Aj keď sa nazýva jarná polievka, jej čaro spočíva v tom, že ju pripravíte zo sezónnej zeleninky, ktorá práve vyrastá vo vašej záhradke, alebo aj z mrazenej, ktorú ste si uskladnili počas jari.
Základom je koreňová zeleninka, ako mrkva či petržlen, ale jej znamenitú chuť dopĺňa aj hrášok či pór, ktorý nahrádza cibuľku.
Skúste rýchly a ľahký recept na jarnú polievku, ktorú budete pripravovať zaručene častejšie. Zaručujeme vám, že to bude láska na prvé ochutnanie pre vás aj vašu rodinu.
Pozri aj: Moderné farebné kabáty: Inšpiruj sa a oživ si zimu!
Ingrediencie
Na poriadny hrniec jarnej polievky potrebujeme:
- 50 – 100 g masla
- 1 stredný karfiol
- 1 stredný pór
- 3 väčšie mrkvy
- 1 väčší petržlen
- 1 menší kaleráb
- 50 g mrazeného hrášku
- 50 g čerstvých alebo mrazených zelených fazuliek
- soľ
- čierne mleté korenie
Ak nemáte niektorú z vyššie uvedených surovín, použite zeleninku, ktorú máte, alebo ktorú obľubujete viac. Do polievky sa skvele hodí kel, biela cibuľa, zeler, brokolica alebo iná zelenina.
Vyškúšaj: Jej tajomstvo je cibuľa: Super rýchla paradajková polievka
Postup
- Zeleninku si umyjeme a nakrájame. Pór na kolieska, mrkvu, petržlen a kaleráb na malé kúsky. Karfiol zbavíme hlúbu a rozoberieme na malé ružičky.
- V hrnci si rozpustíme maslo a rozpálime ho. Pozor, aby ste ho nespálili.
- Keď je maslo spenené, pridáme pór a opekáme do sklovita a do zmäknutia.
- Potom pridáme karfiol, mrkvu a petržlen, kaleráb, poriadne osolíme, okoreníme a opekáme. V prípade, že ste zvolili fazuľku čerstvú, alebo inú čerstvú zeleninku, teraz je čas ju pridať.
- Keď sme zeleninku niekoľko minút orestovali, pridáme liter – liter a pol vody, podľa toho aký veľký hrniec ste zvolili.
- Privedieme do varu, zmiernime plameň a necháme aspoň 20 minút pod pokrievkou bublať a prepojiť chute.
- Po 20 minútach polievku premišame, ochutnáme a prípadne dosolíme alebo dochutíme vegetou, pokiaľ nie je dostatočne silná. Môžete použiť aj zeleninový bujón.
- Pridáme aj mrazenú zeleninu a necháme prevrieť niekoľko minút.
- Teraz je polievka hotová a pripravená na konzumáciu. K polievke si môžete zavariť slíže alebo halušky, čokoľvek, čo máme radi.
Dobrú chuť!