Grilujte zdravo a chutne: tipy a triky

kontaktný gril

Grilovanie je obľúbenou letnou aktivitou. Spája rodiny i priateľov. Ku grilovaniu na záhrade, terase alebo v pohodlí domova patrí dobré jedlo. Ak chcete svojim najbližším priniesť chutný a zdravý zážitok z grilovania, dajte si záležať na výbere ingrediencií, spôsobu grilovania i grilu a jeho funkcií.

Domáci gril je vďačným pomocníkom pri príprave jedál. Ak stavíte na elektrické grily, ich výhodou je to, že sa dajú používať počas celého roka. Kontaktný gril prináša radosť z grilovania aj v interiéri. Vďaka nemu je jedlo rýchlo hotové a pokročilé technológie robia z grilovania naozaj famózny zážitok.

Tip pre vás: Liečivé recepty z celého sveta – ako vám pomôžu čučoriedky či zázvor?

Kontaktný gril: 7 tipov, ako grilovať zdravo a chutne

Základom pre chutné a zdravé grilovanie sú ingrediencie a, samozrejme, výber grilu. Prečítajte si, na čo všetko by ste nemali zabudnúť.

1. Vyberte si kvalitný kontaktný gril     

Alfou a omegou grilovania je kvalitný multifunkčný kontaktný gril. MultiGrill od Braun umožňuje prípravu jedál v trochu polohách, teda v otvorenej, kontaktnej a vo funkcii rúry. Okrem toho máte k dispozícii 3 platne, teda hladkú, rebrovanú a na wafle so špeciálnym okrajom.

Vďaka nim si na grile pripravíte raňajky, obedy i večere. Výhodou sú aj zabudované vykurovacie telesá priamo v platniach a nádobka na tuk, kde prebytočná mastnota odteká priamo počas grilovania.

Pozri si aj: Môžeme bez obáv konzumovať surové vajcia? Poznáme odpoveď!

ako grilovať zdravo a chutne Depositphotos

2. Zvoľte si správne suroviny     

Ak ste toho názoru, že hovädzí burger nie je pre vás tou správnou cestou, môžete si na grilovanie zvoliť zdravšie varianty proteínov. Vhodné je kuracie alebo morčacie mäso, konkrétne prsia alebo stehná. Koža je zdrojom nasýtených tukov, a tak ju môžete odstrániť. Výbornou voľbou s obsahom omega-3 tukov sú ryby. Ak zoženiete kvalitného lososa či tuniaka, poprípade kapra či štuku, máte postarané o gastronomický zážitok.

Vegetariáni si môžu pochutnať na kvalitných syroch. Výborne chutí nielen grilovaný hermelín, ale aj halloumi syr. Vegánom ulahodí tofu v rôznych marinádach.

3. Dodržiavajte zdravé zloženie taniera     

Ak si pozriete zastúpenie jednotlivých druhov potravín, resp. makroživín vo výživových pyramídach alebo “zdravých” tanieroch, tak potom platí, že zhruba tretinu taniera tvoria bielkoviny, rovnaké množstvo celé zrná (celozrnné pečivo) a zvyšok je zelenina a ovocie. K zdravému tanieru patrí aj primerané množstvo zdravých tukov, napríklad olivového oleja.

To znamená, že ak grilujete tofu, môžete ho konzumovať s domácim kváskovým celozrnným chlebom a zeleninovým šalátom, ktorý môžete v tomto prípade dochutiť olivovým olejom. Nezabudnite na bylinky a koreniny.    

4. Marinády si pripravte doma     

Problémom kupovaných marinád je zloženie. Nájdete v nich dochucovadlá, konzervanty, umelé arómy, ale aj veľa cukru a jeho lacnejších alternatív (glukózovo-fruktózový sirup, kukuričný sirup…). Najzdravšie je pripraviť si marinády v pohodlí domova z kvalitného olivového oleja, voňavých byliniek, korenia, soli, citrónovej a limetkovej šťavy či medu.    

5. Nebojte sa grilovať zeleninu a ovocie

Fantázii sa medze nekladú ani pri grilovaní. Grilovaná špargľa, cuketa, baklažán, avokádo, kukurica, huby či cibuľa povýšia grilovanie na vyššiu úroveň a vášmu organizmu dodajú vitamíny, minerály, stopové prvky i vlákninu. 

Neprehliadnite: Kedy je káva najzdravšia? Vedci majú jasnú odpoveď, ktorá ťa (ne)poteší!

6. Nekonzumujte spálené mäso ani nekvalitné údeniny     

Ak sa vám stane, že sa mäso pripáli, nekonzumujte ho. Je zdrojom karcinogénnych látok, ktoré vášmu telu neprospievajú. Ak dostanete chuť na grilovanú špekačku či slaninku, kúpte si naozaj kvalitné produkty. Dôsledne si prečítajte etiketu. Údeniny však konzumujte s mierou a s veľkou porciou zeleniny.    

7. Investujte čas do prípravy chutných zeleninových šalátov  

Zeleninu môžete grilovať, alebo ju nakrájať na tanier. Avšak oveľa pôsobivejšie sú zeleninové šaláty. Nájdite si recepty na pestrofarebné šaláty a pripravte aspoň dve či tri verzie, aby si každý prišiel na svoje. 

Zdroj úvodnej fotky: Braun

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE