Cestoviny vždy patrili k jednoduchému a ľahkému pokrmu, na ktorom si pochutná naozaj každý. O čo nepríjemnejšie bolo zistenie, že po cestovinách sa priberá a teda nie sú vhodným priateľom, ak držíte diétu! Pozor, zistili sme nové informácie, ktoré vás zaručene prekvapia. Po cestovinách sa chudne, v prípade, ak dodržíte túto podmienku!
Špagety, lasagne, torteliny, kolienka, mašličky a mnohé iné, sú vynikajúcim spoločníkom v každej domácnosti. Či už nestíhate variť alebo máte chuť na niečo ľahké, cestoviny to zachránia vždy. Je preto nepríjemné, že ich pri chudnutí musíme vynechať, kvôli množstvu sacharidov, ktoré obsahujú. My sme zistili pravý opak – po cestovinách sa nepriberá, ale chudne. Zistite, ako to je možné!
Cestoviny, sacharidy a cukor v krvi
Sacharidy boli vždy považované za sabotérov diét. A keďže cestoviny ich majú pomerne dostatok, boli rovnako ako sladkosti odsúdené. Aby sme to uviedli na pravú mieru, sú stále lepším variantom, ako vyprážané či mastné jedlá. Naproti tomu, niektorí tvrdia, že je dôležité, aký typ cestovín jete a koľko.
Preto sa stali mimoriadne populárnymi celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú navyše aj vitamíny či výživné látky. Množstvo cestovín, ktoré si doprajete na obed, by nemal prekročiť 100 g.
Poďme k podstate veci, pre ktorú sa cestoviny neodporúčali jesť pri diétach. Tak ako každé jedlo, ktoré obsahuje vysoké množstvo sacharidov, tak aj z cestovín sa po ich rozložení v tráviacom trakte uvoľní glukóza.
Tá sa potom dostane do krvi a my ju poznáme ako krvný cukor. V malom množstve je to všetko v poriadku, avšak pokiaľ sa nám do krvi uvoľní veľa glukózy naraz, telo ju premení na tuk. Bohužiaľ. Práve preto sa odporúča vynechať cestoviny počas chudnutia. Je to naozaj tak?
Shutterstock®Priberá sa z cestovín?
Vedci z Kanady zistili, že cestoviny vôbec neovplyvňujú glykemický index. Respektíve, majú ho nízky a zaraďujú sa teda medzi potraviny, ktoré pomáhajú pri chudnutí. Podľa nich sa cestoviny nijako nepodieľajú na zvyšovaní hmotnosti ani telesného tuku. Sú teda vhodné na nízkoglykemickú zdravú diétu a môžete si ich dopriať aj trikrát do týždňa. Pripraviť si môžete cestoviny, ktoré zaplnia pol hrnčeka. Avšak je tam jedna podmienka!
Je jasné, že ak si dáte necelý hrnček varených cestovín a k tomu hustú smotanovú omáčku, poprípade mastné mäso, vaša váha sa zmení – k horšiemu. K cestovinám by ste si samozrejme mali zvoliť potraviny, ktoré sú označované za nízkoglykemické. Práve vtedy vďaka cestovinám dokážete schudnúť. Viete, ktoré to sú?
Glykemický index – čo to vlastne je?
Orientujete sa v týchto pojmoch? Glykemický index je hodnota, ktorá označuje, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potraviny a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu.
Naopak, nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti. A podľa toho delíme potraviny na tie s nízkym, stredným a vysokým glykemickým indexom.
Toto sú niektoré potraviny s nízkym GI:
10 Brokolica, cesnak, paprika, paradajka, hlávkový šalát, koreňová zelenina, kapusta
14 Sójové bôby v konzerve
20 Burské oriešky, varená sója
22 Šošovica zelená, lúpaný hrach, kešu oriešky
25 Mlieko plnotučné
27 Bôby sušené
27 Párky
29 Mlieko polotučné, sójové mlieko
30 Šosovica hnedá, fazuľa, mlieko odtučnené
32 Nízkotučný jogurt s fruktózou
35 Sladený jogurt, mrkva, špagety, varené 5 minút
36 Rybie prsty
39 Ravioly, plnené mäsom
Dĺžka varenia cestovín a glykemický index
Nie je jedno, ako dlho cestoviny varíte. Cestoviny uvarené „al dente“, teda tak, aby boli ešte mierne pevné na skus, majú nižší glykemický index než rozvarené. V praxi to znamená, že sa cukor z nich uvoľňuje do krvi pomalšie a hladina glukózy nestúpa prudko.
Naopak, ak sa cestoviny varia príliš dlho, ich škroby sa rozložia viac a stávajú sa ľahšie stráviteľnými – čo síce môže pôsobiť príjemne na chuť, no výsledkom je vyšší glykemický index a rýchlejší nárast hladiny cukru v krvi.
Preto je pri varení lepšie držať sa odporúčaného času na obale a cestoviny hneď po scedení schladiť prúdom studenej vody, čím si udržia nielen lepšiu konzistenciu, ale aj výhodnejšie nutričné vlastnosti.
S čím cestoviny kombinovať?
Cestoviny sú samy osebe zdrojom sacharidov, preto je ideálne doplniť ich o bielkoviny a zeleninu. Skvelou voľbou je napríklad kombinácia s grilovaným kuracím mäsom, rybou alebo tofu. Takéto jedlo je vyváženejšie, zasýti na dlhší čas a nespôsobí prudký nárast cukru v krvi.
Rovnako dôležitá je zelenina – čerstvá aj dusená. Brokolica, špenát, paradajky či cuketa dodajú vlákninu, ktorá ešte viac spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Výsledkom je chutné, ľahko stráviteľné a nutrične vyvážené jedlo vhodné aj pri kontrole hmotnosti.
Kedy jesť cestoviny?
Najvhodnejším časom na konzumáciu cestovín je obed, keď má telo dostatok času sacharidy využiť ako zdroj energie. Ideálne sú aj po fyzickej aktivite, kedy pomôžu rýchlejšie doplniť zásoby glykogénu vo svaloch.
Naopak, večer je lepšie cestoviny obmedziť alebo si dopriať menšiu porciu v kombinácii so zeleninou a ľahkými bielkovinami. Takto sa predidete zbytočnému ukladaniu energie do tukových zásob a zároveň si vychutnáte chutné jedlo bez výčitiek.
Cestoviny nemusia byť nepriateľom
Cestoviny si stále nesú nálepku „zakázaného jedla pri diéte“, no pravda je omnoho priaznivejšia. Ak si vyberiete celozrnné druhy, uvaríte ich „al dente“ a skombinujete s bielkovinami a zeleninou, stávajú sa plnohodnotným základom zdravého jedálnička. Nie je dôležité cestoviny vynechať, ale naučiť sa ich pripravovať a konzumovať tak, aby telu dodali energiu a nie zbytočné kalórie.
Aktualizovaný článok: 25.08.2025