Vône na zimu: Ktoré éterické oleje a sviečky dodajú príbytku tú správnu atmosféru

To, že vôňa má veľký vplyv na našu náladu, dokáže nás dostať do rovnováhy, ale aj zharmonizovať priestor okolo nás, ba dokonca vyvolať dávne spomienky, nakoľko existuje takzvaná čuchová pamäť – to sú všeobecne známe skutočnosti. Tie by sme však mali pretaviť do praxe a vyťažiť z benefitov aromaterapie maximum. Ako to dosiahnuť? A ako špeciálne dosiahnuť pomocou vôní tú pravú predvianočnú a vianočnú atmosféru? Pokračujte v čítaní a inšpirujte sa.

Pozri aj: Trendy vianočné dekorácie na rok 2019: Sviatočná nálada ťa neminie

zimné vône

Zdroj: Shutterstock®

Teplo aj vôňa domova

Práve predvianočné a vianočné obdobie je časom blikotajúcich svetielok. Sú to nielen tie elektrické LED ozdoby na oknách či stromčekoch a nie je to len praskajúci ohník v krbe, ale aj sviečky. Obľúbené sú okrem klasických aj vonné sviečky, pričom ideálne je, ak sú z rastlinných voskov – dobrou voľbou sú napríklad sójové sviečky. Krokom vedľa však nie sú ani sviečky zo včelieho vosku.

K slovu sa istotne v nejednej domácnosti dostanú aj aromalampy či difuzéry, ktoré taktiež šírením vône do svojho okolia dokážu vyčarovať tú správnu sviatočnú a pohodovú náladu. Aké vône si však vybrať zo širokej ponuky, teda konkrétne, aké esenciálne oleje nakvapkať do aromalampy či po akých vonných sviečkach siahnuť, aby bola vianočná atmosféra dokonalá? Pozrite sa do galérie nižšie na prehľad tých najlepších zimných vôní, ktoré dodajú špeciálne kúzlo aj vašej domácnosti. Ktorá z aróm je vaším favoritom?

Vanilka

K zime a špeciálne k vianočným sviatkom patria sladké vône cukroviniek. Ale i keď si na vypekanie nepotrpíte, prípadne sa vám všetky napečené dobroty minú, vôňu vanilky si môžete vychutnať aj prostredníctvom esenciálnych olejov. Vanilková vôňa je na Vianoce priam stvorená. Nielenže podčiarkne harmonickú atmosféru sviatkov, ale dokáže pomôcť aj s úzkosťou, pôsobí antidepresívne a vôňu vanilky by mali vyhľadávať aj ľudia, ktorí trpia nespavosťou či nechutenstvom. Pokiaľ si vyberáte sviečku, skúste sa popozerať po kombinácii vanilka – káva alebo vanilka – santalové drevo. V prvom prípade ide naozaj o gurmánske prepojenie vôní a v tom druhom sladkosť vanilky tlmí, pridáva jej hĺbku a sofistikovanosť santal, takže vôňa by mala byť v tejto podobe akceptovateľná aj u mužských polovičiek, ak nemajú v obľube príliš sladké vône. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.12.2019 07:32

Vône, ktoré dodajú naozaj tú správnu atmosféru.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

12.12.2019 16:06

voňavé svíčky mám moc ráda, vůně vanilky, nebo pomeranč jsou bezva

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

13.12.2019 07:30

Moju domácnosť si už niekoľko rokov neviem predstaviť bez vonných sviečok a difuzerov.V zimnom období ešte o to viac.

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

13.12.2019 13:26

Naše obľúbené vône :)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

14.12.2019 08:05

voňavé sviečky nemám rada, ja používam aromalampu s olejčekmi s vôňou pomaranča, eukalyptu a levandule

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

28.12.2019 22:37

Milujem vanilkovú vôňu ale aj škoricovú či perníkovú každý deň zapaľujem sviečky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.