Pochúťky a misy z hydiny

Šéfkuchár František Janata varil v najvýznamnejších hoteloch v celej Európe. Prvý diel Pochúťky a misy z hydiny obsahuje desiatky chutných receptov. Nechajte sa nimi inšpirovať

Šéfkuchár František Janata varil v najvýznamnejších hoteloch v celej Európe a práve vyšla prvá zo série šiestich kníh s receptami tohto obľúbeného kuchára. Prvý diel Pochúťky a misy z hydiny obsahuje desiatky chutných receptov z hydiny, ako aj skúsenosti, ktoré F.Janata nadobudol počas celého svojho života.

 

Všetky recepty koncipoval tak, aby ich dokázala vo svojej kuchyni pripraviť každá mladá i skúsenejšia gazdinka, ktorá chce svojich najbližších potešiť originálnym a chutným jedlom. Na každej dvojstrane je fotografia jedla, podrobný recept a rada majstra kuchára. Nájdete tu Morčacie vreteno z babičkinej mladosti, Kačaciu paštétu, Osie hniezdo z morčacích pŕs a ďalšie desiatky receptov. Dva z nich vám ponúkame:


 
Pochúťky a misy z hydiny
KAČACIE PRSIA NA MEDOVEJ OMÁČKE S HROZNOM

SUROVINY
1 500 g kačacie prsia s kožou
štipka soli
štipka korenia (mleté biele)
olej na opekanie kačacích pŕs

 

MEDOVÁ omáčka s balzamikovým octom
300 g včelí med
100 g pomarančového džúsu 100%
40 g citrónovej šťavy (1 citrón)
100 g balzamikového octu
100 g čerstvého pomaranča
50 g hnedej zásmažky Knorr
80 g masla na zjemnenie
150 g hovädzieho bujónu
300 h bieleho hrozna

 

POSTUP
Kačacie prsia pred opekaním kožu popicháme, osolíme, okoreníme, opekáme s kožou zospodu, ktorá nám pustí dostatok masti. Mäso častejšie otáčame. Opečenú kožu odkrojíme, nakrájame na tenké rezance a zvlášť opečieme do chrumkava. Ostatné mäso ešte chvíľu opekáme, zabalíme do alobalu a odložíme na teplé miesto.

 

MEDOVÁ omáčka s balzamikovým octom
Do kastrólika si dáme med, pomarančový džús, citrónovú šťavu a umytú kôru s citróna, balzamikový ocot, umytý rozkrojený pomaranč, necháme spolu variť zahustíme hnedou zásmažkou, ktorú rozmiešame s hovädzím bujónom. Dobre prevaríme a zjemníme maslom a scedíme. Pred podávaním pridáme do omáčky polovice zeleného hrozna, z ktorých vyberieme zrniečka. Na tanier si dáme omáčku s hroznom, poukladáme na plátky pokrájané kačacie prsia a posypeme opečenou kožou z kačacích pŕs.

 

 

Pochúťky a misy z hydiny
KAČACIA ROLÁDA NA GAZDOVSKÝ SPÔSOB

SUROVINY
2 400 g kačica celá
400 g kačacie prsia
300 g kačacie pečienky
150 g cibuľa šalotka
100 g kačacia masť
1 ČL petržlenová vňať posekaná
4 ks vaječný žĺtok
100 g šľahačka
5 ks pečivo
100 g mlieko na namáčanie pečiva
40 cl malokarpatské brandy
80 g mlieko sušené polotučné
?  ČL cesnak Appetit natural drvený bez soli
štipka majoránka
štipka soli
štipka korenie mleté biele

 

POSTUP
Umytú očistenú kačicu položíme s prsiami na pracovnú plochu. Po celej dĺžke v strede chrbta rozkrojíme kožu po kosť a postupne uvoľňujeme ľavú a pravú stranu pozdĺž kosti tak, aby mäso ostávalo prichytené na koži. Kožu nesmieme rozrezať. Keď vyberieme všetky kosti, vznikne nám veľký masový plát s kožou. Časť mäsa z pŕs zrežeme a doplníme miesta na celom pláte, kde je mäsa málo. Cely plát mäsa vyklepeme pod igelitom, osolíme, okoreníme, potrieme plnkou a zrolujeme od krku smerom dolu, previažeme motúzom, položíme na alobal, potrieme rozpusteným maslo, zabalíme, položíme na plech, podlejeme vodou a pečieme pri 180 °C jednu hodinu a 20 minút. Počas pečenia roládu častejšie otáčame.

 

PLNKA
Kačacie prsia najemno zomelieme, zalejeme šľahačkou, v ktorej sme rozmiešali sušené mlieko. Ďalej pridáme vaječné žĺtky, soľ, korenie mleté biele, prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame. Do tejto zmesi pridáme na kocky krájané kačacie pečienky podusené na šalotke v kačacej masti, dobre vymačkáme, rozdrobíme v mlieku namáčané pečivo, prilejeme malokarpatské brandy, pridáme petržlenovú vňať, majoránku a všetko spolu dobre premiešame. Pečenú roládu pokrájame na kolieska a podávame s červenou kapustou s pomarančmi a zemiakovou knedľou. Po vychladnutí sa môže použiť na studenú misu.

Takmer 50 receptov nájdete v novinke Pochúťky a misy z hydiny.
 

Zdroj foto: www.bux.sk
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Danka

Danka

02.06.2013 16:39

tak veru toto nieje pre mna...

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

06.06.2013 12:22

mnaam, zbiehaju sa mi slinky na taketo pochutky

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

14.08.2013 18:59

rada varím a pripravujem takéto dobroty

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.