Gaštany: Aké sú ich účinky na organizmus? Toto si určite netušila!

Gaštany zdravotné benefity

Aká by to len bola jeseň bez gaštanov? Ich krásne sfarbenie medzi jesennými listami a typická vôňa, ktorá sa rozlieha po meste. Gaštany sú slasťou aj pre chuťové poháriky. No vedeli ste, že skrývajú aj množstvo vitamínov a pôsobia antioxidačne?

V období Antiky sa rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starí Gréci a Rimania. Neraz zachránili chudobných pred hladom, a okrem toho sa v dávnych dobách používali aj ako platidlo. A nielen to, dokážu ešte oveľa viac.

Reklama

Čo ste o gaštanoch možno nevedeli?

Gaštany nie sú len symbolom jesene, ale aj výnimočnou superpotravinou, ktorá sa môže hrdo zaradiť medzi najzdravšie plody sezóny. Na rozdiel od väčšiny orechov majú nízky obsah tuku, no zato sú bohaté na škrob, vlákninu a kvalitné rastlinné bielkoviny. Ich výživová hodnota je porovnateľná s obilninami, čo z nich robí ideálnu potravinu pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu ku klasickým sacharidom. Vďaka svojmu zloženiu poskytujú telu dlhotrvajúcu energiu, podporujú trávenie a nezaťažujú organizmus.

Zaujímavé je aj to, že gaštany sú prirodzene bezlepkové, a teda vhodné aj pre celiatikov či ľudí s citlivým trávením. Môžu sa konzumovať varené, pečené, vo forme pyré alebo dokonca ako múka do sladkých či slaných receptov. Gaštanová múka má jemne sladkastú chuť a hodí sa do koláčov, palaciniek či na zahustenie polievok. A hoci sa na jeseň často spájajú s vôňou praženia na uliciach, v skutočnosti ide o potravinu, ktorá ukrýva prekvapivo pestré využitie – od kuchyne až po domáce liečiteľstvo.

Čo obsahujú gaštany?

  • vitamíny –K, E, B, C (vitamín C obsahujú v rovnakej miere ako napríklad citróny)
  • minerály – železo, zinok, vápnik, draslík, fosfor, horčík
  • tanín – je to účinný antioxidant
  • 10% bielkovín
  • biotín
  • karotén
  • kyselinu pantoténovú
  • 30 – 60% škrobu

Účinky gaštanov pre zdravie

Hoci ich mnohí vnímajú len ako jesennú pochúťku, gaštany sú skutočným darom prírody. Ich bohaté zloženie pomáha telu zvládať únavu, podporuje imunitu a dodáva organizmu dôležité minerály i antioxidanty. 

Vďaka obsahu draslíka prospievajú srdcu, železo podporuje tvorbu krvi a vitamíny skupiny B zasa prispievajú k správnemu fungovaniu nervovej sústavy. Gaštany tak pôsobia nielen ako chutná desiata, ale aj ako prirodzený zdroj energie, vitality a vnútornej rovnováhy, ktorý telo ocení najmä v chladnejších mesiacoch.

Gaštany pomáhajú pri:

  • kardiovaskulárnych chorobách,
  • chudokrvnosti,
  • zlepšujú kvalitu kože, vlasov a nechtov,
  • prospievajú krvnému obehu a srdcu, vhodné sú pri vysokom krvnom tlaku,
  • sú vhodné pri reume,
  • sú dobré na žalúdok a podporu trávenia,
  • pôsobia detoxikačne,
  • sú vhodné pri únave,
  • pri bolestiach hlavy,
  • podporujú imunitu,
  • predchádzajú strate pamäti.

gaštany a zdravie
Shutterstock®

Nízkokalorické gaštany

Gaštanom sa pripisujú priaznivé účinky pri málokrvnosti a chronickom kašli. Čerstvé gaštany sú nízkokalorické, obsahujú len 180 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že sú menej kalorické, ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo ktorékoľvek iné sušené ovocie. 

Gaštany neobsahujú cholesterol a ani glutén, tým pádom z nich zaručene nepriberiete. Plody sú veľmi výživné, obsahujú 30 až 60 percent škrobu, šesť až 10 percent bielkovín. 

Reklama

Gaštany pre krásu

Gaštany sa nevyužívajú len v kuchyni, ale aj v kozmetike – ich výťažky patria medzi cenné prírodné ingrediencie. Obsahujú antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerály, ktoré podporujú regeneráciu pokožky a vlasov. V krémoch či sérach napomáhajú zlepšovať pružnosť pokožky, zjednocovať jej tón a zmierňovať opuchy pod očami. Extrakt z pagaštanu konského sa často používa na spevnenie cievnych stien, vďaka čomu sa objavuje aj v produktoch proti kŕčovým žilám či ťažkým nohám.

