Aj vy ste už veľakrát povedali nie vyprážaným hranolčekom? Hovorili ste svojim deťom, že je to nezdravé? Zrejme každá z vás odpovedala na obe otázky áno, no my vás teraz vyvedieme z omylu. Nová štúdia totižto tvrdí, že vyprážané potraviny sú zdravšie ako tie varené.
Výskumníci z University of Grenada zo Španielska tvrdia, že zelenina ako napríklad paradajky, baklažán alebo zemiaky sú najzdravšie vyprážané. Po takomto tepelnom spracovaní sú dokonca zdravšie, ako keby sme ich jedli surové.
Ako všetko, aj toto má však jeden háčik. Všetko platí len v prípade, že pri vyprážaní použijeme panenský olivový olej. Ten obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú riziko vzniku niektorých typov chorôb. Vedci vyskúšali štyri rôzne druhy prípravy tohto obľúbeného pokrmu a zistili, že práve pri vyprážaní absorbuje zelenina najviac antioxidantov z oleja.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Kuracie mäsko s arašidovou omáčkou
Ak už utekáte do svojho najbližšieho fastfoodu, tak ešte spomaľte. Vo väčšine rýchlych občerstvení sa hranolčeky nepripravujú s panenským olivovým olejom, a tým pádom nemajú pre naše zdravie žiadne pozitívne účinky. To je ale asi väčšine z nás úplne jasné. Takéto zdravšie hranolčeky si však môžete pohodlne pripraviť doma.
Avšak, treba pripomenúť ešte jeden fakt, a to, že hranolčeky vyprážané s olivovým olejom majú aj extra dávku kalórií naviac. Máme tu teda zdravší spôsob prípravy nezdravého jedla, z ktorého však môžeme pocítiť nárast našich faldíkov. Preto je len na vás, ako často po tejto zdravšej slanej maškrte siahnete.
Odporúčame prečítať: 7 tipov na zlepšenie stavu vášho srdca