Aj jeseň má svoje čaro. Príroda sa síce pomaly ukladá na spánok, no stále nám má čo ponúknuť.
Práve teraz je ten ideálny čas vybrať sa na zber šípok. Tie sú bohatým zdrojom minerálov i vitamínov a majú tiež veľa pozitívnych účinkov na zdravie človeka.
Ruža šípová je voľne rastúci a v našich končinách pomerne rozšírený ker, preto nebude s jeho hľadaním problém. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si z nazbieraných šípok pripraviť liečivý čaj či olej.
Ale kde ich nazbierať?
Ruža šípová je ker dorastajúci do výšky 1,5 až 2,5 metra. Charakteristický je svojimi krásnymi bielymi až ružovkastými kvetmi a najmä lesklými červenými plodmi. Rastlina je taktiež posiata ostrými tŕňmi, ktoré majú ochrannú funkciu. Ker sa vyskytuje takmer po celej Európe. Nie je náročná na rast, no potrebuje vápenatú a hlbokú pôdu. Korene ruže šípovej totiž siahajú pokojne až meter hlboko. Hľadať ju môžete na slnečných stráňach, pri cestách, na okrajoch lesov, v podhorských oblastiach i nížinách. Pestujú sa zvyčajne vyšľachtené odrody.
Ruža šípová kvitne už začiatkom leta, no prvé plody, čiže šípky, sa objavujú od augusta do októbra či novembra. Na zber sa môžete vybrať už teraz, no mnohí tvrdia, že ideálne je počkať až na prvé mrazy. Tie zo šípok vraj uvoľnia ešte lahodnejšiu ovocnú chuť. Zbierajú sa však pred dosiahnutím plnej zrelosti, keď sú svetločervené a tvrdé. Šípky môžete sušiť voľne, no zvyčajne sa dosušujú ešte v umelých podmienkach do 35°C. Pri ich zbere nezabudnite dávať pozor na ostré tŕne.
Pozri aj: Ako sa zbaviť herpesu a oparu na perách? Tieto triky, by ti nenapadli!
V čom sú také úžasné?
Ak by bolo potrebné menovať jednu jedinú vec, v ktorej šípky vynikajú, tak je to obsah vitamínu C. Plody ruže šípovej sú totiž takým prírodným celaskonom. Obsahujú niekoľkonásobne vyššie množstvo spomínaného vitamínu ako citróny. Okrem toho sú zdrojom vitamínov A, E a K. Šípky skrývajú dôležitú vlákninu, kyselinu pantoténovú či listovú. Zabudnúť sa nedá ani na minerály a stopové prvky. Šípky vám dodajú vápnik, železo, draslík, zinok, mangán, fosfor.
Vďaka všetkých cenným látkam a živinám predstavujú plody ruže šípovej skvelú podporu imunity. Pomáhajú vychytávať voľné radikály z tela, detoxikovať organizmus a ochraňovať bunky. Šípky majú blahodarný vplyv aj na trávenie. Podporujú a prečisťujú hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu a dokážu zatočiť s plynatosťou. Zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov i pokožky. Sú vhodné na odvodnenie organizmu, pretože majú močopudné účinky. Šípky sú taktiež pomocníkom pre ženy s menštruačnými ťažkosťami.
Klasika v podobe šípkového čaju
Šípkový čaj si dnes môžete bez problémov zakúpiť aj v obchode. Porciovaný čaj sa však nedá veľmi porovnávať s čajom pripraveným priamo z usušených šípok. Ten si pripravíte jednoducho. Na jednu porciu vám stačia dve čajové lyžičky vysušených a pomletých šípok. Zalejte ich asi 4 dcl vody zohriatej približne na 80°C. Nie je vhodné používať vriacu vodu, v nej sa totiž veľa cenných látok znehodnocuje.
Zmes nechajte lúhovať 20 minút a následne sceďte. Šípkový čaj môžete užívať ako prevenciu alebo na doplnenie vitamínov tri či štyrikrát do týždňa. Počas chrípky a prechladnutia môžete pokojne vypiť dve šálky denne. Čaj zo šípok skúste do jedálnička zaradiť, ak potrebujete zlepšiť obranyschopnosť, trávenie aj podporiť správne fungovanie pečene, obličiek a srdca.
Aj šípkový olej je výborný
Okrem čaju sa dá zo šípok pripraviť veľa ďalších zaujímavých produktov. Jedným z nich je napríklad šípkový olej. Sušené šípky rozdrvte, zmiešajte s jojobovým olejom v pomere 1:1 a nechajte odstáť aspoň 6 týždňov. Po sfarbení zmesi dojantárova z nej odstráňte podrvené šípky a tekutú časť prelejte do tmavej sklenej fľaštičky.
Tento olejček môžete používať večer ako náhradu nočného krému. Pleť bude rozžiarená, zjednotená a hydratovaná. Vďaka obsahu všetkých vitamínov je šípkový olej výborný na liečbu popálenín a drobných rán. Vyskúšať ho môžete aj na ošetrenie aknóznej pleti.
Odporúčame: Zabudni na umelé mihalnice a permanentný make-up obočia!