Pamätáte si ešte ten moment, keď ste po prvý raz ochutnali Krtkovu tortu? Ten banánový koláč obalený kakaovou posýpkou? A čo tak Krtkove muffiny? Alebo nepečenú verziu, ktorej ste podľahli počas horúcich dní? Však spojenie banánov, čokolády a jemného krému nikdy nesklame. Tentokrát ale prichádza ďalšia, úplne nová verzia - tá zmrzlinová. Krtkova torta v podobe domácej zmrzliny!
Recept na zmrzlinu z Krtkovej torty
Nápad premeniť Krtkovu tortu na zmrzlinu je úplne geniálny, a práve preto máme radi Instagram. Stavím sa, že spojenie banánu, čokolády a sušienok do studenej letnej podoby si zamiluje viacero z nás. Dezert, ktorý má všetky prednosti klasickej Krtkovej torty - chuť, textúra a nostalgia level 100. A žiadne mínusy (okrem toho, že budeme chcieť zjesť celú misku naraz). No dá sa tomu odolať?
Ingrediencie (na jednu misku - cca 4 porcie)
- 1/2 konzervy kondenzovaného mlieka (klasické Salko, môžete vyskúšať aj jeho domácu verziu)
- 250 ml vyšľahanej smotany na šľahanie (33 % alebo 40 %)
- Vanilková aróma
- 10 g horkej čokolády
- 1 banán (ideálne zrelý)
- 1 balenie kakaových venčekov (cca 150 g) (alebo iné kakaové sušienky)
Postup:
- Najprv si vyšľahajte smotanu.
- Do smotany následne veľmi pomaly vmiešajte kondenzované mlieko.
- Pridajte na kúsky nakrájaný banán, nastrúhanú čokoládu a pár kvapiek vanilkovej arómy.
- Vedľa si pripravte misku vhodnú do mrazničky. Rozmixujte kakaové sušienky - nie úplne na prach, ale s malými kúskami.
- Polovicu tejto sušienkovej zmesi nasypte na dno misky, potom na to vylejte krémovú smotanovú zmes a navrch štedro nasypte zvyšok sušienok.
- Misku vložte do mrazničky minimálne na 4-5 hodín. Ideálne však celú noc.
Ak chcete z tejto zmrzliny spraviť ešte väčší zážitok, môžete ju naservírovať v malých pohárikoch s mini lyžičkami - ideálne na letné párty alebo oslavy narodenín.
A ak máte väčšiu rodinu, urobte rovno verziu z celého Salka. Verte mi, nikdy nebude dosť. Navyše zvyšok môžete pokojne zamraziť vo viacerých miskách a vytiahnuť, keď príde nečakaná návšteva (alebo keď si budete chcieť dať niečo sladké k Netflixu).
Instagram / @luckaa_luciTakže leto 2025 je oficiálne sezónou Krtkovej zmrzliny. Asi som už aj zabudla na obľúbený vanilkový nanuk alebo klasickú kopčekovú. V tomto recepte je všetko - krémová ľahkosť, sladkosť banánu, kontrast horkej čokolády a chrumkavý podklad kakaových sušienok.
A to všetko dokonale zamrznuté, ako si to pri ideálnom letnom dezerte predstavujeme. Teraz je čas už len vytiahnuť misku, lyžicu a pustiť sa do tejto banánovo-čokoládovej rozprávky. Ja teda idem na to!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @luckaa_luci