Čo sa stane, keď prestaneme jesť cukor? Tu je 5 pozitívnych účinkov

Možno si svoj život bez cukru ani neviete predstaviť. Avšak nebojte sa, nebude to žiadna tragédia. Vzdať sa síce cukru úplne, je v dnešnej dobe viac menej nereálne, keďže cukor dnes už nájdeme takmer vo všetkom. Je to však o dôvod viac, aby sme si ho prestali cielene dávať v podobe sladkostí, či zbytočných dezertov, cukríkov, limonád.

K zníženiu cukru vo vašej strave musíte ale pristúpiť rezolútne, pretože naše telo akosi nie je schopné uvedomiť si, že dnes už bolo dosť. Hriešnou (ne)výhodou cukru je to, že nášmu organizmu dodáva v podstate ihneď po konzumácií energiu.

No a keďže na dobré sa rýchlo zvyká, je prirodzené, že samotné telo si tento sladký neduh začína pýtať vo chvíľach, ktoré si pamätá z minulosti. A teda napríklad, keď sme vyčerpané, vystresované, smutné a deprimované, alebo nahnevané a frustrované. 

Možnosti, kedy si dať niečo sladké pod zub je neúrekom. No keď si uvedomíme, čo cukor v našom tele okrem toho, že nám dodá energiu stvára, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zháčime.

Okrem toho, že pričastým jedením sladkostí zvyšujete riziko obezity, pridružujú sa tu aj ďalšie zdravotné problémy ako kardiovaskulárne, kožné ochorenia či dokonca cukrovka. Keď ale znížite dávky denného prídelu cukru, začnete byť šťastnejšie. A viete prečo?

Odporúčame prečítať: Obdobie jahôd čoskoro v plnom prúde

biely cukor

Zdroj: Depositphotos

1. BUDETE LEPŠIE SPAŤ

Cukor má totiž takú zvláštnu vlastnosť, že spúšťa uvoľňovanie hormónu zvaného kortizol, ktorý môže narušiť kvalitu spánku. Kto má v malíčku všetky diétne pravidlá ten vie, že sladké sa odporúča jesť len dopoludnia. Vtedy ho naše telo rýchlejšie spracuje, využije energiu zo sacharidov a zároveň si telo tak nezaťaží.

Naopak večerné hodovanie, obzvlášť sladkých jedál, už náš metabolizmus spaľuje horšie. Okrem tukových vankúšikov tak pribudne aj časté budenie sa zo spánku, respektíve nekvalitný a prerušovaný spánok.

2. ZLEPŠÍ SA VÁM KVALITA PLETI

Aj keď rady na internete vyhľadávame heslá o tom, ako čokoláda prospieva kvalite pleti, fakt je taký, že vždy hovoríme o čokoláde s vysokým percentom kakaa. Všetko ostatné od malinoviek, dukátových buchtičiek, až po čokoládové šišky našej pleti skôr škodí, než prospieva.

Nehovoríme, aby ste tieto svoje obľúbené jedlá úplne vyškrtli zo svojho jedálnička, avšak konzumujte ich radšej rozumne a menej často.

Odporúčame prečítať: Zacvičte si s fit loptou. Tukové faldíky zavelia na ústup!

škodlivosť cukru

Zdroj: Depositphotos

3. BUDETE MAŤ VIAC PRAVEJ ENERGIE

Je to jednoduchá logika. Keď si vaše telo odvykne od toho, že energiu mu dobíjate na počkanie tabličkou čokolády, zistí, že omnoho osožnejšie je trebárs také cvičenie, či zdravé čaje. Energia získaná inak, než "falošnou" formou od sladkostí je zdravšia a viac efektívna.

4. BUDÚ VÁS MENEJ TRÁPIŤ ZUBY

O tom, že cukor je významným rizikovým faktorom vzniku zubného kazu, asi veľmi hovoriť nemusíme. Dokonca zvyšuje aj riziko ochorení ďasien. Baktérie v ústnej dutine sa totižto živia práve cukrom, čo vedie i k zápachu z úst. Ak znížite príjem cukru, môže sa to pozitívne odzrkadliť na zdraví ústnej dutiny. 

5. ZLEPŠÍ SA VÁM CELKOVÉ ZDRAVIE

Všetky tie zdravotné ochorenia, ktoré sme spomínali, plus všetky ďalšie, na ktoré radšej nechceme ani myslieť. Faktom ostáva, že preháňať to so sladkosťami rozhodne nie je zdravé a že obmedzenie cukru, respektíve jeho zdravšia náhrada nám nielenže dodá energiu, ale aj posilní celkovú imunitu a skvalitní život.

Aktualizovaný článok: 26.5.2023

9 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.05.2016 07:25

obcas si rada zamaskrtim, ale vyberam si take "zdravsie verzie"

Vaše meno:

Julius Nagy

Julius Nagy

18.05.2016 07:26

už konečne som sa naučil piť kávu aj bez cukru......

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.05.2016 07:35

cukor používam len minimálne.... nahrádzam ho hlavne kokosovým cukrom... ale inak čaje a kávy pijem bez cukru...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

18.05.2016 18:43

cukor to je droga

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

20.05.2016 14:29

Čaj bez cukru-lepší je med

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

22.05.2016 07:02

občas si dám niečo sladké, no snažím sa ovládať

Vaše meno:

Juraj

Juraj

23.05.2016 11:58

Cukor je potrebný. Ja som vynechal cukor a to som si dával ráno 2naberačky ráno do čaju a poobede 2 naberačky do kávy. Prestal som a dával som si sladidlo miesto cukru. Asi po týždni, či dvoch som tak zoslabol, že som sa musel vrátiť k cukru a teraz fungujem normálne.
To teraz viem, že cukor dodáva energiu a je nenahraditeľný. Že nejesť cukor a jesť štavel zo záhrady, napíšu len hlúpe hlavy.

Vaše meno:

Ľubomíra Dudášová

Ľubomíra Dudášová

30.06.2016 19:45

Vynechať úplne cukor je nezmysel...dobre netreba často cukriť čaje, kávu...
veľa článkov je písaných, že zdravšia náhrada bieleho cukru je trstinový - čo je hlúposť...hlavne v zime používam miesto cukru med je to jednak aj zdravšia alternatíva a treba aj takúto pochutinu.
Stačí ak zredukujeme množstvo konzumácie na menšie dávky a dáme si aj ovocie. Cukor nie je jediná vec, ktorá škodí pleti a robí z nej aknóznu

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 12:50

Vzdať sa úplne cukru je pre mňa až nemožné, keďže zbožňujem sladké :-) Ale jeden čas som ho dosť obmedzila a veru že som sa cítila menej unavená a mala som viac energie, takže niečo na tom asi aj bude.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE