Ako sa vyznať v sacharidoch? Zisti, ktoré sú zdravé a ktoré nie!

Sacharidy sú, spolu s tukmi a proteínom, dôležitými zložkami, ktoré získavame zo stravy, na zachovanie správneho fungovania metabolizmu a potrebnej hladiny energie. V tráviacom trakte sa sacharidy premieňajú na glukózu, ktorá je neskôr potrebná na spaľovanie a vznik energie, ktorú nepochybne potrebujeme na každodenné fungovanie.

Práve preto je dôležité ich zo stravy nevylučovať. Práve naopak, musíte sa naučiť rozoznať, ktoré sacharidy sú zdravé a ktoré nie. My sme pre vás pripravili užitočný ťahák, vďaka ktorému si zapamätáte, ktoré uhľohydráty do jedálnička zaradiť a ktoré z neho jednoducho vyhodiť, aby nedošlo k nechcenému priberaniu.

Zdravé sacharidy

Poďme sa pozrieť na to, ktoré potraviny patria do kategórie zdravých sacharidov. Medzi zdravé sacharidy zaraďujeme tie jedlá, ktoré nie sú nijakým spôsobom rafinované a sú celistvé. Sú to potraviny, ktoré majú v podstate nedotknuté zloženie, obsahujú všetky živiny a boli minimálne upravené.

  • Banány
  • Sladké zemiaky (batáty)
  • Zemiaky
  • Hnedú ryžu
  • Datle
  • Strukoviny
  • Pohánka
  • Quinoa

Zaujme ťa: Nepríjemne opuchnutá tvár: Prečo vzniká a ako sa jej zbaviť?

hnedá ryža a strukoviny

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa pýtate na to, koľko zdravých sacharidov môžeme denne prijať, v priemere je to 100 – 150 gramov zdravých sacharidov na zachovanie energie a celkovej vitality. Samozrejme, že toto číslo sa líši vekom a osobnými potrebami človeka. Zdravé sacharidy by mali tvoriť 15-30 percent denného príjmu kalórií v prípade, že ste priemerný človek s ambíciou schudnúť. Tieto hodnoty sa však zvyšujú pre športovcov a znižujú pre diabetikov.

sladené nápoje sú zlé sacharidy

Zdroj: Shutterstock®

Nezdravé sacharidy

Prejdime na tú horšiu kategóriu, ktorou sú nezdravé sacharidy, inak povedané rafinované sacharidy s vysokým glykemickým indexom. Ich pravidelným a vysokým príjmom si môžeme prihnať nepríjemné choroby srdca, cukrovku až Alzheimer, čo ukázali mnohé štúdie. Medzi nezdravé sacharidy zaraďujeme:

  • Ovocné nápoje a iné sladké nápoje
  • Bielu múku
  • Bielu ryžu
  • Cestoviny
  • Cukrovinky
  • Múčniky

Preskúmaj ajŠokujúce: Ako často meniť pyžamo? Je to dôležitejšie než si myslíš!

biele múčne produkty

Zdroj: Shutterstock®

Nezdravé sacharidy by sme teda mali úplne vyradiť z jedálnička a nahradiť ich sacharidmi s nízkym glykemickým indexom, ktoré pre naše telo, v správnom množstve, robia dobrú službu. Dúfame, že vám tento jednoduchý ťahák pomohol v úprave jedálnička.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

26.04.2018 18:40

Musím to zmeniť, lebo jem veľa bielej ryže a cestovín .. Ale zase milujem banány .. Dakujem za článok..

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

10.10.2018 10:55

zaujímavý článok, priznám sa, že jem veľa sladkostí, budem sa musieť nad tým zamyslieť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.