Vyskúšajte zdravšiu formu prípravy hranolčekov

Aj vy ste už veľakrát povedali nie vyprážaným hranolčekom? Hovorili ste svojim deťom, že je to nezdravé? Zrejme každá z vás odpovedala na obe otázky áno, no my vás teraz vyvedieme z omylu. Nová štúdia totižto tvrdí, že vyprážané potraviny sú zdravšie ako tie varené.

 

Výskumníci z University of Grenada zo Španielska tvrdia, že zelenina ako napríklad paradajky, baklažán alebo zemiaky sú najzdravšie vyprážané. Po takomto tepelnom spracovaní sú dokonca zdravšie, ako keby sme ich jedli surové.

 

Ako všetko, aj toto má však jeden háčik. Všetko platí len v prípade, že pri vyprážaní použijeme panenský olivový olej. Ten obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú riziko vzniku niektorých typov chorôb. Vedci vyskúšali štyri rôzne druhy prípravy tohto obľúbeného pokrmu a zistili, že práve pri vyprážaní absorbuje zelenina najviac antioxidantov z oleja.

 

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Kuracie mäsko s arašidovou omáčkou

Poznáme spôsob, ako urobiť zdravé vyprážané hranolčeky

Zdroj: Shutterstock®

Ak už utekáte do svojho najbližšieho fastfoodu, tak ešte spomaľte. Vo väčšine rýchlych občerstvení sa hranolčeky nepripravujú s panenským olivovým olejom, a tým pádom nemajú pre naše zdravie žiadne pozitívne účinky. To je ale asi väčšine z nás úplne jasné. Takéto zdravšie hranolčeky si však môžete pohodlne pripraviť doma.

 

Avšak, treba pripomenúť ešte jeden fakt, a to, že hranolčeky vyprážané s olivovým olejom majú aj extra dávku kalórií naviac. Máme tu teda zdravší spôsob prípravy nezdravého jedla, z ktorého však môžeme pocítiť nárast našich faldíkov. Preto je len na vás, ako často po tejto zdravšej slanej maškrte siahnete.

 

Odporúčame prečítať: 7 tipov na zlepšenie stavu vášho srdca

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

03.08.2016 08:54

Tie zemiačiky na obrázku vyzerajú ovela lepšie ako tie hranolky.
Mňam !

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.08.2016 14:43

Samé nové výskumy-a kde je pravda? Asi v striedmosti a platí : z každého rožku -trošku.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

03.08.2016 17:40

dala by som si

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.08.2016 20:33

hranolky som nejedla uz ani nepamätám

Vaše meno:

Anna Majdáková

Anna Majdáková

03.08.2016 23:18

hranolky máme radi a pripravujeme si ich v špeciálnom hrnci s kvapkou oleja.či je to zdravšie s istotou povedať neviem :-)

Vaše meno:

Lucia Belková

Lucia Belková

23.08.2016 23:54

Zemiaky mám veľmi rada, je to moje najobľúbenejšie jedlo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.