Robusta vs. Arabica: ktorú kávu zvoliť pre váš kávovar s mlynčekom? Tieto rady vám pomôžu rozhodnúť sa

kávovar s mlynčekom na kávu

Robusta vs. Arabica: zistite, ktorá káva je pre vás najlepšia! Porovnajte chuť, kofeín a vlastnosti kávy. Vyberte si ideálnu zmes pre váš kávovar na zrnkovú kávu.

V prípade rozhodovania medzi robustou a arabikou je dôležité poznať podstatné rozdiely medzi týmito dvoma odrodami kávy. Arabica býva považovaná za kvalitnejšiu kávu s jemnejšou chuťou a nižším obsahom kofeínu, zatiaľ čo robusta má silnejšiu chuť a väčší obsah kofeínu. Vaša voľba by mala závisieť od vašich preferencií chuti a účelu, pre ktorú kávu pripravujete.

Inšpiruj sa: Prečo si vybrať kávovar so vstavaným mlynčekom: výhody a nevýhody tohto riešenia

Každý typ kávy ponúka osobitné vlastnosti, ktoré oslovujú rôzne skupiny milovníkov kávy. Ak hľadáte bohatú a silnejšiu chuť, robusta vás môže osloviť. Na druhej strane, ak preferujete jemnejšie a ovocnejšie chute, arabica bude pravdepodobne vašou lepšou voľbou.

Pri príprave skvelej kávy doma vám môžu pomôcť moderné prístroje, ako je kávovar s mlynčekom na kávu alebo automatické kávovary, ktoré spracovávajú zrnkovú kávu priamo pred vami a vďaka tomu dokážete vyťažiť z oboch druhov kávy tie najlepšie vlastnosti a arómy.

Chuťové rozdiely medzi Robustou a Arabicou

Arabica je známa svojou jemnejšou, komplexnejšou chuťou s jemnými ovocnými a kvetinovými tónmi. Obsahuje menej kofeínu a jej chuť je často popisovaná ako sladšia s jemnou kyslosťou. Pre milovníkov kávy, ktorí preferujú ľahšie a delikátne chute, je Arabica voľbou číslo jedna. Ak máte doma kávovar na zrnkovú kávu, môžete si naplno vychutnať jemnosť a komplexnosť tejto odrody.

Robusta má naopak výrazne horkejšiu a plnšiu chuť. Obsahuje viac kofeínu, čo jej dodáva silnejšiu, zemitejšiu chuť, často s nádychom orechov alebo čokolády. Pre tých, ktorí hľadajú intenzívnejší a energizujúcejší nápoj, je Robusta tou správnou voľbou.

Tip pre vás: Vieš, prečo dať citrón do mikrovlnky? Keď zistíš dôvod, odpadneš!

Ktorý druh kávy je lepší pre váš domáci kávovar?
De'Longhi

Obsah kofeínu

Jedným z najvýraznejších rozdielov medzi Robustou a Arabicou je obsah kofeínu. Robusta obsahuje takmer dvojnásobné množstvo kofeínu ako Arabica. To znamená, že šálka Robusty vám dodá väčší energetický "kopanec". Vyšší obsah kofeínu zároveň prispieva k horkejšej chuti kávy. Ak preferujete silnejší nápoj, automatické kávovary s možnosťou mletia zrnkovej Robusty môžu byť ideálnou voľbou pre vašu domácnosť.

Na druhej strane, Arabica má nižší obsah kofeínu, čo znamená, že je jemnejšia a menej horká. To oceníte, ak pijete viac šálok denne alebo ak máte radšej menej intenzívne nápoje.

Ktorý druh kávy je lepší pre váš domáci kávovar?

Ak máte doma kávovar s mlynčekom na kávu, budete môcť oceniť čerstvo namletú chuť oboch druhov. V závislosti od toho, aké chute preferujete, môžete experimentovať s rôznymi zmesami Arabicy a Robusty. Niektoré kvalitné zmesi obsahujú vyššie percento Arabicy pre jemnú chuť a len malé množstvo Robusty na pridanie horkosti a sily.

Pre kávových fajnšmekrov, ktorí preferujú jemnosť a komplexitu chuti, je čistá Arabica často najlepšou voľbou. Ak však máte radi silnejšiu, energickejšiu kávu, kávovar na zrnkovú kávu s Robustou vám ponúkne plnú a výraznú chuť s vyšším obsahom kofeínu.

Neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, či je lepšia Robusta alebo Arabica – všetko závisí od osobných preferencií. Ak máte radi jemnú a prepracovanú chuť, Arabica je pre vás tou správnou voľbou. Ak však uprednostňujete silnú, výraznú kávu s poriadnou dávkou kofeínu, Robusta vám poskytne intenzívny kávový zážitok.

Zdroj úvodnej fotky: De'Longhi

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE