Ako správne namlieť kávu? Kávovar s mlynčekom na kávu to vyrieši za vás

kávovar s mlynčekom na kávu

Naučte sa správne namlieť kávu pre rôzne spôsoby prípravy a objavte, ako zvoliť ideálny mlynček pre automatické kávovary aj manuálne metódy.

Ak máte radi kávu a chcete si ju pripraviť doma, je dôležité vedieť, ako správne namlieť kávové zrná. Správne namletá káva je kľúčová pre vytvorenie chuti a arómy, ktoré milujete. Ak sa vám podarí správne ju namlieť, vaša káva bude mať plnú chuť a bude dokonale vyvážená. Výhodou je, že dnes sú bežnou súčasťou domácnosti kávovary s mlynčekom na kávu, ktorý zložitejší proces mletia kávy urobia za vás.

Pri nákupe kávy si musíte vybrať správne mletie, ktoré závisí od spôsobu prípravy kávy. Existuje niekoľko druhov mletia, od hrubého po jemné, a každé z nich je vhodné pre určitý spôsob prípravy. Napríklad, ak si radi pripravujete kávu pomocou prelisu, potrebujete hrubé mletie, zatiaľ čo pre prípravu kávy v moka konvičke by ste mali použiť jemné mletie. A zároveň iné je, keď pripravujete kávu v kávovare na zrnkovú kávu. Výhodou je, že pokiaľ investujete do automatického kávovaru kvalitnej značky, ako je napríklad De'Longhi, tento kávovar disponuje kvalitným mlynčekom, ktorý si kávu namelie presne pre potreby kávovaru.

Odporúčame aj: Kedy je káva najzdravšia? Vedci majú jasnú odpoveď, ktorá ťa (ne)poteší!

Delonghi kávovar Dominica Delonghi

Čo treba vedieť o káve pre správne mletie?

Pri výbere správneho druhu kávy si musíte uvedomiť, že existujú rôzne druhy kávovníkov a každý druh má svoje charakteristické vlastnosti. Preto je dôležité vedieť, aký druh kávy vyhovuje vašim preferenciám a potrebám.

Arabica vs. Robusta

Dva najbežnejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. Arabica je známa svojou jemnosťou a jemnou chuťou. Robusta má silnejšiu chuť a je bohatšia na kofeín. Ak preferujete jemnejšiu chuť, mali by ste sa rozhodnúť pre Arabica. Ak máte radi silnejšiu chuť a potrebujete viac kofeínu, mali by ste sa rozhodnúť pre Robustu.

Jednodruhové vs. zmesové kávy

Jednodruhové kávy sú vyrobené z jedného druhu kávy. Zmesové kávy sú vytvorené z rôznych druhov kávy. Jednodruhové kávy majú charakteristickú chuť a vôňu, ktorá závisí od pochodzenia kávy, klimatických podmienok a pôdy. Zmesové kávy majú rôzne kombinácie chutí a vôní, ktoré sú vytvorené z rôznych druhov kávy.

Pri výbere správneho druhu kávy záleží na vašich preferenciách a potrebách. Je dôležité si uvedomiť, aký druh kávy vám najviac vyhovuje a vybrať si kávu, ktorá vám poskytne najlepší zážitok.

Tip pre vás: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?

Typy mletia kávy

Pri mletí kávy sa zvyčajne používajú tri hlavné typy mletia, ktoré sa líšia hrúbkou mletej kávy: hrubé, stredné a jemné mletie. Každý typ mletia má svoje vlastnosti a je vhodný pre rôzne spôsoby prípravy kávy.

Hrubé mletie

Hrubé mletie je najhrubšie mletie kávy a má hrúbku podobnú morskej soli. Toto mletie sa používa pre kávu s dlhým časom extrakcie, ako napríklad pre French press alebo cold brew. Pri týchto spôsoboch prípravy kávy sa káva dlhšie namáča vo vode a hrubšie mletie pomáha zabrániť preextrahovaniu kávy, čo by mohlo spôsobiť horkosť.

Stredné mletie

Stredné mletie je stredne hrubé mletie kávy a má hrúbku podobnú cukru v prášku. Toto mletie sa používa pre kávu s kratším časom extrakcie, ako napríklad pre drip kávu alebo pre kávovary s filtrovaním. Pri týchto spôsoboch prípravy kávy sa káva rýchlejšie extrahuje a stredne hrubé mletie pomáha zachovať rovnováhu medzi chuťou a kyslosťou.

Neprehliadni: Domáci kávový peeling na tvár a telo

Jemné mletie

Jemné mletie je najjemnejšie mletie kávy a má hrúbku podobnú prášku na pečenie. Toto mletie sa používa pre kávu s veľmi krátkym časom extrakcie, ako napríklad pre espresso alebo pre moka konvičku. Pri týchto spôsoboch prípravy kávy sa káva veľmi rýchlo extrahuje a jemné mletie pomáha vytvoriť silnú a hladkú chuť.

Pamätajte si, že správne mletie kávy je kľúčové pre vytvorenie chutnej šálky kávy. Vyberte si správne mletie pre váš spôsob prípravy a užite si kávu plnú chuti a arómy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE