Cestoviny vždy patrili k jednoduchému a ľahkému pokrmu, na ktorom si pochutná naozaj každý. O čo nepríjemnejšie bolo zistenie, že po cestovinách sa priberá a teda nie sú vhodným priateľom, ak držíte diétu! Pozor, zistili sme nové informácie, ktoré vás zaručene prekvapia. Po cestovinách sa chudne, v prípade, ak dodržíte túto podmienku!
Špagety, lasagne, torteliny, kolienka, mašličky a mnohé iné, sú vynikajúcim spoločníkom v každej domácnosti. Či už nestíhate variť alebo máte chuť na niečo ľahké, cestoviny to zachránia vždy. Je preto nepríjemné, že ich pri chudnutí musíme vynechať, kvôli množstvu sacharidov, ktoré obsahujú. My sme zistili pravý opak – po cestovinách sa nepriberá, ale chudne. Zistite, ako to je možné!
Z cestovín rastie glykemický index
Sacharidy boli vždy považované za sabotérov diét. A keďže cestoviny ich majú pomerne dostatok, boli rovnako ako sladkosti odsúdené. Aby sme to uviedli na pravú mieru, sú stále lepším variantom, ako vyprážané či mastné jedlá. Naproti tomu, niektorí tvrdia, že je dôležité, aký typ cestovín jete a koľko. Preto sa stali mimoriadne populárnymi celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú navyše aj vitamíny či výživné látky. Množstvo cestovín, ktoré si doprajete na obed, by nemal prekročiť 100 g.
Poďme k podstate veci, pre ktorú sa cestoviny neodporúčali jesť pri diétach. Tak ako každé jedlo, ktoré obsahuje vysoké množstvo sacharidov, tak aj z cestovín sa po ich rozložení v tráviacom trakte uvoľní glukóza. Tá sa potom dostane do krvi a my ju poznáme ako krvný cukor. V malom množstve je to všetko v poriadku, avšak pokiaľ sa nám do krvi uvoľní veľa glukózy naraz, telo ju premení na tuk. Bohužiaľ. Práve preto sa odporúča vynechať cestoviny počas chudnutia. Je to naozaj tak?
Zaujme ťa: Ako sa vyznať v sacharidoch? Zisti, ktoré sú zdravé a ktoré nie!
Priberá sa z cestovín?
Vedci z Kanady zistili, že cestoviny vôbec neovplyvňujú glykemický index. Respektíve, majú ho nízky a zaraďujú sa teda medzi potraviny, ktoré pomáhajú pri chudnutí. Podľa nich sa cestoviny nijako nepodieľajú na zvyšovaní hmotnosti ani telesného tuku. Sú teda vhodné na nízkoglykemickú zdravú diétu a môžete si ich dopriať aj trikrát do týždňa. Pripraviť si môžete cestoviny, ktoré zaplnia pol hrnčeka. Avšak je tam jedna podmienka!
Je jasné, že ak si dáte necelý hrnček varených cestovín a k tomu hustú smotanovú omáčku, poprípade mastné mäso, vaša váha sa zmení – k horšiemu. K cestovinám by ste si samozrejme mali zvoliť potraviny, ktoré sú označované za nízkoglykemické. Práve vtedy vďaka cestovinám dokážete schudnúť. Viete, ktoré to sú?
Glykemický index
Orientujete sa v týchto pojmoch? Glykemický index je hodnota, ktorá označuje, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potraviny a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Naopak, nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti. A podľa toho delíme potraviny na tie s nízkym, stredným a vysokým glykemickým indexom.
Toto sú niektoré potraviny s nízkym GI:
-
10 Brokolica, cesnak, paprika, paradajka, hlávkový šalát, koreňová zelenina, kapusta
-
14 Sójové bôby v konzerve
-
15 Vlašské orechy
-
20 Burské oriešky, varená sója
-
22 Šošovica zelená, lúpaný hrach, kešu oriešky
-
25 Mlieko plnotučné
-
27 Bôby sušené
-
27 Párky
-
29 Mlieko polotučné, sójové mlieko
-
30 Šosovica hnedá, fazuľa, mlieko odtučnené
-
32 Nízkotučný jogurt s fruktózou
-
35 Sladený jogurt, mrkva, špagety, varené 5 minút
-
36 Rybie prsty
-
39 Ravioly, plnené mäsom
Pozri tiež: Zdravé tuky: Povieme ti, ktoré rozhodne zaradiť do jedálnička a prečo