Málokto ich má rád, ale keď už majú svojich priaznivcov, tak naozaj zarytých a takých, ktorí sa ich nevedia dojesť – datle. Ale počuli ste už pojem jujuba alebo tiež čínske datle? Skvelé na nich je, že nielenže vynikajúco chutia a sú plné zdraviu prospešných látok, ešte si ich aj bez problémov vypestujete samy doma. Majú čínske datle vôbec nejaké negatívum? Čítajte ďalej a dozviete sa.
Jujuba, cicimek, židovský tŕň, Kristovo tŕnie alebo čínska datľa (lat. Ziziphus jujuba) je pomerne nízky subtropický strom či skôr krík, ktorý nezvykne vyrásť viac, než do troch až štyroch metrov. Vyšší je skôr výnimočne, no zato sa dožíva aj dve stovky rokov. Plody jujuby sú mimoriadne chutné, sladké a voňavé, veľké zhruba tri a pol centimetra. Čínske datle nemajú jednoznačný tvar – môžu byť tak oválne ako aj guľaté, vajcovité aj hruškovité. Ukrývajú v sebe nemalé množstvo vitamínu A, B2 a C, ako aj množstvo stopových prvkov (meď, jód, draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík, zinok, sodík, mangán, rutín a kobalt), bielkovín, prírodných cukrov, bioflavonoidov, uhľohydrátov, škrobov a antioxidantov.
Neprehliadni: Kmeňové bunky: Záchrancovia života, ktorých môžeš aktivovať!
Prečo jesť čínske datle?
Jujuba má schopnosť posilniť imunitu, regulovať hladinu krvného tlaku a detoxikovať organizmus. Zároveň prospieva cievam, pečeni, žalúdku, slezine a srdcu. Podporuje tiež trávenie, spomaľuje starnutie a lieči zapálené hrdlo a všeobecne zápaly v ústnej dutine. Čínske datle majú zároveň schopnosť upokojiť myseľ, no takisto odstrániť únavu. Ako už ich názov napovedá, v čínskej medicíne na čínske datle nedajú dopustiť. Nie náhodou, veď ide o jedno z najstarších čínskych ovocí vôbec – poznajú ho vraj už viac, ako štyritisíc rokov. Často si tu z jujuby pripravujú liečivý čaj, napríklad pri nespavosti alebo kašli. Populárna je aj ako prísada do pudingu a iných krémových či pečených dezertov, ale tiež ako netradičná prísada do chleba či omáčky.
Vypestujte si jujubu samy!
Jujuba, ako sme spomenuli vyššie, je vďačný druh ovocia na dopestovanie aj v našich podmienkach. Znesie totiž mrazy až do -25 °C. Ak sa ale rozhodnete pre pestovanie čínskych datlí, tak na slnečnom a chránenom mieste, orientovanom na juh. Strom kvitne na začiatku leta a plody vám budú dozrievať v septembri, čo spoznáte ich sfarbením do červenej až hnedej farby. Nazbierané plody nechajte chvíľu odležať, dodá im to sladkosť. Jujuba vyžaduje na pestovanie veľmi podobné podmienky ako vinič. Pestovať ju môžete aj v zimnej záhrade alebo v skleníku. Pozor – drevina môže byť posiata tŕňmi.
Odporúčame: Vieš, čím nahradiť mlieko či vajcia pri varení? Budeš prekvapená!
Čo sa ukrýva vo vnútri?
Dužina je mäsitá, nie veľmi šťavnatá, farebne krémovo biela. V strede sa nachádza kôstka ako je to aj v prípade klasických datlí, ktoré poznáme. Je zaujímavé, že svojou chuťou čínske datle pripomínajú čokoládu, ale aj čosi medzi jablkami a hruškami. Čínske datle môžete konzumovať čerstvé, no vynikajúce sú aj sušené (snáď ešte lepšie). Skladovať ich môžete aj mrazením. Bývajú z nich tiež vynikajúce kompóty, sirupy, likéry a lekváre. Mladé listy jujuby vám zase výborne poslúžia ako zdravá a chutná prísada do ovocného alebo zeleninového šalátu. Na náš trh sa čínske datle dostávajú prevažne v sušenej podobe alebo ako sypaný čaj.