Citrónový koláčik

Ak sú pre vás citróny v zime jedinou záchranou, ktorá dodá vášmu telu istú dávku vitamínov, mali by ste rozšíriť ich použitie a neskončiť pri rannej dávke v čaji. Citrónový koláčik zo šťavy z čerstvých citrónov si môžete pripraviť kedykoľvek. Je to dezert z ovocia, ktoré máme stále na trhu. Recept je z kuchárskej knihy od Adriany Polákovej Napečené s láskou 2.

Citrónový koláčik je jeden z tých osviežujúcejších dezertov. Ak čakáte kyslejší koláč, nemýlite sa. Náplň pripravená z citrónovej šťavy a sladké bielkové pusinky navrchu idú dokopy. Cesto koláčika bolo na ďalší deň tvrdšie, ale je dostatočne chutný na to, aby vám viac než jeden deň v chladničke nevydržal. 

 

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Napečené s láskou 2 (recenzia)

 

Recept (okrúhla forma 25 cm):

 

cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 2 žĺtka

plnka:

  • 200 ml  citrónovej šťavy
  • 3 celé vajíčka
  • 3 žĺtky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla

ešte budeme potrebovať:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru
  • štipku soli

 

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Guacamole trochu inak

Citrónový koláčik

Zdroj: Shutterstock®

Do misky nasypeme múku s cukrom, premiešame a potom pridáme aj maslo a žĺtky. Rukou miesime, až sa všetko spojí a vznikne nám cesto. Cesto potom prenesieme do formy na pečenie. Prstami cesto rovnomerne roztláčame po celej forme až ku krajom. Cesto pred pečením popicháme vidličkou, aby počas pečenia nevznikali bublinky. Cesto prekryjeme alobalom a zaťažíme (ryžou, fazuľou, šošovicou..). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ďalších 20 minút.

 

Medzitým v hrnci zohrejeme citrónovú šťavu. V miske zmiešame cukor s vajíčkami a so žĺtkami. Keď je citrónová šťava už horúca, pomaly ju prilievame k vymiešaným vajíčkam s cukrom a stále miešame. Pracujeme rýchlo. Zmes potom prelejeme naspäť do hrnca a varíme nad miernym plameňom, kým nezačne hustnúť. Odstavíme. Do citrónovej zmesi, ktorú sme nechali vychladnúť vmiešame zmäknuté maslo.

 

Citrónový krém nalejeme na upečený a vychladnutý korpus. V miske ešte vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Aby sa bielky lepšie vymiešali, pridáme štipku soli a až potom prisypávame po lyžiciach cukor a naďalej stále miešame, kým sa cukor nerozpustí a dostaneme tak hustý, pevný a lesklý sneh. Sneh dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a pokryjeme celý koláč. Takto pripravený koláč dáme do rúry nastavenej na gril alebo len vrchný ohrev na  5 – 10 minút. Pozorne sledujeme, kedy sa začnú bielkové čiapočky sfarbovať dohneda. Koláč vyberieme a dáme vychladnúť do chladničky. 

 

Dobrú chuť!

Zdroj foto: www.luci.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

23.11.2014 10:37

mŃam toto je určite veľká dobrota

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

23.11.2014 15:15

vyzerá sviežo a už teraz cítim na jazyku tú citrónovú plnku

Vaše meno:

Lenka Nemčáková

Lenka Nemčáková

24.11.2014 18:09

super, vyzerá úžasne

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

25.11.2014 22:36

zaujímavý, ten vyskúšam určite

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

06.12.2014 10:38

tento recept ma zaujal, koláčik vyzerá byť taký svieži, určite ho vyskúšam!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.