Jedlo z jednej misy? Vyskúšaj tieto zapečené cestoviny s fetou a lososom

recept na cestoviny s lososom

Niektoré recepty sú jednoduché. Niektoré sú rýchle. A potom sú také, ktoré sú oboje. Presne to je prípad týchto zapečených cestovín s lososom a fetou. Je to tak trochu stelesnenie komfortného jedla, aké by sme si chceli dať každý večer po príchode z práce. 

Alebo aj keď vám majú o pol hodiny prísť kamaráti a vy potrebujete niečo rýchle. Veď letný večer sa predĺžuje a my ho radi trávime v kruhu najbližších. 

Tento recept sa inšpiruje stredomorskou kuchyňou - je v ňom zakomponovaný kvalitný losos, šťavnaté cherry paradajky, slaná feta, voňavý cesnak, olivový olej a, samozrejme, poriadna porcia cestovín. Kombinácia, ktorá nikdy nesklame. 

Navyše, všetko sa pripravuje v jednej nádobe, takže žiaden zbytočný riad. Už len to by mohlo byť dôvodom, prečo tento recept skúsiť. 

Recept na zapečené cestoviny s lososom

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, je šťavnatý a chuťovo výrazný. Feta na druhej strane dodáva slanosť, krémovosť a stredomorský šmrnc. Keď sa k tomu pridajú sladkasté cherry paradajky, jemne pečený cesnak a kvalitný olivový olej, vzniká priam dokonale vyvážená večera či obed. Niekedy sú tie najlepšie recepty tie najjednoduchšie … 

Niektoré z týchto surovín si môžete aj ľahko prispôsobiť. Fetu môžete nahradiť balkánskym syrom, lososa inou rybou a cestoviny zvoliť bezlepkové, ak je treba. Ak máte chuť na viac zeleniny, zamiešajte do hotového jedla hrsť baby špenátu alebo rukoly. Pre milovníkov pikantnej chuti zas odporúčame pridať trochu chilli vločiek alebo kvapku pálivého oleja.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 300 g filetovaného lososa (čerstvého, bez kože)
  • 200 g cherry paradajok (môžu byť červené, žlté alebo mix)
  • 1 celú hlavičku cesnaku
  • 120 g syra feta 
  • 240 g cestovín (ideálne krátke tvary ako penne, rigatoni alebo fusilli)
  • 3 pl olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

  • Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 °C. 
  • Potom si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu, do ktorej uložte všetky suroviny: lososa, cherry paradajky, fetu, celú hlavičku cesnaku (iba odrežte vrchnú časť, aby sa dali neskôr ľahko vytlačiť strúčiky). 
  • Všetko zalejte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dajte do rúry. Nechajte piecť približne 40 minút. 
  • Medzitým si v hrnci uvarte cestoviny podľa návodu - ideálne al dente. Keď sú cestoviny hotové, môžete lososa vybrať. Opatrne vytlačte strúčiky cesnaku, všetko spolu jemne premiešajte (lososa môžete natrhať vidličkou), pridajte uvarené cestoviny a spojte to celé do krémovej, teplej zmesi. 
  • Ak bude potrebné, pridajte štipku soli alebo trošku citrónovej šťavy.

zapečené lososové cestoviny
Instagram / @mediterranean.diet.plan

Toto jedlo si priam pýta aj pohár vína, nemyslíte? Samozrejme, biele suché. No nielenže chutí skvele, ale je to aj jeden z tých receptov, ktoré zafungujú vždy. S minimálnym úsilím a maximálnym efektom. Veď niekedy len potrebujeme dobrý tanier cestovín po dlhom dni. Ja teda osobne beriem akékoľvek cestovinové jedlo v ponuke! 

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @mediterranean.diet.plan

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.