Ak podľa vás je varená kukurica úplne fantastická? Varená kukurica je symbolom letných festivalov a podujatí, ale aj kúpalísk a pláží. A ak nie ste z tých, ktorí na ňu zanevreli z obavy o výdrž svojich zubov, ale, naopak, varenú kukuricu zbožňujete, tak ako my, určite vás zaujmú informácie, ktoré sme o tejto dobrote zozbierali. Najlepšia varená kukurica pod slnkom je tu! Ako kukuricu správne variť? Ako dlho variť kukuricu? Ako ju ugrilovať alebo netradične dochutiť? Viac v článku!
Žltý klas ako symbol detskej nostalgie
Povedzme si to narovinu – z krmiva pre prasiatka sa postupom času stala taká obľúbená pochúťka pre ľudí, že len málokto jej dokáže odolať. Nechýba takmer na žiadnom letnom festivale, podujatí, kúpalisku, jarmoku... Mnohí z nás k nej smerujú naše prvé kroky na akejkoľvek akcii. Rovnako tak si ju však rady a často varíme aj doma alebo dokonca pestujeme v záhradke.
Po jej skonzumovaní musíme väčšinou zamieriť na toaletu a použiť zubnú niť, aby s nami nakoniec nestrávila zvyšok dňa a umyť si zasolené predlaktia, bradu aj líca. Napriek tomu všetkému ju jednoducho zbožňujeme.
Varená kukurica je tu s nami už dlhé roky, veď ako deti sme si bez problémov mohli kus-dva odniesť priamo z poľa domov, kde nám tento úlovok mama ošúpala a uvarila. Dnes si už kukuricu môžeme jedine zakúpiť v obchode, na trhu alebo vypestovať v záhrade, ale nechutí o nič menej, než kedysi. Dosť bolo nostalgie, poďme na fakty!
Pozri aj: Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?
Najväčšie zaujímavosti o (varenej) kukurici:
Ak kukuricu uvaríte v jej šúpolí, dostane miernu arómu a chuť trávy.
Kedysi sa kukurici hovorilo turecká pšenica.
Kukurica obsahuje veľké množstvo vitamínu B a C, vlákniny, draslíka, selénu, horčíka, zinku a železa.
Starí Mayovia boli presvedčení o tom, že úplne prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn.
Varená kukurica dokáže efektívne nakopnúť tráviaci proces a vďaka obsahu mangánu upokojuje nervovú sústavu.
Odporúčame: Melanín – aké má funkcie a čo sa stane, ak ho máme veľa alebo málo?
Najchutnejšia varená kukurica – aký je obsah kalórií a výživové hodnoty?
Prečo konzumovať mladú kukuricu? Má skvelé nutričné hodnoty! Varená kukurica je obľúbenou pochúťkou, ktorá obsahuje približne 96 kalórií na 100 gramov. Je bohatá na rôzne výživné látky, čo z nej robí nielen chutnú, ale aj zdravú voľbu. Obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie, a tiež je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov.
Kukurica je napríklad bohatá na vitamín C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravie pokožky. Okrem toho obsahuje antioxidanty, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zdravie očí. Ďalej obsahuje:
- Bielkoviny
- Tuky
- Sacharidy
- Vitamín E
- Vitamíny B – Vitamín B6, Kyselina listová (folát), Kyselina pantoténová, Niacín, Tiamín, Riboflavín
- Horčík, Fosfor, Draslík, Zinok
Aké sú benefity konzumácie kukurice?
Antioxidanty: Klasy kukurice sú zdrojom antioxidantov, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zdravie očí. Tieto látky pomáhajú chrániť pred makulárnou degeneráciou a inými očnými ochoreniami.
Zdroj komplexných sacharidov: Kukurica poskytuje energiu vo forme komplexných sacharidov, ktoré sú dôležité pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi a poskytujú dlhodobú energiu.
Podpora srdcového zdravia: Vláknina, vitamíny a antioxidanty v kukurici prispievajú k znižovaniu rizika srdcových chorôb tým, že podporujú zdravú hladinu cholesterolu a znižujú zápaly.
Prirodzene bezlepková: Kukurica je bezlepková, čo z nej robí vhodnú potravinu pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.
Zdravé tuky: Aj keď kukurica obsahuje nízke množstvo tuku, tuky prítomné v kukuričných zrnách sú zdravé a prispievajú k celkovému zdraviu.
Zaujme ťa: Cesnakový zápach: 8 zaručených tipov, vďaka ktorým ho odstrániš!
Ako pripraviť varenú kukuricu – ako dlho variť?
Ošúpaný kukuričný klas vložte do hrnca. Ak nemáte k dispozícii dostatočne veľký hrniec, jednoducho kukuricu prelomte napoly. Kukuricu zalejte vodou tak, aby bola ponorená. Pridajte soľ a hrniec prikryte pokrievkou. Keď začne voda vrieť, odstopujte si asi 10 až 15 minút varenia. Po vybratí z hrnca kukuricu posoľte, prípadne na ňu položte plátok masla a potom si už len užívajte jedinečnú sladko-slanú chuť.
Druhý spôsob varenia kukurice je, že ju vložíte až do vriacej osolenej vody a necháte variť na miernom ohni približne 25 minút. Varenú kukuricu si môžete ozvláštniť aj tak, že akonáhle začne voda s kukuricou vrieť, prilejete do nej za hrnček mlieka a pridáte asi 100 gramov masla. Následne bez pokrievky varte asi sedem minút.
Odporúčame: Zlatý stafylokok – príčiny infekcie, príznaky, liečba a prevencia
Ako grilovať kukuricu?
Predvarenie kukurice pred grilovaním je skvelý spôsob, ako skrátiť čas grilovania a zabezpečiť rovnomerné prepečenie. Kukuricu môžete predvariť vo vriacej vode približne 5-7 minút, čo jej umožní zmäknúť a skráti čas potrebný na grile. Po predvarení kukuricu osušte a natrite olejom alebo maslom podľa chuti.
Grilujte kukuricu na stredne vysokom ohni asi 10-15 minút, pričom ju pravidelne otáčajte každé 2-3 minúty, aby sa rovnomerne ugrilovala a získala pekné hnedé škvrny.
Tipy na vylepšenú varenú kukuricu:
- Uvarenú kukuricu si môžete preliať aj troškou olivového oleja, rozmiešaného so štipkou grilovacieho korenia. Vtedy už ale kukuricu nesoľte.
- Ak ste skôr maslový typ, uvarenú kukuricu si viete výborne ozvláštniť aj trochou bylinkového alebo cesnakového masla.
- Posypte horúcu varenú kukuricu strúhaným parmezánom a čerstvo namletým čiernym korením. Môžete pridať aj trošku čili vločiek pre pikantný nádych.
- Potrite klasy kukurice limetkovou šťavou a posypte čili práškom. Tento mexický štýl dodá kukurici osviežujúci a pikantný nádych.
- Obtočte kukuricu plátkami slaniny a upečte ju v rúre, kým slanina nie je chrumkavá. Posypte strúhaným syrom a vráťte do rúry na pár minút, kým sa syr nerozpustí.
- Potrite kukuricu tenkou vrstvou majonézy a posypte sladkou paprikou. Pre extra chuť môžete pridať aj strúhaný syr.
- Pre sladký variant potrite kukuricu medom a posypte škoricou. Ideálna ako dezertná pochúťka.
Anketa: Máte radi varenú kukuricu?
Odpovedalo 2645 ľudí
30%
70%
Článok aktualizovaný 23.7.2024
Aktualizovaný článok: 23.07.2024