Obľubujete aj vy prípravu jedál zo sezónnych surovín? Variť zo sezónnych potravín sa skutočne spája s viacerými benefitmi. K hlavným benefitom rozhodne patrí čerstvom a spravidla aj vyššia kvalita potravín, lepšia chuť a vôňa a v neposlednom rade je obrovskou výhodou aj obvykle nižšia cena. K jeseni neodmysliteľne patria rôzne plody a okrem iného aj viaceré druhy tekvíc.
Z tekvice sa dá toho pripraviť skutočne mnoho, a to vrátane polievok či prívarkov. Dobrou voľbou sú aj placky a rovnako možno tekvicu pridávať do rizota, zapekaných pokrmov či cestovín. A pokojne sa dajú použiť aj v sladkých receptoch. Čo najradšej z tekvíc pripravujete vy?
Varenie a pečenie s použitím tekvice počas jesene obľubuje aj slovenská herečka Zuzka Vačková, ktorá sa na svojom instagramovom profile podelila so svojím receptom na tekvicové krokety. Túto chutnú a zdravú pochúťku si môžete podľa jej receptu pripraviť z pár ingrediencií, počnúc tekvicou hokkaido. To musíte skúsiť!
Odporúčame: Jablkový koláč so slaným karamelom podľa Adriany Polákovej – túto maškrtu musíš vyskúšať!
Na tekvicové krokety podľa Zuzany Vačkovej potrebujeme:
- 1 tekvicu hokkaido
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- mandľová múka
- parmezán
Postup prípravy: Tekvicu hokkaido umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kocky. Šúpať tekvicu nie je potrebné. Kúsky tekvice dáme do zapekacej misky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry na 200 °C na 20 minút.
Mäkkú upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré a postupne budeme pridávať mandľovú múku a parmezán. Suché prísady pridávame dovtedy, kým nám nevznikne tvarovateľná hmota. Zo zmesi vytvarujeme guľôčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 200 °C.
Zuzka Vačková odporúča podávať tieto tekvicové krokety napríklad s domácim dresingom z jogurtu, oleja, cesnaku a korenín alebo byliniek. Rozhodne ich môžete podávať aj ako prílohu. Dobrú chuť!
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/zuzanavackova