (srvátku) necháme odtiecť a následne sitko presunieme nad nádobu, z ktorej budeme kefír konzumovať alebo v ktorej ho budeme skladovať. Postupne miešame, až kým nám v sitku neostanú len kefírové zrná. Tie opäť vložíme do nádoby na fermentovanie a postup opakujeme. Či robíme všetko správne zistíme tak, že po každom scedení nám pribudnú kefírové zrná.
Vyskúšaj aj: Kumys: Poznáš zázračný ruský liek na žalúdočné problémy?
Ešte rada na záver. Ak kefír konzumujete pred spaním, umyte si zuby, keďže vám môže spôsobiť zubný kaz.
Na zdravie.