Jahody ako silný antioxidant – prečo ich zahrnúť do stravy?

Šťavnaté, sladučké, chutné, zdravé a mnohými tak obľúbené. Sezóna jahôd je v plnom prúde, o čom svedčia aj tržnice plné košíkov s týmto červeným ovocím. Ak ste im doteraz čírou náhodou ešte neprišli na chuť, hádam vás presvedčíme aspoň o tom, že dopriať si jahody z času na čas je pre vaše telo veľmi prospešné.

Odporúčame: Domáca maska na tvár z jahôd: Proti akné, vráskam i na hydratáciu

účinky jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Vitamínová bomba

Jahody obsahujú množstvo potrebných vitamínov. Sú veľmi silným zdrojom hlavne vitamínu C, nechýbajú ale ani ďalšie, ako napríklad vitamíny skupiny B alebo vitamíny A a E. V tomto sladkom ovocí nájdete aj množstvo minerálov. Jahody obsahujú železo, zinok, fosfor či meď. Pre takéto zloženie patria k veľkým pomocníkom nielen pri posilňovaní imunity, ale tiež pri starostlivosti o krásu.

Konzumácia jahôd prospieva nielen obranyschopnosti, ale tieto plody efektívne prečisťujú celé telo. Zabraňujú zadržiavaniu vody v ňom a plnia tak dokonalú funkciu pri detoxikácii organizmu. Pektín, ktorý sa v nich nachádza, pomáha v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami, znižuje zároveň hladinu škodlivého cholesterolu, ako aj krvný tlak.

Pozri aj: Ako využiť prezreté ovocie? Tieto šikovné triky musíš poznať!

vitamíny v jahodách

Zdroj: Shutterstock®

S jahodami sa ľahšie chudne

A to nielen vďaka tomu, že obsahujú toľko vitamínov a dodávajú tým telu energiu. Obsah cukrov v jahodách je cca do 9 %, preto sú vhodné aj pre tie dámy, ktoré si sladké radšej odoprú, ale tiež pre diabetičky. Približne 90% z jahôd vytvára voda, takže vskutku nejde o žiadne kalorické bomby (ak si ich, samozrejme, nenaservírujete hlboko ponorené do milovanej čokolády). Napomáhajú tiež pri tráviacich ťažkostiach, viažu na seba toxíny z čriev a pomôžu v boji s hnačkou, či s nadúvaním.

Odporúčame: Nie je bio ako bio! Prečo sú bio potraviny nebezpečné?

alergia na jahody

Zdroj: Shutterstock®

Predsa len na niečo pozor!

Napriek tomu, že jahody patria vo svete ovocia medzi silné antioxidanty a povýšiť sa môžu tiež vysokým obsahom vitamínu C, čoraz častejšie sa zaraďujú aj medzi alergény. Opatrné by ste mali byť najmä pri podávaní jahôd malým deťom, obzvlášť dráždivé vedia byť ich zrniečka. Alergické reakcie môžu byť rôzne, tradične však ide o svrbenie a kožné problémy.

Ak si môžete s úľavou vydýchnuť, pretože alergiou na jahody netrpíte, a práve ste dostali neodolateľnú chuť na sladké,  pripravte si jahodové sladkosti.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.06.2014 13:43

jahody máme doma radi všetci hlavne čerstvé ale cez víkend som piekla aj jahodový koláč s tvarohom...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 11:06

skvelé jahody :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.