Záujemcov o zdravý životný štýl neustále pribúda. Veľa z nás sleduje, čo je a čo nie je vhodné jesť. Sústreďujeme sa na zadné strany obalov, ktoré nám majú jasne povedať, čo je „zdravé", a čo „nezdravé".
Naši predkovia nemali možnosť sledovať zadné strany obalov na potravinách. Ich najlepší priateľom k raňajkám či k večeri bola bravčová masť. Dnes to už dávno nie je pravda. Za štvrťstoročie spotreba bravčovej masti rapídne poklesla. Zmenili sa nám chuťové poháriky? Alebo sa zmenilo iba naše zmýšľanie?
Bravčová masť v minulosti
Pred sto rokmi predstavovala spotreba bravčovej masti v bývalom Československu približne 65 000 - 85 000 ton za jeden rok. Počas druhej svetovej vojny sa táto spotreba zvýšila vďaka akútnemu nedostatku masla. Postupom času na trh pribudli rastlinné oleje, tuky neživočíšneho pôvodu a margaríny, ktoré sa predávali tak, aby v ľuďoch vzbudili pocit, že bravčová masť je škodlivá.
Pozri aj: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli
Bravčová masť verzus margarín
Ak dáš na panvicu napríklad margarín, musíš dlhšie čakať, kým sa začne roztápať. Až keď je teplota platne poriadne vysoká, začne sa margarín roztápať. Bravčová masť je iná – roztopíš ju aj na dlani. Čo z toho vyplýva? Tvoje telo vydáva teplo niečo cez 36 °C.
Margarín sa v nás sotva roztopí, a tak musí žalúdok vynaložiť väčšie úsilie na jeho strávenie. Avšak bravčová masť sa začne topiť už v ústach a do zažívacieho traktu príde doslova v kvapalnom skupenstve.
Aké má bravčová masť účinky na zdravie?
Aké má masť zdravotné benefity? Bravčová masť neobsahuje žiadne ohrozujúce trans-mastné kyseliny a nenájdeš v nej ani umelé farbivá či rôzne iné dochucovadlá. Masť oplýva esenciálnymi mastnými kyselinami ako kyselinou olejovou či omega 6 a 3 mastnou kyselinou.
Tie dokážu veľmi efektne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, spomaľovať rast tukových vankúšikov a znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho slúžia na produkciu takých hormónov, ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu či očí. Takéto prospešné látky by sme v slnečnicovom či olivovom oleji hľadali márne.
Vyskúšaj: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!
Čo všetko nájdeme v bravčovej masti?
Bravčová masť je výborná aj pre alergikov. Ľudia trpiaci neznášanlivosťou laktózy si vďaka nej môžu znova dopriať rôzne dobroty. Práve táto ingrediencia je totiž efektívnou náhradou masla, dokonca do takej miery, že nespoznáte rozdiel.
Zistilo sa tiež, že bravčová masť nemá negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, a je jedinou východiskovou látkou zdraviu prospešnej konjungovanej formy kyseliny linolovej. Tú nám v tabletkách ponúkajú reklamy, no pritom by stačilo piť mlieko alebo jesť normálne kravské maslo.
Bravčová masť obsahuje veľké množstvo vitamínov A, D, E. Tento druh tuku pomáha udržiavať náš imunitný systém a zlepšuje celkové fungovanie tela, najmä v chladnom období.
Je chlieb s masťou nezdravý?
Táto kombinácia je pre naše telo veľmi prospešná. Za predpokladu, že sme zdraví, má táto kombinácia pre naše telo blahodarné účinky. Pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl je tuk takisto prospešný, nakoľko poskytuje energiu, napríklad pred cvičením.
Ak v minulosti išli chlapi pracovať do lesa, vždy mali pri sebe krajec chleba, masť a slaninu. Napriek tomu, že tento pokrm konzumoval pomerne často, mali dostatok energie, sily, boli zdraví a mali i dobrú imunitu.
Zaujme ťa: Aké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!
Domáca masť na rôzne neduhy
Bravčová masť sa osvedčila vo viacerých prípadoch. Ak ťa trápia choroby dýchacích ciest, boľavé nohy alebo kašeľ, skús si postihnuté miesto potrieť bravčovou masťou. Zakry ho gázou, previaž plachtou a drž v teple. Úľava sa zaručene dostaví. Niektorí ju dokonca odporúčajú aj bábätkám.
Vyriešiť by mala koliku aj zaparený zadoček. Mamičkám, ktoré koja, so zapálenými bradavkami pomôže kombinácia masti a roztlčeného kapustného listu. Je však dôležité nezabúdať na to, že na takéto účely môžeš využiť len vlastnoručne vytopenú masť.
Nevýhody bravčovej masti – na čo si dať pozor?
Výhody bravčovej masti sme si spomenuli, no každá minca má, samozrejme, dve strany. Na čo si dať v súvislosti s bravčovou masťou pozor? Kupovaná alebo domáca bravčová masť má vysokú kalorickú hodnotu. Čo to znamená? Bravčová masť je vysoko kalorická, čo môže prispieť k priberaniu na váhe, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách a nie je tomu prispôsobený adekvátny kalorický výdaj v podobe pravidelného pohybu.
Nadmerná hmotnosť je následne rizikovým faktorom pre množstvo zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb, cukrovky typu 2 a niektorých druhov rakoviny.
Problematická môže byť aj kvalita bravčovej masti. Prasatá chované na priemyselných farmách môžu byť vystavené antibiotikám a rastovým hormónom, ktoré môžu byť prítomné aj v tukoch a mäse. Dlhodobá konzumácia týchto látok môže mať negatívne zdravotné účinky.
Článok aktualizovaný 28.6.2024
Aktualizovaný článok: 28.06.2024