Medzi najtypickejšie scény amerických filmov by sa dali zaradiť práve tie raňajkové. Šťastná a usmievavá rodinka si natiera na sendvičový chlieb pravé arašidové maslo.
Možno práve tieto filmy a vedomie toho, že Američania jedia najmä nezdravé jedlá, nám z arašidového masla urobili nezdravú a tučnú potravinu.
Obsahuje zdravé tuky
Arašidové maslo obsahuje prevažne zdravé tuky, ktoré neobsahujú zlý cholesterol. Mýty o tom, ako sú tuky škodlivé je už dávno preč. Treba však vedieť rozoznať tie zdraviu prospešné pre náš organizmus a tie, ktoré nášmu telu škodia. V arašidoch sa nachádzajú najmä mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a tie majú pozitívny účinok na naše zdravie.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Bielkoviny a vitamíny
Arašidy podobne ako iné orechy obsahujú bielkoviny. Tie majú výborný vplyv na nervovú sústavu a taktiež pôsobia pri chorobách srdca. Tiež v nich nájdeme vitamíny E, B1, koenzým Q10, horčík, fosfor a zinok.
Horčík prispieva k normálnej syntéze bielkovín, ku znižovaniu únavy a zinok posilňuje hladinu testosterónu v krvi. Konzumáciou arašidového masla tiež dodávate telu aj nerozpustnú vlákninu, ktorá vytvára pocit sýtosti.
Odporúčame prečítať: Pomôžeme vám pri výbere dobrej kávy
Kvalitné arašidové maslo
Ako pri každej potravine, aj tu je dôležitý výber kvalitného arašidového masla. Nátierka, ktorá bude obsahovať minimum arašidov a množstvo cukru vám uvedené vitamíny nedodá. Sledujte zloženie a vyberajte maslá s minimálnym obsahom arašidov aspoň 90%.
Hoci obsahuje arašidové maslo prevažne zdravé tuky, netreba ho konzumovať vo veľkých dávkach. Ideálne je natrieť si jednu polievkovú lyžicu na celozrnný chlieb alebo pridať ako náplň do palaciniek. Pravidlo všetkého s mierou platí pri všetkom.
Odporúčame prečítať: Uvarte si čaj z čerstvých byliniek
www.thinkstockphotos.com