DIY odstraňovač etikiet a zbytkov lepidla z 2 surovín – trik, ktorý ti ušetrí veľa starostí

odstraňovač etikiet

Každý z nás sa už určite stretol so situáciou, kedy bolo potrebné odstrániť etiketu alebo nálepku z fľaše, pohára či nejakého iného povrchu. Či už ide o sklenenú fľašu od vína, plastovú nádobu alebo kovovú plechovku, proces odlepenia etikiet môže byť často frustrujúci. Etikety sa neraz trhajú a po ich odlepení zostávajú nepríjemné zvyšky lepidla, ktoré sú rovnako ťažko odstrániteľné. 

Táto situácia je obzvlášť nepríjemná, ak chceme nádoby znovu použiť na iný účel, či už na skladovanie potravín, dekorácie alebo recykláciu. Existuje však niekoľko jednoduchých a efektívnych trikov, ktoré nám môžu pomôcť odstrániť etikety a zvyšky lepidla bez námahy. 

Napríklad, ponorením nádoby do teplej mydlovej vody na niekoľko minút môžeme etiketu zmäkčiť, čo výrazne uľahčí jej odlepenie. Ak etiketa stále odoláva, môžeme použiť jemnú škrabku alebo špongiu, aby sme ju úplne odstránili. Avšak, táto metódy môže byť v niektorých prípadoch prácna. Preto skúste nabudúce použiť tento jednoduchý trik, na ktorý potrebujete len dve suroviny, ktoré doma isto nájdete!

Reč je o sóde bikarbóne a rastlinnom oleji. Olej pomôže rozpustiť lepidlo a je šetrný k rôznym povrchom a materiálom. Sóda bikarbóna pôsobí ako jemný abrazívny prostriedok, ktorý odstraňuje zvyšky lepidla bez poškodenia povrchu. Tento trik je obzvlášť užitočný aj pre citlivé povrchy, kde by mohlo mechanické odstraňovanie poškodiť materiál.  Vyskúšate ho tiež? Nižšie nájde viac!

Vyskúšaj aj: DIY tekuté mydlo na ruky – bez chemikálií, ktoré dráždia a vysušujú pokožku

sóda bikarbóna Depositphotos

Na odstraňovač etikiet a lepidla potrebujeme:

  • 1 PL jedlej sódy (sódy bikarbóny)
  • 1 PL mandľového oleja (alebo iného rastlinného oleja)

Ako si vyrobiť domáci odstraňovač etikiet

Pripravíme si plastovú alebo sklenenú misku, v ktorej zmiešame sódu bikarbónu a rastlinný olej. Vytvorená zmes je pripravená na okamžité použitie. Pri výrobe väčšieho množstva môžete odstraňovač uchovávať v nádobke v chladničke asi jeden mesiac.

A ako prípravok zo sódy bikarbóny a oleja používať? Malé množstvo zmesi navrstvite na čistené miesto a nechajte dve minútky (prípadne dlhšie) pôsobiť. Potom miesto odrhnite papierovou utierkou alebo nejakou handričkou. Ak miesto nie je ešte úplne vyčistené, postup zopakujte.

TIP: Ak vám na mieste, ktoré ste čistili, zostala olejová škvrna, ľahko sa jej zbavíte alkoholom. Na vatový tampón naneste izopropylalkohol a zbytky nečistôt zotrite. 

Anketa: Poznáte tento trik na ľahké odstránenie etikiet a zvyškov lepidla?

Odpovedali 2 ľudia

0%
100%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE