Ako upiecť tekvicu 3x inak, aby z nej bola jesenná delikatesa?

O tekvice v jesennom období nie je núdza a možno ich kúpiť v každom obchode, na trhu alebo si ich veľmi ľahko dopestujete aj vo vlastnej záhradke. Jesť tekvice, a to akékoľvek, sa naozaj oplatí, pretože sú veľmi dobré pre naše zdravie. Preto ju odborníci na zdravú výživu naozaj odporúčajú zaradiť do jedálnička každému z nás. Ak potrebujete tip na to, ako ju pripraviť, máme pre vás hneď tri! 

Málo kalórií, veľa vitamínov

Predtým než vám prezradíme tri vynikajúce recepty na pečenú tekvicu, vás trochu poučíme o jej nutričnom zložení. Tekvice sú z viac ako 90 percent voda, preto sú relatívne skúpe na kalórie, no naopak sú veľmi bohaté na vitamíny, najmä vitamín A, čo znamená lepší zrak. Tekvica tiež obsahuje mnohé potrebné minerály a nezabúdajme ani na antioxidanty bojujúce proti zákerným chronickým ochoreniam. Pozor, keď budete vydlabávať vnútro tekvice, v žiadnom prípade nevyhoďte ani tekvicové semienka. Tie si upečte v rúre, pretože aj táto časť tekvice je nesmierne zdravá a chutná! Ak teda chcete mať zdravšie ja, zaobstarajte si tekvicu a pripravte si ju na jeden z týchto spôsobov.

Inšpiruj sa: Najzdravšie jesenné potraviny: Pripíš ich na zoznam a pripni na chladničku

Galéria:

Tekvica so škoricou a jogurtovou omáčkou

Na tento recept podľa Drizzle & Dip budeme potrebovať:

  • 1,5 kg tekvice
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 100 ml olivového oleja

Na koriandrovú omáčku:

  • 50 g čerstvého koriandra
  • 20 g opražených tekvicových semienok
  • 1 rozpučený strúčik cesnaku

Na jogurtovú omáčku:

  • 1 grécky jogurt
  • 2 lyžičky – 2 lyžice čili omáčky (množstvo podľa vlastnej chuti)

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov a tekvicu zbavíme semienok a pokrájame na stredne hrubé mesiačiky.
  2. Vo veľkej mise si zmiešame polovicu oleja, tekvicové kúsky a škoricu. Poriadne premiešame. Kúsky tekvice dáme na plech s papierom na pečenie, ešte trocha pokvapkáme olejom a osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre 40 – 60 minút, a to podľa veľkosti tekvíc. 
  3. Do mixéra si dáme cesnakový strúčik, koriander, trocha soli a 4 lyžice olivového oleja. Rozmixujeme na koriandrovú omáčku.
  4. Jogurtovú omáčku si pripravíme zmiešaním jogurtu a čili omáčky.
  5. Po dopečení tekvice si pripravíme tekvicové semienka. Rúru stiahneme na 180 stupňov a semienka dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 8 minút dozlatista.
  6. Tekvicu podávame jemne poliatu oboma omáčkami a posypanú semienkami. Môžete podávať aj mierne vychladnuté na mixe šalátových listov.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.10.2019 06:22

Rada vyskúšam i tieto variácie, ďakujem!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.10.2019 12:34

Mňam,vyzerá to dobre..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

01.11.2019 19:44

pečená tekvica patrí k jeseni, takisto gaštany a pod.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:01

Hmm, začínam byť hladná :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.