Dá sa dochucovať bez soli?

 

Zdravý životný štýl neznamená len obmedzenie tukov a cukrov, ale je to spôsob života pri ktorom je potrebné dbať aj na veľa iných vecí.

 

Jednou z nich je aj množstvo soli, ktoré telu počas dňa dodáme. Bohužiaľ, v dnešnej dobe prijíma naše telo viac soli ako je potrebné, a preto je nutné zamyslieť sa, ako tento problém vyriešiť. 

 

Nevyhnutná pre život

 

Dôležitým faktom ostáva, že človek potrebuje soľ k životu. Chlorid draselný, teda kuchynská soľ, je potrebná pre normálne fungovanie buniek a orgánov. Udržiava požadovaný objem vody v tele a tiež pomáha regulovať množstvo krvi a tým krvný tlak. Nedostatok soli môže však organizmu spôsobiť rovnako veľké problémy ako jej prebytok.  

 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na zdravie!

 

Odporúčaná denná dávka soli je približne 6 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Problém je ten, že priemerný človek skonzumuje denne až dvojnásobok, čo potom môže viesť k rôznym zdravotným rizikám. Veľkú časť soli prijímame v polotovaroch a taktiež by sme nemali zabúdať ani na fakt, že soľ je prirodzenou súčasťou potravín.

 

Medzi zdravotné problémy, ktoré vás môžu trápiť pri nadbytku soli je zadržiavanie vody v tele či vysoký krvný tlak. To potom môže viesť k srdcovým problémom a dokonca aj k infarktu. Pozor by si mali dávať najmä ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Ako nahradiť soľ v kuchyni?

 

Nie je jednoduché zo dňa na deň prestať soliť. Je možné, žeby vám jedlo vôbec nechutilo a vy by ste sa po pár dňoch snaženia vrátili k nezdravému zlozvyku. Preto je lepšie uberať množstvo soli v jedle postupne, aby si na to vaše chuťové bunky postupne zvykali.

 

Ideálnou náhradou môže byť sušená koreňová zelenina, ktorá má jemnú korenistú príchuť. Taktiež jedlo môžete dochutiť rascou, cesnakom, pažítkou, bazalkou alebo akoukoľvek bylinkou, ktorá zvýrazní chuť jedla. Po čase, budete lepšie vnímať chuť potravín a odmenou vám bude aj vaše zdravie. 

 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Monika Šomšáková

Monika Šomšáková

01.04.2015 10:20

Treba ale dávať pozor aby sme jedlá nepresolovali

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

08.04.2015 13:58

Ja osobne moc nesolím, kto chce nech si prisolí, ale unás doma nie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.04.2015 15:55

Málinko solím a používam bylinky je to zdravšie

Vaše meno:

Alžbeta Kelbelova

Alžbeta Kelbelova

30.04.2015 13:52

ja trochu solim a dochucujem bylinkami a sojovou omáčkou

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.04.2016 12:17

snazim sa solit menej,pridavam bylinky a korenie, je to zdravsie

Vaše meno:

Julius Nagy

Julius Nagy

05.04.2016 08:17

na jednej strane sa pise ze ako sa treba naucit malo pouzivat sol a na strane druhej ze je dolezita pre cloveka... sko sa hovori vsetko s mierouuu

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

05.04.2016 20:42

používam himalájsku soľ a v malom množstve :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.