Jeseň je obdobím, keď sa príroda farbí do teplých tónov a naše kuchyne začínajú voňať po sezónnych surovinách. Aké plody sa vám spájajú s jeseňou? Možno si hneď predstavíte tekvice v rôznych podobách, jablká, hrušky či dokonca voňavé jedlá s hubami. Jesenné recepty nás priam lákajú svojou hrejivou chuťou a vôňou, ktorú v tomto chladnom období tak veľmi oceňujeme. Medzi jesenné poklady patria aj gaštany, ktoré mnohí z nás milujú pečené, no v kuchyni majú omnoho širšie využitie.
Gaštany sú výnimočné nielen svojou chuťou, ale aj všestrannosťou v kuchyni. Pečené gaštany sú pravou pochúťkou, ktorá nás zahreje pri prechádzke mestom, ale ak máte radi ich jemnú, trochu sladkastú chuť, môžete ich vyskúšať aj v rôznych receptoch. Sú skvelým doplnkom do polievok, šalátov alebo dezertov, kde dodajú jemnú orechovú chuť a krémovú textúru. Pre tých, ktorí radi experimentujú, sú gaštany skvelou sezónnou ingredienciou, ktorá dodá jedlu jedinečnú chuť.
Pozri aj: Georgina Rodriguez prezradila: TOTO je zemiaková omeleta, ktorá poháňa Cristiana Ronalda!
Ak vás láka niečo nové a radi skúšate sladké dobroty, vyskúšajte recept na gaštanové lievance od známej moderátorky a cukrárky Adriany Polákovej Kneissl. Na svojom profile nedávno zdieľala tento zaujímavý recept, ktorý okamžite zaujal svojou jednoduchosťou a netradičnou kombináciou chutí. Je to perfektný spôsob, ako si vychutnať jeseň priamo na tanieri, pričom gaštanová múka dodá lievancom nielen výnimočnú chuť, ale aj jemnú konzistenciu.
Stačí vám len pár ingrediencií a môžete začať! Gaštanová múka, javorový sirup a pár nasekaných pečených gaštanov – to všetko vytvorí harmóniu chutí, ktorá vás očarí. Tento dezert je ideálny na sobotné alebo nedeľné ráno, keď si chcete dopriať niečo špeciálne a sezónne.
Tak čo, vyskúšate tento recept? Nechajte sa inšpirovať týmito netradičnými lievancami a rozvoňajte si kuchyňu touto originálnou jesennou pochúťkou, ktorá poteší všetkých milovníkov gaštanov. Tento jednoduchý, no elegantný dezert vám prinesie jesennú atmosféru priamo do vašej kuchyne a zaistí sladký štart do vášho víkendu!
Pozri aj: Bryndzový posúch so slaninou podľa Kvetky Horváthovej – bez zdĺhavého kysnutia!
Suroviny na gaštanové lievance:
- 150 g gaštanovej múky
- 200 ml ryžového mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 2 PL javorového sirupu
- pár pečených gaštanov nasekaných na drobno
- na polevu – javorový sirup, nasekané pečené gaštany, škoricový cukor
Pozri aj: Horúce jablká v lístkovom ceste s vanilkovou zmrzlinou – dokonalý dezert od Kvetky Horváthovej
Ako pripraviť jesenné gaštanové lievance podľa Adriany Polákovej
V miske zmiešame gaštanovú múku s práškom do pečiva. Pridáme ryžové mlieko, javorový sirup a nasekané pečené gaštany. Poriadne vymiešame, aby nám vzniklo stredne husté cesto. Z cesta klasicky na rozpálenej panvici na lievance opekáme lievance dozlatista z oboch strán. Polevu na lievance si pripravíme zmiešaním nadrobno nasekaných pečených gaštanov s javorovým sirupom a škoricovým cukrom. Navrstvíme na lievance a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/adriana_kneissl