Aj vlasy si môžu dopriať silu gaštanov. V šampónoch alebo maskách posilňujú korienky, zlepšujú prekrvenie pokožky hlavy a pomáhajú vlasom získať späť lesk a pružnosť. Gaštanové výťažky navyše dodávajú vlasom jemnosť a prirodzený objem – ide teda o ingredienciu, ktorá spája krásu s účinkami prírody.

jeseň a gaštany
Shutterstock®

Masážne využitie gaštanov

Nosenie gaštanov vo vreckách má pomôcť ako prevencia pred nachladnutím a na posilnenie imunity. Gaštany totiž pohlcujú škodlivé elektrické výboje a pomáhajú zbaviť sa nervozity či zlej nálady. Gaštany vo vreckách majú aj praktické masážne využitie - rukami vo vreckách gaštany kotúľajte, mieste a posúvajte prstami. Tento cvik prospieva kĺbom prstov a zároveň podporuje prekrvenie rúk v chladnom počasí.

TIPY s gaštanmi

1. Máte problémy s upchatými nosnými dutinami?  Vložte surový gaštan do vody na dva až tri dni. Z mäkkej dužiny vytvarujte pevný valček a vložte do nosnej dierky. Opakujte s odstupom dvoch dní. Hlieny sa vám pustia z oboch nosných dierok bez toho, aby ste valček vyberali. Dôležité však je nevdychovať ich!

2. Využitie nájdu gaštany aj pri sušení mokrej obuvi. Na premočené topánky nakrájajte alebo podrvte nadrobno nasekané gaštany a vložte ich do topánok. Vaše topánky vyschnú rýchlejšie.

Gaštany v domácnosti

Gaštany dokážu rozvoňať a oživiť domov aj bez pečenia. Sušené plody môžete vložiť do misiek spolu so škoricou, klinčekmi či sušenými pomarančmi a vytvoriť tak nádherný jesenný aranžmán s prírodnou vôňou. Gaštany sa často používajú aj ako dekorácia do váz, vencov či detských tvorivých dielničiek – prinášajú teplo, farbu a dotyk prírody priamo do interiéru.

Okrem estetickej funkcie majú aj praktické využitie. Rozložené po dome môžu pomáhať odpudzovať mole zo šatníkov, pretože ich vôňa im nie je príjemná. A podľa starých tradícií sa verí, že gaštany v kabelke alebo vo vrecku prinášajú šťastie, energiu a chránia pred negatívnou energiou.

gaštany a pečenie
Shutterstock®

Ako si pripraviť pečené gaštany?

Nazbierané gaštany umyte a nožom narežte po dĺžke alebo do kríža do hĺbky pár milimetrov. Na hodinku ich nechajte namočené vo vode a  takto upravené gaštany dajte na plech. V rúre ich peč pri teplote 220°C . Upečené gaštany majú popraskanú kožu a sú o niečo tmavšie. Šúpte ich ešte zahorúca, pretože keď vychladnú, ich koža stuhne a šúpu sa oveľa horšie. 

Gaštany v modernej kuchyni

Kým kedysi sa gaštany konzumovali najmä varené či pečené, dnes sa opäť objavujú v modernej gastronómii. Z gaštanov sa dá pripraviť krémová polievka, lahodné pyré, koláče či dokonca cestoviny. Ich jemne sladkastá chuť sa výborne dopĺňa so syrom, medom, čokoládou či mäsom. Gaštanové pyré je zároveň výborným základom pre dezerty, torty a zimné poháre so šľahačkou a kakaom.

V posledných rokoch si obľubu získava aj gaštanová múka, ktorá neobsahuje lepok a dodáva pečivu vláčnosť aj zaujímavú chuť. Môžete ju použiť na palacinky, muffiny, chleby či sušienky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a nižšiemu glykemickému indexu predstavujú gaštany zdravú alternatívu k bežnej múke, ideálnu aj pri udržiavaní hmotnosti alebo bezlepkovej diéte.

Reklama

Gaštany – jesenný poklad pre telo aj dušu

Gaštany sú symbolom jesene, no v skutočnosti predstavujú omnoho viac než len sezónnu pochúťku. V sebe spájajú silu prírody, tradíciu i zdravie – zasýtia, podporia imunitu, zjemnia pokožku a spríjemnia chvíle doma svojou jedinečnou vôňou.

Ak si ich túto jeseň doprajete v akejkoľvek podobe – pečené, v koláči, ako dekoráciu či kozmetický elixír – prinesú do vášho života niečo, čo dnes tak často chýba: pokoj, jednoduchosť a návrat k prírode.

Aktualizovaný článok: 18.10.2025

4/5 - 2 hlasov

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.12.2017 10:59

výborná pochúťka

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.10.2017 18:44

keď začnú v meste predávať pečené gaštany, pravidelne chodíme s manželom do mesta na prechádzku , kúpime si gaštany a vychutnávame atmosféru

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

20.10.2017 01:14

Pečené gaštany som okúsila ešte ako malé dieťa, pamätám sa ako veľmi mi nechutili...odvtedy ma ani nenapadlo dať si ich znova- zrejme na moju škodu...

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.10.2017 20:05

pečené gaštany sú veľká dobrota ... aj by som si dala :-) veru som ich túto jeseň ešte nemala

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

19.10.2017 15:51

zaujímavý článok

Vaše meno:

Viera Dvoranova

Viera Dvoranova

18.10.2017 14:25

milujem gastany

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE