Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!

bravčová masť

Záujemcov o zdravý životný štýl neustále pribúda. Veľa z nás sleduje, čo je a čo nie je vhodné jesť. Sústreďujeme sa na zadné strany obalov, ktoré nám majú jasne povedať, čo je „zdravé", a čo „nezdravé".

Naši predkovia nemali možnosť sledovať zadné strany obalov na potravinách. Ich najlepší priateľom k raňajkám či k večeri bola bravčová masť. Dnes to už dávno nie je pravda. Za štvrťstoročie spotreba bravčovej masti rapídne poklesla. Zmenili sa nám chuťové poháriky? Alebo sa zmenilo iba naše zmýšľanie? 

Bravčová masť v minulosti

Pred sto rokmi predstavovala spotreba bravčovej masti v bývalom Československu približne 65 000 - 85 000 ton za jeden rok. Počas druhej svetovej vojny sa táto spotreba zvýšila vďaka akútnemu nedostatku masla. Postupom času na trh pribudli rastlinné oleje, tuky neživočíšneho pôvodu a margaríny, ktoré sa predávali tak, aby v ľuďoch vzbudili pocit, že bravčová masť je škodlivá. 

Pozri aj: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli

tuk z bravčovej masti
Shutterstock®

Bravčová masť verzus margarín

Ak dáš na panvicu napríklad margarín, musíš dlhšie čakať, kým sa začne roztápať. Až keď je teplota platne poriadne vysoká, začne sa margarín roztápať. Bravčová masť je iná – roztopíš ju aj na dlani. Čo z toho vyplýva? Tvoje telo vydáva teplo niečo cez 36 °C. 

Margarín sa v nás sotva roztopí, a tak musí žalúdok vynaložiť väčšie úsilie na jeho strávenie. Avšak bravčová masť sa začne topiť už v ústach a do zažívacieho traktu príde doslova v kvapalnom skupenstve.

Aké má bravčová masť účinky na zdravie?

Aké má masť zdravotné benefity? Bravčová masť neobsahuje žiadne ohrozujúce trans-mastné kyseliny a nenájdeš v nej ani umelé farbivá či rôzne iné dochucovadlá. Masť oplýva esenciálnymi mastnými kyselinami ako kyselinou olejovou či omega 6 a 3 mastnou kyselinou. 

Tie dokážu veľmi efektne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, spomaľovať rast tukových vankúšikov a znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho slúžia na produkciu takých hormónov, ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu či očí. Takéto prospešné látky by sme v slnečnicovom či olivovom oleji hľadali márne.

Vyskúšaj: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

účinky bravčovej masti
Shutterstock®

Čo všetko nájdeme v bravčovej masti?

Bravčová masť je výborná aj pre alergikov. Ľudia trpiaci neznášanlivosťou laktózy si vďaka nej môžu znova dopriať rôzne dobroty. Práve táto ingrediencia je totiž efektívnou náhradou masla, dokonca do takej miery, že nespoznáte rozdiel. 

Zistilo sa tiež, že bravčová masť nemá negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, a je jedinou východiskovou látkou zdraviu prospešnej konjungovanej formy kyseliny linolovej. Tú nám v tabletkách ponúkajú reklamy, no pritom by stačilo piť mlieko alebo jesť normálne kravské maslo. 

Bravčová masť obsahuje veľké množstvo vitamínov A, D, E. Tento druh tuku pomáha udržiavať náš imunitný systém a zlepšuje celkové fungovanie tela, najmä v chladnom období.

Je chlieb s masťou nezdravý?

Táto kombinácia je pre naše telo veľmi prospešná. Za predpokladu, že sme zdraví, má táto kombinácia pre naše telo blahodarné účinky. Pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl je tuk takisto prospešný, nakoľko poskytuje energiu, napríklad pred cvičením. 

Ak v minulosti išli chlapi pracovať do lesa, vždy mali pri sebe krajec chleba, masť a slaninu. Napriek tomu, že tento pokrm konzumoval pomerne často, mali dostatok energie, sily, boli zdraví a mali i dobrú imunitu.

Zaujme ťa: Aké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!

bravčová masť je zdravá
Shutterstock®

Domáca masť na rôzne neduhy

Bravčová masť sa osvedčila vo viacerých prípadoch. Ak ťa trápia choroby dýchacích ciest, boľavé nohy alebo kašeľ, skús si postihnuté miesto potrieť bravčovou masťou. Zakry ho gázou, previaž plachtou a drž v teple. Úľava sa zaručene dostaví. Niektorí ju dokonca odporúčajú aj bábätkám. 

Vyriešiť by mala koliku aj zaparený zadoček. Mamičkám, ktoré koja, so zapálenými bradavkami pomôže kombinácia masti a roztlčeného kapustného listu. Je však dôležité nezabúdať na to, že na takéto účely môžeš využiť len vlastnoručne vytopenú masť.

Nevýhody bravčovej masti – na čo si dať pozor?

Výhody bravčovej masti sme si spomenuli, no každá minca má, samozrejme, dve strany. Na čo si dať v súvislosti s bravčovou masťou pozor? Kupovaná alebo domáca bravčová masť má vysokú kalorickú hodnotu. Čo to znamená? Bravčová masť je vysoko kalorická, čo môže prispieť k priberaniu na váhe, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách a nie je tomu prispôsobený adekvátny kalorický výdaj v podobe pravidelného pohybu. 

Nadmerná hmotnosť je následne rizikovým faktorom pre množstvo zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb, cukrovky typu 2 a niektorých druhov rakoviny.

Problematická môže byť aj kvalita bravčovej masti. Prasatá chované na priemyselných farmách môžu byť vystavené antibiotikám a rastovým hormónom, ktoré môžu byť prítomné aj v tukoch a mäse. Dlhodobá konzumácia týchto látok môže mať negatívne zdravotné účinky.

Článok aktualizovaný 28.6.2024

Aktualizovaný článok: 28.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

23 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.11.2017 08:20

voľakedy som pravidelne kupovala slaninku a doma vytápala masť, oškvarky som využila na prípravu pomazániek, alebo len tak...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

15.11.2017 09:42

každoročne máme doma zabíjačku.... takže chutnú, voňavú bravčovú mastičku s pridaním trocha soli a mlieka pri topení oškvariek máme vždy len domácu..... mnam.... niet nad lepší čerstvý chlebík s mastičkou a cibuľou....

Vaše meno:

benynka

benynka

15.11.2017 14:00

bravčovú masť pravidelne používame do jedál a pri vyprážaní dávame pol na pol s olejom

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

15.11.2017 16:18

no tento článok ma dostal..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.11.2017 16:46

hlavná vec, že nám roky vtĺkali do hlavy, aká je nezdravá, to isté o slanine, vajíčkach, najnovšie je na rade múka

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.11.2017 17:14

niet na dobre chrumkavý chlebík s domácou masťou a cibuľou :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

15.11.2017 18:01

moja mama používala v kuchyni iba domácu masť, olej sme doma ani nemali a maslo sme používali keď sa piekli zákusky, ja tiež používam na varenie masť a dobrý chlebík s masťou nemá chybu

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

15.11.2017 19:08

Na chlebíku s bravčovou masťou a pažítkou sme doslova vyrástli a boli sme aj štíhli aj zdraví...a stará mama si za pomoci masti liečila rôzne "boľačky"- v živote nebola u lekárky a dožila sa 90 rokov..

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

15.11.2017 19:36

V poslednej dobe som už zaradila masť do prípravy niektorých jedál, ale zatiaľ ich veľa nie je.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.11.2017 20:37

Zábal používam roky a je naozaj účinný, taktiež vlastné domáce bylinkové masti, ktorých základom je práve bravčová masť.

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

15.11.2017 23:19

Takže zasa sa potvrdilo, že naši starý rodičia vedeli čo je dobré :). Je super, že sa vraciame k tým starým dobrým veciam :). Ked som bola dieta, mali sme ju doma vždy, teraz je pravda, že ju nemávame vôbec.

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

16.11.2017 15:12

Rezne vysmazene v bravcovej masti su ovela chutnejsie oproti tym vysmazenym na oleji...

Vaše meno:

Martina Styková

Martina Styková

19.11.2017 14:35

Snažím sa používať bravčovú masť na vyprážanie a domáci chlieb s domácou bravčovou masťou a cibuľkou super večera pre malých a aj veľkých.

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

12.12.2017 05:31

Chlebik s dobrou mastickou je nadovseko.mnam. v domacnosti odjakziva pouzivame na pripravu jedal prevazne len mast.

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

12.12.2017 19:30

Ono raz vedci "dokážu", že to je zdravé a to zas nie, potom za pár rokov je to opačne ... a tak. Ja myslím, že je to podľa zdravotného stavu človeka, podľa toho na čo je akoby od prírody nastavený a hlavne všetko s mierou. Ja napríklad vôbec nejem mäso už dlhé, dlhé roky (ale variť ho musím :( ) a myslím, že môjmu organizmu ani nechýba - sú rôzne kvalitné "náhrady" mäsa ... Nedávno som videla super dokument, ako v čase keď vypukla prasačia chrípka nejaký chovateľ prasiatok sa dal na farmárčenie a prestuje, vyrába a predáva náhrady mäsa - niekedy to jedlo bolo tak dokonalé, že ani gurmán-mäsiar neprišiel na to, že jé npr. sójovú karbonátku a nie mäsovú .... a teda je to ekonomickejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu :)

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

13.12.2017 22:12

Najlepsia je BIO domaca ... My mame len taku ;)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2017 21:01

Používam ju a mám domácú a aj oškvarky a na chlieb s masťou nedám dopustiť

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:52

určite zdravšia ako tie umelé margaríny

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

18.12.2017 23:12

Aj mi sme začali v našej domácnosti používať viac masti. Nie je síce domáca, ale aj z obchodu je dobrá.

Vaše meno:

Gabriela Ligasová

Gabriela Ligasová

19.12.2017 21:00

Ražný chlieb s cibuľou, soľou a bravčovou masťou.. niet čo dodať.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

20.12.2017 20:39

veru veru sme sa k mastivrátili aj my a do varenie som začala používať často namiesto oleja spomínam si že babka inak ani nevarila

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 11:56

sem tam ju urcite pouzijem, urcite jedlo dostane lepsiu chut

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

09.01.2018 14:35

toto ma veľmi potešilo.stále hovorím,že nie je nad bravčovú masť.na varenie,na jedenie.dobrý chlebík s masťou a cibuľou a vitamíny proti chrípke máme isté.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.