Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji. Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu, pretože my vám poradíme, ako taký neporiadok neurobiť. Využite pri varení tieto skvelé kuchynské triky, vďaka ktorým bude varenie oveľa jednoduchšie a zábavné. Spísali sme ich pre vás hneď niekoľko, tak sa poďme na ne spoločne pozrieť a niečomu praktickému priučiť.
1. Rýchle krájanie cherry paradajok
Krájanie môže byť niekedy poriadne zdĺhavé, najmä keď prekrajujete cherry paradajky do šalátu pre celú rodinu. Samotné krájanie mini paradajok trvá jednoznačne dlhšie ako konzumácia celého pokrmu. Využite tento klasický trik a neoľutujete! P. S. Funguje to aj s hroznom.
2. Jednoduchšie krájanie kuracích pŕs
Super trik je tiež dať kuracie prsia zmraziť na približne 15 minút predtým, ako ich začnete krájať. Budú tuhšie a odrežete dokonalé slížiky, napríklad na chutné kuracie soté. Tento postup je obzvlášť užitočný pri príprave tenkých plátkov na stir-fry alebo rezne, pretože mäso si lepšie udrží tvar. Navyše, krájanie polozmrazeného mäsa je rýchlejšie a menej neporiadne, keďže sa nevytláča šťava a kúsky sú rovnomernejšie.
Shutterstock®3. Perfektne nakrájaná cibuľa bez sĺz
Krátko pred krájaním vložte cibuľu na 10 minút do mrazničky alebo ju nakrájajte pod studenou tečúcou vodou. Chlad alebo voda spomalia uvoľňovanie sírnych zlúčenín, ktoré dráždia oči a spôsobujú slzenie. Ak potrebujete nakrájať väčšie množstvo cibule, môžete použiť aj ostrý nôž – čím menej cibuľu rozpučíte, tým menej dráždivých látok sa uvoľní do vzduchu.
4. Rýchle krájanie syrov
Posledným krájacím trikom je používanie nite na mäkké pokrmy. Či už máte potravinársku, alebo klasickú na šitie, alebo dentálnu. Skúste tak prekrajovať mäkké syry. Uvidíte, že sa vám už nebudú drobiť. Tento trik skvele funguje aj na krájanie rolád, tort či cesta na pečenie, pretože niť zabezpečí čistý a presný rez. Ak použijete dentálnu niť, uistite sa, že je bez príchute, aby neovplyvnila chuť jedla.
5. Rýchle šúpanie cesnaku bez námahy
Ak vás nebaví zdĺhavé šúpanie cesnaku, skúste tento trik! Strúčiky cesnaku vložte do uzatvárateľnej nádoby alebo dvoch misiek otočených na seba a poriadne nimi zatraste. Šupka sa oddelí a cesnak zostane krásne čistý, pripravený na použitie. Tento trik je obzvlášť užitočný, ak potrebujete očistiť viac strúčikov naraz – ušetríte čas aj námahu.
6. Ľahké šúpanie uvarených vajíčok
Aj vy neznášate šúpanie vajíčka natvrdo? Často to nejde ako po masle a odlupuje sa pri tom nielen škrupinka, ale aj kusy vajíčka. Dosť bolo! Tento trik vám uľahčí život a zrýchli celý proces.
7. Jednoduché oddelenie žĺtkov od bielkov
Pri vajíčkach ešte zostaneme! Poznáte tento jednoduchý trik, ako oddeliť žĺtok od bielka? Stačí vám na to obyčajná plastová fľaša – jemným stlačením a uvoľnením fľaše žĺtok jednoducho nasajete a bez námahy oddelíte od bielka. Ak si nie ste istí, pozrite si video a presvedčte sa, aké je to rýchle a efektívne!
8. Efektívne čistenie jahôd
Ďalším super trikom je čistenie jahôd od zelených lístkov. Použite na to jednoducho obyčajnú slamku a prestrčte ju stredom jahody. Takto sa zbavíte zelenej časti jahody a neprídete pritom o polovicu tohto vynikajúceho plodu a ani o čas.
Shutterstock®9. Osvieženie zvädnutého šalátu
Ak vám šalátové listy stratili čerstvosť a vyzerajú ovisnuto, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Stačí ich na 5–10 minút ponoriť do studenej vody s ľadom. Studená voda pomôže listom nasať vlhkosť, čím sa opäť stanú chrumkavými a sviežimi. Ak chcete, aby vám šalát vydržal dlhšie, skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe s papierovým obrúskom, ktorý absorbuje nadbytočnú vlhkosť.
10. Rýchle vychladenie nápojov
Ak potrebujete rýchlo schladiť fľašu vína alebo plechovku nápoja, zabaľte ju do vlhkej papierovej utierky a vložte do mrazničky na 10 minút. Vlhká utierka urýchli odvod tepla a fľaša sa ochladí rýchlejšie. Tento trik funguje skvele na rýchle osvieženie nápojov, keď hostia prídu nečakane a chladenie v chladničke by trvalo príliš dlho.
11. Ako jednoducho vytlačiť viac šťavy z citróna
Ak chcete z citróna získať čo najviac šťavy, pováľajte ho po kuchynskej doske a jemne zatlačte, aby sa narušila jeho vnútorná štruktúra. Potom ho môžete mierne zohriať v mikrovlnke na 10 sekúnd – šťava sa uvoľní ľahšie a vytlačíte z neho maximum.
Aktualizovaný článok: 13.02.2025
11 komentárov
Elka Ozimá
13.02.2025 13:08Pecka určite vysúšam, ďakkujem?)
Patrícia Paškanová
05.03.2018 19:44Super trik hlavne s tymi paradajkami :)
Darina Božiková
24.02.2018 13:15vajíčko sa zle šúpe len keď je úplne čerstvé od sliepočky/domáce/,ale tá niť sa mi páči veľmi.
Helena Povalova
18.02.2018 19:38Dobré nápady, len v konkrétnej situácii ich uživotniť.
benynka
15.02.2018 10:24musím to sem napísať....ten trik so šúpaním vajíčka geniálne funguje, teraz som to vyskúšala, doporučujem
Pavlína Vaksmundská
13.02.2018 21:22Jeeeej , úžasné triky .. Hlavne s paradajkami , vajíčkom a jahodou .. Dakujem , odteraz to bude oveľa ľahšie .. ;-)
Libuše Šumná
13.02.2018 18:49užitečné rady, některé neznám
benynka
13.02.2018 17:50to šúpanie vajca som ešte nevidela, to musím vyskúšať
Soňa Kelemenová
13.02.2018 13:11ten trik s oddelovaním žltka od bielok ma zaujal....prekrajovanie paradajok je už ťažšie.... keď nie sú všetky rovnakej velkosti......
Mária Chromíková
13.02.2018 08:15šúpanie vajíčok je niekedy pre mňa veľký problém...
Ľubica Šťastná
13.02.2018 07:26Niektoré používam a naozaj šetria čas, ale i nervy. ;)