Netradičné ingrediencie na pizzi: Už nielen ananás, ale aj iné bizarnosti!

Netradičné ingrediencie na pizzi

Pizza – národné jedlo Talianov, teda hneď po cestovinách, ktoré dokážu pripraviť na množstvo rozličných spôsobov. Taliani sú veľkí gurmáni, napríklad kávu si dokážu vychutnávať niekoľko hodín a rovnako aj čo sa týka jedla, tak si vyberajú – veď napokon, majú z čoho. 

Talianska pizza je preslávená po celom svete a dá sa povedať, že Taliansko je krajinou alebo akousi priekopníčkou cesta s paradajkovou salsou a syrom. Samozrejme, na pizzu sa dávajú aj ďalšie ingrediencie, ktoré z pizze robia veľmi chutný pokrm.

Reklama

Kým sa doposiaľ viedli polemiky o tom, či Hawai pizzu možno považovať za skutočnú pizzu, dnes už môžeme natrafiť na rôzne bizarnosti a ingrediencie, ktoré si ľudia dávajú na pizzu. Pizza s ananásom je teda len slabým odvarom toho, na čom si dokážu ľudia pochutnať. Ale úprimne, kto má rád pizzu s teplým ananásom? Nájde sa medzi nami vôbec niekto, kto si dokáže na tejto pizzi skutočne zamaškrtiť?

Netradičné a podivné ingrediencie na pizzi

Pizza je takým populárnym jedlom, že sa dostala do každého kúta sveta. Každý národ si však z pizze spravil svoje národné jedlo a ozvláštnil ju podľa svojich chutí a najdostupnejších potravín. Dokonca sa už môžeme stretávať s pizzou so smotanovým základom, ktorú majú v ponuke mnohé pizzérie.

Čo si dávate na pizzu najradšej? Je to šunka, kukurica, šampiňóny, poprípade saláma a slanina? Je to klasika klasík, no čo tak sa odpútať od zaužívaných chutí a vyskúšať niečo nové a netradičné? Ochutnali ste už niekedy sladkú pizzu s ovocím alebo s morskými plodmi? Poďte sa pozrieť spolu s nami, na akých kombináciách si pochutnávajú vo svete!

Pizza pre skutočných labužníkov

Pizza s čučoriedkami

Čučoriedky patria aj v našich končinách medzi obľúbené druhy ovocia. No napadlo vám niekedy dať ich na pizzu? Áno, hodia sa skôr na čučoriedkovú bublaninu alebo koláč s mrveničkou, ale proti gustu...

Pizza s čučoriedkami
instagram.com/blueberriesnz

Pizza s orieškovou nátierkou a marshmallow 

Zvláštnou kategóriou sú sladké pizze, ktoré behom minúty zaženú vašu chuť na sladké. Pizza s orieškovou nátierkou a marshmallow zapekaná v rúre – skutočná mňamka!

Pizza s orieškovou nátierkou a marshmallow
instagram.com/dessert__lover

Pizza s banánom

Pri ovocí ešte na chvíľku ostaneme. Na tejto kombinácii nemusí byť nič zlé – čo poviete? Veď napríklad v zahraničí banán opekajú alebo grilujú, tak prečo ho nedať aj na pizzu? Exotická pizza Afrikana podávaná vo Švédsku vyvolala veľký ošiaľ.

Reklama

Pizza s banánom
instagram.com/lilbearpizza

Pizza s plátkami zlata

Pizza pre skutočných gurmánov a hlavne pre náročných klientov, ktorí si potrpia na luxuse. Pre nich tu je pizza s plátkami zlata alebo so zlatým práškom.

Pizza s plátkami zlata
instagram.com/pizzahut

Kivi pizza

Prečo si nepochutnať aj na pizzi so šunkou, cibuľkou a s kivi? Netradičná kombinácia, pri ktorej by nás zaujímalo, či si ju objednala tehotná žena alebo niekto s naozaj vycibreným a maškrtným jazýčkom. Mimochodom, v Dánsku je to skutočná pochúťka!

Kivi pizza
instagram.com/yeasty_beasty

Krokodília pizza

Čo myslíte, v akej krajine podávajú pizzu s krokodílím mäsom alebo s mäsom z kengury? Ak tipujete Austráliu, tak tipujete správne! Ktovie, ako chutí krokodíl alebo kengura.

Krokodília pizza
instagram.com/venoth_nathan

Ako si pripraviť netradičnú pizzu doma

Ak vás už klasická šunka so syrom prestáva baviť, nebojte sa experimentovať priamo vo vlastnej kuchyni. Tajomstvom dobrej netradičnej pizze je odvaha skúšať nové kombinácie chutí. Základom môže byť tenké cesto, ktoré potriete nie paradajkovou omáčkou, ale napríklad pestom, smotanou či olivovým olejom s cesnakom. 

Skvele fungujú kombinácie ako kozie syry s medom a orechmi, figy s prosciuttom, alebo slaný základ s karamelizovanou cibuľou a hruškou. Ak máte chuť na sladký experiment, skúste čokoládovú pizzu s banánmi a kokosom – ideálne na večerné maškrtenie.

Pri príprave sa riaďte heslom „menej je viac“. Kvalitné suroviny, čerstvé bylinky a správna teplota pečenia (ideálne 250 °C a viac) sú kľúčom k úspechu. Vyskúšať môžete aj grilovanú pizzu na panvici alebo na grile, ktorá má vďaka priamej teplote chrumkavé cesto a jemne dymovú arómu. Fantázii sa medze nekladú – stačí trocha odvahy a vaša kuchyňa sa zmení na malú taliansku trattoriu.

Reklama

Pizza spája aj rozdeľuje svet

Pizza je fenomén, ktorý spája ľudí po celom svete – od rušných ulíc New Yorku až po malé pizzerie v Neapole. Každý národ si ju prispôsobil podľa seba, no jej základná idea zostáva rovnaká: jednoduché jedlo, ktoré prináša radosť. Napriek tomu, že sa niektorí gurmáni pri pohľade na pizzu s ananásom či čučoriedkami chytajú za hlavu, práve v tom spočíva jej čaro – spája tradíciu s odvahou experimentovať.

A možno je to aj zrkadlo nášho sveta: niekto má rád klasiku, iný skúša nové chute. V každom prípade, pizza nikdy nebola len o jedle, ale aj o zážitku, zdieľaní a dobrej nálade. Či už si ju dáte s priateľmi, rodinou alebo sami so sebou, jedno je isté – pizza je viac než len jedlo. Je to spôsob, ako si vychutnať život po taliansky.

Anketa: Jedli ste už niekedy pizzu s netradičnými ingredienciami?

Odpovedalo 276 ľudí

95%
1%
4%

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 07.10.2025

0/5 - 0 hlasov

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.02.2020 18:51

u nás sa cení len klasika

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

20.02.2020 14:01

raz som počula názov "slovenská pizza".spýtala som sa autora,čo to je a on mi povedal:"a vy nepoznáte babkin slivkový koláč?" a teda aj my sme svetoví.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE