Šošovicu môžeme zaradiť medzi najčastejšie používané druhy strukovín v našich kuchyniach. Kto by si nerád pochutnal na úžasnej šošovicovej polievke? Navyše je táto potravina plná cenných látok, a to najmä dôležitej vlákniny, ale aj vitamínov skupiny B, železa či horčíka. Existuje však väčšie množstvo rozličných druhov, respektíve kultivarov tejto strukoviny, ktoré sa odlišujú napríklad farbou semien. A práve na červenú šošovicu sa bližšie pozrieme v nasledujúcom článku. Zistite, či sa ju oplatí zaradiť do jedálnička!
Kde sa vzala šošovica?
Šošovica jedlá, latinsky Lens culinaris, je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité, ktorá je pestovaná pre svoje semená. Tie sú súčasťou stravy človeka už od nepamäti, a to údajne už od neolitu, čo je mladšia doba kamenná. Jej domovinou je pravdepodobne práve India, no postupne sa z viacerých ázijských oblastí rozšírila aj do Európy či Afriky. Šošovica jedlá je charakteristická krovitým vzrastom, drobnými kvetmi, ktoré majú zvyčajne bielu alebo aj modrofialovú farbu a strukmi, v ktorých sú ukryté semená. Jednotlivé druhy šošovice sa však práve semenami značne odlišujú, a to ich veľkosťou či farbou. Poznáme klasickú zelenohnedú šošovicu, ale aj žltú, zelenú či práve červenú.
Odporúčame: Najkrajšie filmy pre najmenších: Srdcovky detí, ale aj dospelých
V čom má červená šošovica navrch?
Červená šošovica je charakteristická drobnými semenami, ktoré majú zväčša sýto oranžovú až oranžovočervenú farbu. Ukrýva sa v nej, podobne ako v klasickej šošovici, množstvo živín a účinných látok. V 100 gramovej porcii môžeme nájsť pokojne až 26 gramov bielkovín. V kombinácii s obilninami je tak skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, pričom obsahuje len minimum tukov. Naopak je bohatá na vlákninu, ktorá má blahodarný vplyv na trávenie a činnosť čriev. Človeku doplní vitamíny B1, B2, B6 aj C a taktiež vápnik, železo, zinok či fosfor.
Červená šošovica je zväčša predávaná delená, čiže zbavená šupiek, ktoré majú hnedočervenú farbu. Je tak ľahšie stráviteľná ako iné druhy šošovice či ostatné strukoviny. Nespôsobuje väčšie zažívacie ťažkosti, ako je napríklad nepríjemné nadúvanie. Je preto veľmi vhodná aj pre menšie deti. Táto šošovica má nízky glykemický index a zasýti vás na dlhšiu dobu. Má blahodarný vplyv aj na stav ciev a predstavuje dobrú prevenciu pred vážnymi srdcovo-cievnymi ochoreniami. Je nápomocná pri znižovaní vysokého cholesterolu aj krvného tlaku. Taktiež pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, nervový systém či imunitu.
Pozor na správnu prípravu!
Príprava červenej šošovice sa od tej klasickej trošku odlišuje. Nemusíte ju totiž namáčať, pričom jej doba varenia je naozaj len krátka. Šošovicu preberte, aby ste sa zbavili prípadných poškodených kúskov či rôznych nečistôt, opláchnite ju a dajte variť do studenej vody. Uvarte ju domäkka, čo zvyčajne trvá len 10 až 15 minút. Pred koncom varenia ju môžete podľa chuti osoliť. Lúpaná červená šošovica sa veľmi rýchlo rozvára, preto je vhodná napríklad na prípravu kaší, pyré či nátierok.
Využiť ju môžete ako veľmi zdravú prílohu k mäsu, no hodí sa aj na prípravu polievok. Dokonca ju môžete využiť na zdravé zahustenie nielen polievok, ale i omáčok. Jej krásna farba a príjemná chuť ozvláštni tiež každý šalát. Dokonca je z nej možné pripraviť úžasné placky.
Odporúčame: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať avokádo: Ktorý z nich si zamiluješ?