No kto by to bol pred pár rokmi povedal, že z voňavej sýtofialovej provensálskej kvetinky raz budeme vyrábať najrôznejšie sirupy, likéry, koláčiky či dokonca zmrzlinu?! Nuž, fantázii sa v žiadnom prípade medze nekladú, a tak sa čoraz populárnejšou zmrzlinovou príchuťou stáva aj tá levanduľová. Ak by ste si ju rady vyskúšali tiež, nech sa páči, toto je recept na levanduľovú zmrzlinu s prívlastkom - antistresová!
Aj vy ste sa vybrali na samozber levandule alebo jej jednoducho máte plnú záhradku a rady by ste ju využili aj inak, než len na sušenie? A čo tak vyskúšať levanduľovú zmrzlinu? Práve v tomto letnom období bude pre vás tým najlepším osviežením a dezertom zároveň. Na levanduli je totiž úžasné, že nielen nádherne vonia, ona ešte aj vynikajúco chutí. A aby sme vás ešte o trošku viac namotivovali na prípravu tejto nezvyčajnej zmrzliny, vedzte, že pre Talianov je táto zmrzlinová príchuť asi taká bežná ako pre nás jahodová.
Prečítaj si: Samozber levandule: Toto sú teraz najvoňavejšie miesta Slovenska!
Na prípravu levanduľovej zmrzliny budete potrebovať:
- 4 polievkové lyžice čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov
- 300 ml mlieka
- 300 ml smotany na šľahanie
- 80 g kryštálového cukru (prípadne 40 g cukru a 40 g medu)
Postup prípravy levanduľovej zmrzliny:
Prvý krok je rozmiešanie cukru a mlieka, ideálne plnotučného. Následne pridajte levanduľové kvety a mierne zahrievajte, avšak nevarte! Keď je cukor úplne rozpustený, zmes sceďte a nechajte vychladnúť, pokojne ju nechajte celú noc v chladničke. Napokon primiešajte do zmesi studenú smotanu na šľahanie, prelejte do dobre uzatvárateľnej nádoby a uložte do mrazničky. Tu sa to však nekončí, pretože ak na prípravu levanduľovej zmrzliny nepoužijete zmrzlinovač, bude potrebné zmes každú polhodinu vybrať z mrazničky a poriadne prešľahať. Tento postup opakujte, kým zmrzlina dostatočne nestuhne a nezmrzne. Nuž, o čosi prácnejšia príprava, ale výsledok bude stáť za to.
Bude sa ti páčiť: Lahodná a krémová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou
Ak by ste si túto zmrzlinu rady ozvláštnili, pridajte len polovičnú dávku levanduľových kvetov a k tomu navyše približne 100 gramov medu (ideálne levanduľového, ale nemusí byť). Namiesto medu viete túto zmrzlinu ozvláštniť aj pridaním 100 g bielej čokolády. Vznikne vám tak nevšedná, o čosi sladšia, no stále výborná chuť.
Príjemnú (famózne levanduľovú) chuť!