Zdravá voľba s minimom tuku? Objavte, ktorý syr je najzdravší

náhrady syru

Priznajme si, syr je láska! Mnohí ľudia syry milujú, no nie vždy je ľahké zaradiť ich do zdravého životného štýlu, najmä kvôli obsahu tuku. Sú obľúbené pre svoju bohatú chuť a najrôznejšie druhy. Existuje však niekoľko zdravých alternatív, ktoré si môžete vychutnať bez výčitiek.

Jednou z nich je mladý čerstvý syr, ktorý obsahuje oveľa menej tuku v porovnaní s tvrdými syrmi. Tento syr je ľahko stráviteľný, bohatý na bielkoviny a vápnik, čo ho robí ideálnym pre tých, ktorí chcú vyváženú stravu, no zároveň si nechcú odopierať typickú francúzsku chuť.

Prečo práve mladý syr?

Syry ako cottage cheese alebo ricotta obsahujú výrazne menej tuku v porovnaní s tradičnými syrmi, ako je cheddar či parmezán. To znamená, že si môžete vychutnávať syr bez obáv z nadbytočných kalórií. Tieto syry obsahujú vysoké množstvo bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a regeneráciu svalov. 

Cottage cheese je napríklad veľmi obľúbený medzi športovcami, pretože ponúka kvalitné bielkoviny s nízkym obsahom tuku. Rovnako ako ostatné mliečne výrobky, aj čerstvé syry sú bohaté na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby.

Ako si vybrať najzdravší syr?

Pri výbere syra by ste sa mali zamerať na jeho obsah tuku a množstvo pridaných látok. Najzdravšie verzie mladých syrov sú tie, ktoré majú minimálne prídavky konzervačných látok a sú vyrobené z kvalitného mlieka. Medzi najlepšie možnosti patria rozhodne ricotta, feta alebo mozzarella, ktoré sú čerstvé, jemné a obsahujú len malé množstvo tuku. 

Bude vás zaujímať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou!

Zdravý šalát s fetou
Depositphotos

Čerstvý syr – zdravotné výhody 

Jednou z hlavných výhod mladého (čerstvého) syra je jeho nízky obsah tuku, ktorý pomáha znížiť príjem kalórií bez straty výživovej hodnoty. Zároveň sú tieto syry plné esenciálnych živín, ktoré podporujú celkové zdravie.

Mladé syry sú ľahko stráviteľné, čo znamená, že nezaťažujú tráviaci systém. To z nich robí výbornú voľbu pre ľudí s citlivým žalúdkom alebo tráviacimi problémami. Vďaka vysokému obsahu bielkovín vás mladý syr zasýti na dlhší čas, čo pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a predchádza prejedaniu. V neposlednom rade, vysoký obsah vápnika v mladých syroch je kľúčový pre udržanie silných kostí, čo je obzvlášť dôležité pre ženy, ktoré sú náchylné na osteoporózu.

Tipy na zdravé využitie mladého syra

Jednou z výhod mladých syrov je ich univerzálnosť. Môžete ich konzumovať na rôzne spôsoby a pridať ich do mnohých jedál či receptov.

  • Raňajky: Cottage cheese s ovocím a orechmi je výborná voľba na začiatok dňa. Môžete ho tiež pridať do smoothie, aby ste zvýšili obsah bielkovín.
  • Obed: Feta syr so šalátom z čerstvej zeleniny je ľahký a výživný obed, ktorý vás zasýti a je hotový do pár minút.
  • Večera: Mladé syry, ako je ricotta, môžete použiť ako náplň do cestovín, alebo ich pridať do zapekaných jedál. Vyskúšajte zapiecť cottage cheese v sladkých alebo slaných receptoch.
  • Snacky: Cottage cheese je takisto skvelou voľbou ako zdravá desiata medzi hlavnými jedlami. Stačí ho dochutiť bylinkami a podávať s celozrnným chlebom alebo krekrami.

Prečítajte si: Odborníci prezradili, aké sú najzdravšie syry a koľko ich zjesť

Zdravé využitie mladého syra
Depositphotos

Kto by si mal na neho dať pozor?

Ako sme už v tomto článku priblížili, čerstvý mladý syr je skutočne veľmi zdravý. Existujú však určité skupiny ľudí, pre ktorých môže byť tak trochu nepriateľom. Sú to, predovšetkým, jedinci, ktorí netolerujú laktózu, čo im môže následne spôsobiť tráviace problémy, plynatosť, hnačku či bolesti brucha.

Ľuďom, ktorí trpia akútnym zápalom žalúdka, sa takisto konzumácia tohto syra neodporúča. Mliečne výrobky totiž môžu príznaky zhoršiť. Nadmerný príjem bielkovín a soli je škodlivý aj pre ľudí s aterosklerózou alebo problémami s obličkami.

Odporúčame aj: Trápi ťa laktózová intolerancia? Toto sú syry s nízkym obsahom laktózy

Čerstvý mladý syr predstavuje vynikajúci spôsob, ako si dopriať obľúbený syr bez toho, aby ste sa museli obávať nadmerného príjmu tuku. Je ľahko stráviteľný, plný živín a ponúka široké možnosti využitia v kuchyni. Pre tých, ktorí chcú udržať vyváženú stravu a zároveň si pochutnať, je to ideálna voľba! 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE