Sladkosti sú neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálnička, či už si ich doprajeme pri šálke kávy, ako malú odmenu po náročnom dni alebo ako pochúťku pre celú rodinu.
Hoci väčšina kupovaných dezertov obsahuje množstvo rafinovaného cukru a umelých prísad, domáce pečenie nám dáva možnosť pripraviť si sladké maškrty zdravším spôsobom. Stačí pár kvalitných surovín, trochu kreativity a výsledok môže byť nielen chutný, ale aj výživný.
Sušienky sú jedným z najobľúbenejších druhov sladkostí – jednoduché na prípravu, ľahko skladovateľné a ideálne na desiatu alebo rýchlu maškrtu. Môžete si ich pripraviť v nespočetných variáciách – chrumkavé, vláčne, plné ovocia, orechov alebo čokolády.
Najlepšie na tom je, že viete presne, čo do nich pridávate, a môžete si ich prispôsobiť podľa vlastných chutí a preferencií. Ak patríte medzi tých, ktorí si radi doprajú spojenie chrumkavých orechov a kvalitnej čokolády, máme pre vás skvelý tip!
Sušienky s chuťou orechov a čokolády
Skúste si upiecť lahodné sušienky podľa receptu obľúbenej moderátorky Miriam Kalisovej, ktorá na svojich sociálnych sieťach často zdieľa jednoduché a zdravšie recepty. Jej orechové sušienky s čokoládou sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú maškrtiť bez výčitiek a zároveň si pochutnať na poctivých surovinách.
Tieto sušienky nie sú len sladkou pochúťkou, ale aj výživným snackom, ktorý vás zasýti a dodá telu potrebnú energiu. Obsahujú zdravé ovsené vločky, ktoré sú bohaté na vlákninu, pufovanú quinou, ktorá dodáva ľahkosť a chrumkavosť, a kvalitné orechy plné prospešných tukov.
Vďaka čokoládovým kúskom majú dokonalú rovnováhu medzi sladkosťou a intenzívnou orieškovou chuťou. Ich príprava je jednoduchá, no výsledok je jednoducho fantastický!
Recept na orechové sušienky s čokoládou podľa Miriam Kalisovej
Ingrediencie na orechové sušienky
Prvá časť receptu:
- 100 g jemných ovsených vločiek
- 50 g masla/ghí masla
Druhá časť receptu:
- 2 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- 1 ČL mletej sušenej vanilky
- 50 zmäknutého masla /ghí maslo
- 50 g mletých orechov/mandlí
- štipka soli
- 2 ČL bieleho jogurtu/kyslej smotany
- 70 g hladkej špaldovej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2-4 hrste nasekanej čokolády
- 2 PL pufovanej quinoy
Postup prípravy orechových sušienok
Najskôr si pripravíme ovsené vločky, ktoré sú základom týchto sušienok. Na panvici roztopíme maslo alebo ghí maslo a pridáme ovsené vločky. Na miernom plameni ich opražíme niekoľko minút, kým nezačnú uvoľňovať svoju typickú orechovú vôňu a jemne zlatistnú farbu. Tento krok je dôležitý, pretože dodá sušienkam príjemnú, mierne karamelizovanú chuť a ešte intenzívnejšiu textúru. Po opražení ich necháme mierne vychladnúť.
Medzitým si v miske vyšľaháme vajcia s trstinovým cukrom do nadýchanej konzistencie. Pridáme zmäknuté maslo, jogurt alebo kyslú smotanu a štipku soli, ktorá zvýrazní všetky chute. Postupne primiešame mletú vanilku, nasekané orechy, hladkú špaldovú múku zmiešanú so sódou bikarbónou a pufovanú quinou, ktorá dodá sušienkam ľahkosť a zaujímavú štruktúru.
Nakoniec vmiešame aj nasekanú čokoládu, ktorá sa v sušienkach krásne rozpustí a vytvorí lahodné kúsky čokoládového prekvapenia. Do pripraveného cesta pridáme opražené ovsené vločky a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžicou tvarujeme menšie kôpky cesta, pričom ich môžeme ozdobiť celými orechmi na vrchu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút, kým nebudú sušienky na povrchu jemne zlatisté a vo vnútri stále vláčne. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke, aby získali správnu konzistenciu. Výsledkom sú lahodné, chrumkavé sušienky plné bohatej chuti ovsených vločiek, orechov a čokolády, ktoré si určite zamilujete!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova