Cottage, pesto a kel: Najlepšia kombinácia pre zelené lasagne bez mäsa

Recept na zeleninové lasagne

Poznáte tie večery, keď máte chuť na niečo dobré, ale inšpirácia neprichádza a v chladničke okrem pórika a otvoreného cottage syra nič svetoborné nevidíte? Presne vtedy prichádzajú chutné zeleninové lasagne, ktoré zvládnu zapôsobiť úplne na každého. Je to jednoduchá, sýta a chutná večera, ktorá naozaj nevyžaduje veľa času. Hlavne úplne bez mäsa (a predsa neodolateľná).

PS: parmezánom nešetrite!

Recept na vegetariánske lasagne

Ingrediencie:

  • 750 g cottage syra (alebo tvarohu)
  • 1 a ½ šálky parmezánu
  • ½ šálky pesta (bazalkové, domáce či kupované)
  • 1/3 šálky zeleninového vývaru
  • Soľ 
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 4 pl olivového oleja extra panenského
  • 1 pór (dôkladne umytý a nakrájaný na tenké kolieska)
  • 3 strúčiky cesnaku (zľahka nasekané)
  • Pol zväzku kelu alebo mangoldu (pokojne použite aj špenát)
  • 4-6 plátov čerstvých lasagní (podľa veľkosti aj viac)

Postup: 

  • V miske zmiešajte cottage syr, polovicu parmezánu, polovicu pesta a trochu čierneho korenia. Odložte bokom.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte pór, cesnak a krátko ich osmahnite. Potom do panvice prihoďte nasekaný kel a mangold, trošku osoľte a prikryte pokrievkou. Nechajte ich zmäknúť, asi 4-5 minút. Potom všetko premiešajte a ešte minútku nechajte prejsť teplom. Zmes presuňte do misky a nechajte jemne vychladnúť.
  • Predhrejte rúru na 220 °C. 
  • Do zapekacej misy (ideálne 40x30 cm) dajte 1/3 syrovej zmesi, polovicu zeleninovej plnky, trochu parmezánu a prikryte lasagnovými plátmi. Opakujte vrstvy, kým neminiete všetky ingrediencie. Na vrch dajte zvyšok syrovej zmesi a poriadne posypte parmezánom. Zakončite to zvyšným olivovým olejom. 
  • Vložte do rúry a pečte 30-35 minút, kým vrch nebude krásne zlatistý a syrový. Čakať bude ťažké, ale stojí to za to. Po vytiahnutí nechajte chvíľu vychladnúť. 
  • Pred podávaním si doprajte extra pesto, ktoré tomu dodá sviežosť.

Vegetariánske lasagne
Instagram / @cheftomwalton

Tipy na obmenu receptu

  • Bezlepková verzia: Použite bezlepkové lasagne pláty alebo si vytvorte vrstvy z grilovanej cukety či batátu.
  • Viac bielkovín: Pridajte do syrovej zmesi hrsť šošovice, cíceru alebo trošku údeného tofu.
  • Extra zelenina: Skúste pridať huby, brokolicu, cuketu alebo pečenú tekvicu - fantázii sa v rúre medze nekladú.
  • Laktózová intolerancia: Nahraďte cottage syr rastlinným krémovým syrom a použite vegánsky parmezán.
  • Nevieš čo s omáčkou: Namiesto pesta môžete použiť aj rajčinovú omáčku, ak máte chuť na klasickejší taliansky vibe.
  • Chcete to pestrejšie: Vrstvite medzi lasagne aj pečenú papriku alebo grilovaný baklažán pre extra farbu aj chuť.

Prečo si tento recept na lasagne zamiluje aj vaša (nie úplne veggie) rodina? Pretože kombinácia pesta, syra a listovej zeleniny je jednoducho neodolateľná. Je plný bielkovín a zeleniny, teda ideálne aj pre tých, čo sa tvária, že zdravé veci nejedia. No a nepotrebujete ani žiadne špeciálne zručnosti - iba schopnosť mixovania, vrstvenia a zapnutia rúry. 

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cheftomwalton

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.