Zdravý recept: Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Výmena receptov z cukiet naberá na obrátkach – všade dozrievajú a denne sa presviedčame o univerzálnosti tejto zeleniny. Cukety narýchlo grilované s cesnakom, cuketové placky nahradili klasické zemiakové placky (tie sú lepšie v zime), cuketové lečo, plnené zapekané cukety, výborná cuketová krémová polievka... Lenže táto chutná zelenina je výborná aj pri príprave rôznych koláčov, dáva cestu vláčnosť a neovplyvňuje chuť.


Cuketa je takmer bez kalórií, neobsahuje tuk, mladé cukety nie je nutné ošúpať. Obsahuje veľké množstvo vody a keď ju nastrúhate do cesta, nechajte ju pred zamiešaním odkvapkať na site. Väčšie cukety sú suchšie, ale je potrebné vybrať vnútro so zrniečkami. V tejto bábovke je použitá moja obľúbená múka z pohánky a teším sa z možnosti použiť mak, ktorý má veľmi významné výživové hodnoty. Kúpte si na trhu domáci mak, jeho chuť je intenzívnejšia :-). V tomto ceste mletý mak nahradí aj pridaný tuk. Ja som z cesta piekla bábovku, ale môžete si upiecť srnčí chrbát, okrúhlu tortu alebo jednoducho rezy.

 

 Budete potrebovať do klasickej bábovkovej formy:

  • 4 vajcia
  • 170 g mletého maku
  • 160 g pohánkovej múky
  • 130 g trstinového cukru
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva ( bezlepkový)
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného citrónu
  • 2 pol. lyžice rumu
  • 3 pol. lyžice horúcej vody
  • štipku soli
  • 500 g najemno strúhanej cukety

 

Odporúčame tiež:  Jeden deň s chia semienkami

 

Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Cuketu ošúpte (ak je staršia vyberte aj vnútro lyžicou ) a nastrúhajte ju najemno. Nechajte ju v site odkvapkať. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom do peny, pridajte 3 polievkové lyžice horúcej vody, dobre vyšľahajte, postupne vmiešajte vanilkový extrakt, strúhanú citrónovú kôru (pri používaní kôry vždy použite bio citrón) a rum. Do žĺtkovej zmesi primiešajte mletý mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridajte vyšľahaný sneh, ktorý zapracujte s varechou. Na záver pridajte strúhanú cuketu a vmiešajte do cesta.

 

Bábovkovú formu vymažte tukom (použila som olej) a vysypte pohánkovou múkou. Formu naplňte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri 180°C cca. 1 hodinu. Upečenú bábovku nechajte pár minút vychladnúť a bábovku vyklopte.

 

Odporúčame tiež: Recept na vynikajúci broskyňový koláč

 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.08.2016 12:07

cukety máme veru dosť, určite vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

17.08.2016 12:44

cukety máme nie je problém

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

19.08.2016 09:20

niekedy skúsim :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.08.2016 09:44

Tak to ma zaujalo,cuketu mám,som zvedavá.

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

19.08.2016 12:40

zaujímave, doteraz som niečo také nevyskúšala

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:30

zaujímave určite vyskúšam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

31.08.2016 20:09

vyskúšam, pozdáva sa mi tento recept

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 17:15

Tento recept znie super :)..Robievame koláčiky z cukety a je naozaj super :)

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:52

zaujímavé

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:52

výborné

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:52

dobré tipy

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:22

Makovú bábovku robievam bežne, ale s cuketou som ju ešte neskúšala, takže ďakujem za skvelý recept :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.