Levanduľový ošiaľ pokračuje: Toto je recept na levanduľovú zmrzlinu!

No kto by to bol pred pár rokmi povedal, že z voňavej sýtofialovej provensálskej kvetinky raz budeme vyrábať najrôznejšie sirupy, likéry, koláčiky či dokonca zmrzlinu?! Nuž, fantázii sa v žiadnom prípade medze nekladú, a tak sa čoraz populárnejšou zmrzlinovou príchuťou stáva aj tá levanduľová. Ak by ste si ju rady vyskúšali tiež, nech sa páči, toto je recept na levanduľovú zmrzlinu s prívlastkom - antistresová! 

Aj vy ste sa vybrali na samozber levandule alebo jej jednoducho máte plnú záhradku a rady by ste ju využili aj inak, než len na sušenie? A čo tak vyskúšať levanduľovú zmrzlinu? Práve v tomto letnom období bude pre vás tým najlepším osviežením a dezertom zároveň. Na levanduli je totiž úžasné, že nielen nádherne vonia, ona ešte aj vynikajúco chutí. A aby sme vás ešte o trošku viac namotivovali na prípravu tejto nezvyčajnej zmrzliny, vedzte, že pre Talianov je táto zmrzlinová príchuť asi taká bežná ako pre nás jahodová.

Prečítaj si: Samozber levandule: Toto sú teraz najvoňavejšie miesta Slovenska!

levanduľová zmrzlina

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu levanduľovej zmrzliny budete potrebovať:

  • 4 polievkové lyžice čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 80 g kryštálového cukru (prípadne 40 g cukru a 40 g medu)
recepty z levandule

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy levanduľovej zmrzliny:

Prvý krok je rozmiešanie cukru a mlieka, ideálne plnotučného. Následne pridajte levanduľové kvety a mierne zahrievajte, avšak nevarte! Keď je cukor úplne rozpustený, zmes sceďte a nechajte vychladnúť, pokojne ju nechajte celú noc v chladničke. Napokon primiešajte do zmesi studenú smotanu na šľahanie, prelejte do dobre uzatvárateľnej nádoby a uložte do mrazničky. Tu sa to však nekončí, pretože ak na prípravu levanduľovej zmrzliny nepoužijete zmrzlinovač, bude potrebné zmes každú polhodinu vybrať z mrazničky a poriadne prešľahať. Tento postup opakujte, kým zmrzlina dostatočne nestuhne a nezmrzne. Nuž, o čosi prácnejšia príprava, ale výsledok bude stáť za to.

 

Bude sa ti páčiť: Lahodná a krémová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou

nevšedné zmrzlinové príchute

Zdroj: Shutterstock®

Ak by ste si túto zmrzlinu rady ozvláštnili, pridajte len polovičnú dávku levanduľových kvetov a k tomu navyše približne 100 gramov medu (ideálne levanduľového, ale nemusí byť). Namiesto medu viete túto zmrzlinu ozvláštniť aj pridaním 100 g bielej čokolády. Vznikne vám tak nevšedná, o čosi sladšia, no stále výborná chuť.

Príjemnú (famózne levanduľovú) chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Helena Zobková

Helena Zobková

25.06.2018 13:09

Určite je chutná, ale je aj krásna a cítim vôňu až domov :D

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

25.06.2018 13:09

Určite je chutná, ale je aj krásna a cítim vôňu až domov :D

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

25.06.2018 17:49

zaujímava príchuť len akú chuť ma

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

25.06.2018 20:47

Ešte som nikdy nejedla nič s levanduľou, ale vonia krásne :-)

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

27.06.2018 23:53

Toto určite musím vyskúšať, všetci doma sa určte budú zalizovať, vrátane mňa :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.07.2018 10:38

možno skúsim, ale najradšej mám klasiku vanilka, čokoláda, ale v poslednej dobe mi viac chutí ovocná

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.09.2018 11:38

Ešte som ju nejedla

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.