Ako často používate v kuchyni karfiol? Karfiol je všestranná zelenina, ktorá sa dá použiť v mnohých receptoch. Môže byť pečený, grilovaný, varený, dusený alebo aj pokojne konzumovaný surový, čo ho robí ideálnym pre rôzne jedlá. Karfiol je vynikajúcou náhradou za škroby, ako sú zemiaky a ryža, preto sa často používa v nízkosacharidových diétach.
Do nízkosacharidovej diéty sa hodí aj karfiolová ryža alebo karfiolová pizza. Rozmixovaný, resp. najemno nasekaný, prípadne nastrúhaný karfiol môže slúžiť práve ako náhrada klasickej ryže v jedlách a tiež sa z neho dá pripraviť základ pre pizzu. Táto zelenina je bohatá na vitamín C, vitamín K, kyselinu listovú a vlákninu, vďaka čomu má priaznivý vplyv na imunitný systém i trávenie.
Karfiol má nízky obsah kalórií, čo je výhodné pre ľudí snažiacich sa schudnúť. Pravidelná konzumácia karfiolu môže podporiť zdravie srdca vďaka obsahu vlákniny a antioxidantov. Celkovo je karfiol výživná a chutná zelenina, ktorá môže obohatiť váš jedálniček rôznymi spôsobmi. Ako ho však spracovať jednoducho a hlavne rýchlo?
Ľahké a rýchle spracovanie karfiolu
Bežne sa karfiol spracováva tak, že sa z neho odstránia zelené časti, následne sa zoberie ostrý nôž a naporciuje sa na menšie alebo väčšie ružičky. No a to môže byť niekedy aj tak trošku zdĺhavé, najmä ak máme pred sebou na kuchynskej linke poriadne veľký karfiol. Existuje spôsob, ako karfiol naporciovať extrémne rýchlo a úplne jednoducho?
A čo tak vyskúšať tento jednoduchý trik? Postačí vám na to čistá utierka, žiadny ostrý nôž potrebný nebude. Karfiol zabalíme do kuchynskej utierky a následne ním párkrát buchneme po kuchynskej linke. Udierať je treba na spodnú časť, teda z miesta, odkiaľ karfiol vyrastá.
Nebojte sa udrieť karfiolom poriadne. Vďaka tomuto jednoduchému triku sa ružičky karfiolu od seba oddelia a celý karfiol sa, takpovediac, rozpadne. Po utierke sa rozkotúľajú menšie alebo väčšie ružičky karfiolu, ktoré už môžete využiť podľa toho, ako potrebujete. Na tento trik sa môžete pozrieť aj na videu nižšie. Poznáte tento spôsob spracovania karfiolu?
Pripájame aj tipy na recepty s karfiolom:
- Karfiolová polievka s pórom a petržlenom
- Krémová karfiolová polievka
- Karfiolové fašírky
- Karfiolový šalát
- Karfiolové karí s červenou šošovicou
- Karfiolový hummus
- Pečený karfiol
Anketa: Poznáš tento trik s karfiolom?
Odpovedalo 0 ľudí
0%
0%
0%
Zdroj úvodnej foto: instagram.com/poradnik_domu