Vedeli ste, že každý rok sa na celom svete vyhodí približne tretina vyprodukovaného jedla? Toto množstvo sa rovná približne 1,3 miliarde tonám odpadu, nehovoriac o množstve vody, ktorou sa ročne plytvá v súvislosti s vyhadzovaním jedla. Mrhanie jedlom sa týka každého jedného z nás, no mnohí si to vôbec neuvedomujú. Toto vyhodené jedlo sa totiž dostáva na skládky odpadu, kde hnije a vytvára metánový plyn, čo je jeden z nebezpečných skleníkových plynov zodpovedných za klimatické zmeny. My vám prinášame návod, ako eliminovať mrhanie jedlom raz a navždy pomocou praktických návykov.
Krok číslo 1: Kupujte menej
Najväčší prešľap v súvislosti s mrhaním jedlom robíme už pri jeho kupovaní. Potravín totiž kupujeme priveľa a kupujeme to, čo vôbec nepotrebujeme. Odpoveďou je absolvovať radšej viac menších nákupov ako jeden veľký. Veľmi nápomocný je zoznam položiek, ktoré potrebujete. Držte sa ho za každých okolností. Odborníci ďalej odporúčajú zaviazať sa minúť všetky potraviny, kým sa znova vyberiete do obchodu.
Náš tip! Aj čerstvé potraviny, ktoré možno nevyzerajú najvábnejšie, chutia dobre. Hovoríme o zhnednutom banáne alebo jabĺčku s porušenou šupkou. Namiesto toho, aby ste nedokonalú zeleninu či ovocie hneď odsúdili, dajte jej šancu, napríklad v chutnom smoothie.
Pozri aj: Prečo nechudnem? Tu sú časté dôvody, prečo ručička na váhe neklesá!
Krok číslo 2: Základy správneho skladovania
Štastiky ukazujú, že väčšinu jedla vyhadzujeme, pretože sa pokazí. Nie je to však preto, že by mali potraviny krátku záruku, ale preto, že ich zle skladujeme. Základy správneho skladovania jedla by mal ovládať každý z nás, čím zabránime predčasnému hnitiu a skaze potravín. Tak napríklad zemiaky, paradajky, uhorky, cibuľa či cesnak nepatria do chladničky. Oddeliť by sa zároveň mali potraviny produkujúce etylén (banány, avokádo, jarná cibuľka, paradajky či melón Cantaloupe) a tie, ktoré ho neprodukujú.
Náš tip! Skaze potravín môžete predísť aj ich fermentáciou či zavarením alebo zmrazením. Takto upravené a skladované potraviny vydržia naozaj dlho a poslúžia vám i v budúcnosti.
Krok číslo 3: Spotrebujte zvyšky
Keď veľa navaríte, zvyšky nevyhadzujte a dajte ich do chladničky. Nezabúdajte však, že ich tam máte, pretože o pár dní už tieto zvyšky nemusia byť jedlé. Spotrebujte ich čo najskôr pred tým, ako niečo nové navaríte. V niektorých prípadoch môžete zvyšky použiť aj znova na prípravu iného jedla.
Náš tip! Udržujte v chladničke poriadok a používajte metódu „čo prvé vošlo dnu, prvé aj vyjde von”. Nemôže sa vám tak stať, že niektoré zvyšky zabudnete vzadu nespotrebované.
Krok číslo 4: Kontrolujte dátum spotreby
Každá potravina má na sebe uvedený jeden dôležitý dátum, a tým je dátum spotreby. Nevšímajte si ho však až doma, ale už v obchode. Ak viete, že mlieko do troch dní nespotrebujete, radšej si kúpte mlieko s dátumom spotreby, ktorý je ďalej. Vyhnete sa tak vyhadzovaniu produktov po dátume exspirácie.
Krok číslo 5: Jedzte aj šupky
Aj vy automaticky ošúpete ovocie či zeleninu pred tým, než ho použijete do varenia alebo ho zjete? Nielenže tak významne prispievate k mrhaniu jedlom, ale sa i pripravujete o mnoho dôležitých živín, ktoré dokonca podľa vedcov bojujú proti rakovine. Odteraz nešúpte jablká, mango, uhorku, hrušku ani cuketu a pokiaľ sa dá, tak ani zemiaky či bataty a ani hokaido. Ak patríte k ľuďom, ktorí stále vyhadzujú žĺtko z vajíčka, pretože je údajne nezdravé, prestaňte s tým. Ak vyslovene nemáte problém s cholesterolom a zákaz žĺtka od lekára, nevyhýbajte sa mu a nevyhadzujte ho.
Zaujme ťa: Odkladáš všetko dôležité? Poradíme ti, ako prestať prokrastinovať