Ak sú pre vás citróny v zime jedinou záchranou, ktorá dodá vášmu telu istú dávku vitamínov, mali by ste rozšíriť ich použitie a neskončiť pri rannej dávke v čaji. Citrónový koláčik zo šťavy z čerstvých citrónov si môžete pripraviť kedykoľvek. Je to dezert z ovocia, ktoré máme stále na trhu. Recept je z kuchárskej knihy od Adriany Polákovej Napečené s láskou 2.
Citrónový koláčik je jeden z tých osviežujúcejších dezertov. Ak čakáte kyslejší koláč, nemýlite sa. Náplň pripravená z citrónovej šťavy a sladké bielkové pusinky navrchu idú dokopy. Cesto koláčika bolo na ďalší deň tvrdšie, ale je dostatočne chutný na to, aby vám viac než jeden deň v chladničke nevydržal.
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Napečené s láskou 2 (recenzia)
Recept (okrúhla forma 25 cm):
cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 70 g práškového cukru
- 2 žĺtka
plnka:
- 200 ml citrónovej šťavy
- 3 celé vajíčka
- 3 žĺtky
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
ešte budeme potrebovať:
- 3 bielky
- 150 g kryštálového cukru
- štipku soli
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Guacamole trochu inak
Do misky nasypeme múku s cukrom, premiešame a potom pridáme aj maslo a žĺtky. Rukou miesime, až sa všetko spojí a vznikne nám cesto. Cesto potom prenesieme do formy na pečenie. Prstami cesto rovnomerne roztláčame po celej forme až ku krajom. Cesto pred pečením popicháme vidličkou, aby počas pečenia nevznikali bublinky. Cesto prekryjeme alobalom a zaťažíme (ryžou, fazuľou, šošovicou..). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ďalších 20 minút.
Medzitým v hrnci zohrejeme citrónovú šťavu. V miske zmiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami. Keď je citrónová šťava už horúca, pomaly ju prilievame k vymiešaným vajíčkam s cukrom a stále miešame. Pracujeme rýchlo. Zmes potom prelejeme naspäť do hrnca a varíme nad miernym plameňom, kým nezačne hustnúť. Odstavíme. Do citrónovej zmesi, ktorú sme nechali vychladnúť vmiešame zmäknuté maslo.
Citrónový krém nalejeme na upečený a vychladnutý korpus. V miske ešte vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Aby sa bielky lepšie vymiešali, pridáme štipku soli a až potom prisypávame po lyžiciach cukor a naďalej stále miešame, kým sa cukor nerozpustí a dostaneme tak hustý, pevný a lesklý sneh. Sneh dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a pokryjeme celý koláč. Takto pripravený koláč dáme do rúry nastavenej na gril alebo len vrchný ohrev na 5 – 10 minút. Pozorne sledujeme, kedy sa začnú bielkové čiapočky sfarbovať dohneda. Koláč vyberieme a dáme vychladnúť do chladničky.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk