Vonku počuť ohňostroje, priatelia sa pomaly pripravujú na odpočítavanie do Nového roka, doma strieľa zátka zo sektu. Scenár, ktorý sa na Silvestra opakuje každý rok. Ak však hľadáte zmenu, aj šumivé víno môže zo Silvestra urobiť niečo extra, pokiaľ vašim hosťom ponúknete to správne. Poradíme vám, ako si vybrať novoročný prípitok a vniesť tak do silvestrovskej noci ten pravý štýl.
Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.
Najkvalitnejšie sekty sa vyrábajú takzvanou tradičnou metódou, pri ktorej druhotné kvasenie prebieha priamo v uzavretej fľaši. Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorom víno ostáva zrieť na kvasinkách niekoľko mesiacov, minimálne však deväť. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním a následnej degoržácie, teda vystreľovaniu kalov vnútorným tlakom. Úplne nakoniec sa chýbajúci objem nahrádza expedičným likérom (zmes najkvalitnejšieho vína a cukru) a hrdlo fľaše sa uzavrie korkovým uzáverom.
Odporúčame: Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?
Návrat do Francúzska
Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi. To nájdeme vo francúzskych šumivých vínach z vychýrenej oblasti Champagne, ale tiež v našich domácich výberových sektoch Hubert. Pomenované sú po pradávnych majiteľoch firmy – Johann Evangelist a Pauline Hubertovcoch.
Harmonická chuť sektu Johann E. Hubert vzniká spojením odrôd Rulandské biele a Veltlínske zelené, pre ktoré sú charakteristické citrusové, lipové, a mandľové akcenty. Pri príležitosti 185. výročia firmy navyše spoločnosť Hubert rozšírila svoju kolekciu o limitovanú edíciu „zlatého Johanna", ktorý obsahuje lupienky z 23 karátového zlata.
Pokiaľ zatúžite po ružovom, eleganciu večera udrží Pauline Hubert rosé. Jej základom sú dôkladne vyberané bobule Frankovky modrej, ktoré navodia jemnú príchuť malín a biskvitu. Oba tieto sekty sú zároveň vyrábané z toho najlepšieho hrozna Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ktoré je zárukou špičkovej kvality a neodolateľnej chute.
Presvedčte svoju návštevu
Pokiaľ robíte oslavu pre viac hostí, určite sa nájde niekto, kto hľadá iba prvú triedu. Aj náročnú silvestrovskú návštevu však môžete presvedčiť bohatstvom z vášho sekretára. Vyskúšajte limitovanú kolekciu Hubert XO, ktorá sa vyznačuje zrením vo fľašiach minimálne 5 rokov. Pod výnimočnosť sektu sa podpísalo aj Karpatské brandy XO, ktoré sa do neho pridáva ako expedičný likér. Tento typ brandy dozrieval v 300-litrových sudoch až 15 rokov a šumivému vínu dodáva neopakovateľný buket a nenapodobiteľnú chuť. Milovníci výnimočných sektov tiež ocenia plnú, až robustnú chuť cuvée z odrôd Chardonnay a Veltlínske zelené ročníka 2009.
Neprehliadni: Horčík: Každý už o ňom počul, ale načo je vlastne dobrý?
10 jednoduchých tipov na správne vychutnanie si sektu
K Silvestru patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu stretnutiu nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Je to také jednoduché! Radí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.
- Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste.
- Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji.
- Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.
- Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť".
- Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C.
- Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.
- Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu, hlavne na večierkoch a v spoločnosti.
- Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Otvárajte pridržaním zátky palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní.
- Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky.
- Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj zasluhuje.
Pozri tiež: Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?