Ako zariadiť kuchyňu a jedáleň podľa Feng Šuej? Na toto si daj pozor!

Kuchyňa je popri spálni druhou najdôležitejšou miestnosťou v dome alebo v byte. Jedlo živí ducha a fyzické telo, a tak je jeho príprava a kvalita zárukou zdravia všetkých členov rodiny.  Jedlo je taktiež spoločenskou udalosťou, rodina by mala jesť aspoň jedno jedlo za deň spoločne pri stole, aby sa vytvárala harmónia  a rovnováha domova. Príjemná atmosféra, pekne prestretý stôl a jedlo nám viac chutí, vieme sa ľahšie uvoľniť, príjemne sa pozhovárať, zabaviť a spoločne sa najesť.

Aby sme mohli žiť, potrebujeme životnú energiu. Okrem toho potrebujeme vyhovujúce prostredie, ktoré nám poskytuje zázemie, pohodu a pocit bezpečia na zvládnutie našich životných úloh.

Múdre východné učenie Feng Šuej nám pomáha starostlivo hospodáriť s našou životnou energiou, rozvíjať náš vlastný rytmus, uchovať si sily a nespotrebovať ich rýchlo – a to výberom vhodného miesta na bývanie a jeho cieľavedomým usporiadaním tak, aby vyhovovalo našim potrebám a vkusu.

Podľa Feng Šuej je kuchyňa považovaná za srdce domova – miesto, kde sa odráža rodinné šťastie, lebo kvalita jedla poukazuje na bohatstvo rodiny. Dôležité je voľné prúdenie energie čchi, rozmiestnenie spotrebičov a udržiavanie voľných plôch. Povrchy by mali byť čisté a bez zbytočných vecí. Pomôcky, ktoré používate pri varení, majte uskladnené v skrinkách.

Pozri aj: Ako zariadiť spálňu a čo nám radí Feng Šuej? Vyspi sa do ružova!

kam umiestniť sporák v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Sporák

V kuchyni si treba v prvom rade posvietiť na umiestnenie sporáka. Na sporáku prebieha „ohnivý proces“, ktorým vzniká jedlo. Mal by byť umiestnený tak, aby ste mali pri varení prehlaď. „Rodinný kuchár“ by sa mal pri sporáku cítiť čo najlepšie a najbezpečnejšie. Láska prechádza cez žalúdok, no a naopak, ľudia si zlou náladou a vrtochmi prenášajú svoju frustráciu do jedla.

Sporák a drez – teda oheň a voda – by nemali stáť bezprostredne pri sebe. Ináč voda zahasí energiu sporáka, čo by mohlo viesť k problémom s peniazmi, nedorozumeniam alebo k zdravotným ťažkostiam. Preto dajte medzi týchto dvoch „kohútov“  drevo – upevnite na stenu nejaký drevený ozdobný predmet alebo varechu. Chladnička, práčka či mraznička takisto reprezentujú vodu, preto by mali byť od sporáka oddelené. Čistý sporák svedčí o tom, aký máte prehľad vo vašich financiách.   

aké farby sa hodia do kuchyne

Zdroj: Shutterstock®

Farby a osvetlenie

Svetlé farby ako je žltá, sýte odtiene zeme a červené farby nabíjajú jedlo príjemnou a životu prospešnou energiou. Je vhodná aj ľahko tónovaná biela farba, lebo znamená čistotu a jas. Strieborná a sivá sú užitočné v severozápadnej kuchyni a môžeme ich kombinovať so žltou alebo s oranžovou. 

Osvetlenie je dôležitý faktor. Kedysi sa bežne používali žiarivky. Z hľadiska Feng Šuej žiarivky vydávajú modré svetlo, to pôsobí chladnejšie, formálnejšie a tiež vylučuje viac elektromagnetického žiarenia.

Do kuchyne nad stolom použite lampu svietiacu na strop, aby sa svetlo od neho odrážalo. Bude to útulnejšie a intímnejšie. Najlepšie je používať rôzne priame a nepriame osvetlenie, bodové lampy na pracovnú plochu, kryštálové lustre a sviečky vnesú teplo a „oheň“ a yangovú energiu to miestnosti.

Odporúčame: Dodaj energiu svojmu životu pomocou feng šuej!

aký stôl sa hodí do kuchyne

Zdroj: Shutterstock®

Jedálenský stôl

Ideálne je, keď cesta od miesta, kde sa varí, k miestu na jedenie nie je dlhá. Preto je dobrým riešením jedáleň hneď vedľa kuchyne alebo obývacia kuchyňa. Ak je miesto na jedenie v obývačke, malo by byť priestorovo oddelené – či už nejakým kusom nábytku, rastlinou alebo zvonkohrou. V opačnom prípade by sa oblasť jedenia spojila príliš s obytným priestorom a človek sa môže stať „trvalým jedákom“. 

Okrúhle stoly sú priaznivé, podporujú komunikáciu členov rodiny a nemajú ostré rohy. Snažte sa vyhnúť skleneným stolom v kuchyni i v jedálni.

usporiadanie kuchyne podľa Feng Šuej

Zdroj: Shutterstock®

Rady na záver

  1. Plné chladničky, mrazáky a skrinky symbolizujú bohatstvo rodiny. Nie je však dobré skladovať potraviny po uplynutí dátumu spotreby, lebo vytvárajú negatívnu energiu. Pravidelne kontrolujte špajzu. Nikdy neskladujte potraviny, čistiace prostriedky alebo lieky vedľa seba v jednej skrinke. Miesta, kde uchovávate potraviny by mali byt čisté, upratané a suché.     
  2. Skontrolujte výlevku a ďalšie miesta, kde je voda, či tam nie je vlhko a pleseň.
  3. Skontrolujte koberce, mäkký nábytok a latky, či neudržiavajú zápach alebo vlhko.
  4. Skontrolujte všetky kuchynské spotrebiče, opravte ich alebo vyhoďte tie, ktoré nefungujú.
  5. Veľmi príťažlivo vyzerá čerstvé ovocie a zelenina v košíčkoch, vytvára to pocit hojnosti a zdravia.
  6. Poháre a pekné šálky uskladnené na poličkách vyzerajú zaujímavo a farebne môžu oživiť priestor.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.02.2019 05:14

Zaujímavé...!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.02.2019 14:23

u nás je veľmi dôležitá kuchyňa, veď ako sa hovorí špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa/rodina

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.