V chutných múčnikoch a dezertoch majú svoje nezastupiteľné miesto hlavne rôzne druhy ovocia. Poctivý domáci kysnutý koláč si nevieme predstaviť bez marhúľ či sliviek, do jednoduchej bublaniny sa zase hodia jahody, maliny či čučoriedky. Ovocie je skrátka sladké a koláčom dodá ten správny šmrnc. Čo však taká zelenina? Myslíte si, že koláče zo zeleniny nemôžu byť také lahodné? Práve naopak. Okrem ovocia sa do múčnikov rozhodne oplatí pridávať aj zeleninu, vďaka ktorej získajú šťavnatosť, krásnu farbu či sladkastú chuť. Navyše, zeleninové koláče predstavujú skvelý spôsob, ako jesť viac zeleniny. Ak pri ich príprave použijete zdravšie sladidlá aj zdravšie druhy múk, môžete si na nich bez obáv zamaškrtiť vy i deti. A ktoré druhy zeleniny sú na to najvhodnejšie?
Tekvice
Kedže tu máme jeseň, nedá sa začať inou zeleninou, ako práve tekvicami. Z tejto chutnej sezónnej zeleniny sa dá pripraviť množstvo lahôdok, či už siahnete po tekvici Hokkaido, maslovej, muškátovej alebo iných druhoch. Dobrou voľbou je pečená tekvica i tekvicová polievka. Táto zelenina je však rozhodne vítaná i v sladkých koláčoch. Budú vďaka nej šťavnaté a získajú príjemnú sladkastú chuť aj arómu a podľa druhu použitej tekvice i krásne oranžové sfarbenie. Vyskúšať sa rozhodne oplatí hneď viaceré dezerty z tekvice. Jej sezóna sa ešte len rozbieha, takže hor sa do pečenia. Skúsiť môžete bábovku z tekvice či tekvicové muffiny, na ktorých si pochutnajú i najmenší.
Odporúčame: Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?
Cukety
Medzi tekvicovité rastliny radíme aj cukety. Ich sezóna je hlavne počas leta, no dnes sú v obchodoch dostupné už prakticky počas celého roka. Cukety sú veľmi zdravé, majú málo kalórií, z veľkej časti sú tvorené vodou, no telu poskytnú i mnoho minerálov a vitamínov. Nech už obľubujete cukety na akýkoľvek spôsob, neváhajte ich pridávať aj do koláčov. Ich veľkou výhodou je, že majú úplne neutrálnu chuť a v akomkoľvek múčniku sa prakticky stratia. Sú však šťavnaté a rovnako šťavnaté budú aj koláče, ak do nich pridáte práve cukety. Voľte menšie a mladšie kúsky bez jadierok. Tie stačí nastrúhať a pridať do cesta, vďaka čomu nebude suché. Rovnako sa nebojte pridať obľúbené ovocie a skvelý nedeľný koláč je na svete.
Sladké zemiaky
Ako stvorené na prípravu rôznych koláčov, dezertov a zákuskov sú aj sladké zemiaky, čiže bataty. Je to hlavne vďaka ich sladkej chuti, aróme a rovnako aj krémovej konzistencii. Môžete ich pridať do klasickej bublaniny, veľmi sa však hodia aj do piškótového cesta. Vhodné sú rovnako aj na prípravu plnky, napríklad do torty či rôznych dezertov, taktiež nájdu miesto v čokoládovom brownies. Netreba zabúdať na to, že bataty sú veľmi zdravé a v našich jedálničkoch by nemali chýbať. Obsahujú bielkoviny i vlákninu, cenné karotenoidy s antioxidačnými účinkami, viaceré vitamíny aj draslík či horčík.
Mrkva
Mrkva je asi tou zeleninou, ktorú pridávame do múčnikov najčastejšie. Ak už ste to nevyskúšali s inými druhmi zeleniny, možno ste si práve pochutnali na mrkvovom koláči či muffinoch. Hodí sa aj do plniek, piškótového cesta či sušienok. Jej najväčšou výhodu je práve jej sladkastá chuť. V múčnikoch sa ju oplatí kombinovať aj s inými druhmi zeleniny, napríklad spomínanou cuketou. Vďaka cukete bude múčnik šťavnatý, vďaka mrkve sladkastý a pekne sfarbený. Pridajte do cesta sušené hrozienka a vlašské orechy a máte perfektný koláč ku kávičke. Mrkva je navyše opäť telu prospešná. Obsahuje betakarotén, ktorý naše telo používa na tvorbu dôležitého vitamínu A. Ten je nevyhnutný pre zdravie očí i pokožky.
Baklažán
Možno vás to prekvapí, no pri príprave sladkých koláčov je možné využiť aj baklažány. Podobne ako cuketa, i táto zelenina je charakteristická neutrálnou chuťou, ktorá v sladkých múčnikoch rozhodne nebude prerážať. I vďaka baklažánu však bude cesto vláčne a poriadne šťavnaté. Vyskúšať môžete napríklad čokoládovo-baklažánové brownies, po ktorom si budú všetky prsty olizovať malí aj veľkí. Baklažány sú navyše opäť nízkokalorické, neobsahujú prakticky žiaden tuk, sú zdrojom viacerých vitamínov skupiny B aj vápnika či mangánu a pomáhajú telu zbavovať sa nadmerne zadržiavanej vody. Taktiež majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi.
Červená repa
Ako poslednú môžeme ešte spomenúť červenú repu, čiže cviklu. Cviklu je vhodné uvariť, nastrúhať a pridať do rôznych múčnikov. Jedinečnú chuť a arómu dodá napríklad čokoládovým koláčom, taktiež spomínanému brownies. Dobre sa kombinuje s bobuľovým ovocím aj rôznymi pikantnými džemami. Taktiež z nej možno pripraviť krásne červenkasté muffiny či cupcakes s tvarohovým krémom. Cviklu môžeme navyše zaradiť k tým najzdravším druhom zeleniny. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na imunitný systém človeka, hladinu krvného tlaku aj stav pečene. Hovorí sa tiež o jej protirakovinových účinkoch.