Pochúťky a misy z hydiny

Obrázok knihy Pochúťky a misy z hydiny s receptami Františka Janatu.

Šéfkuchár František Janata varil v najvýznamnejších hoteloch v celej Európe a práve vyšla prvá zo série šiestich kníh s receptami tohto obľúbeného kuchára. Prvý diel Pochúťky a misy z hydiny obsahuje desiatky chutných receptov z hydiny, ako aj skúsenosti, ktoré F.Janata nadobudol počas celého svojho života.

Reklama

Všetky recepty koncipoval tak, aby ich dokázala vo svojej kuchyni pripraviť každá mladá i skúsenejšia gazdinka, ktorá chce svojich najbližších potešiť originálnym a chutným jedlom. Na každej dvojstrane je fotografia jedla, podrobný recept a rada majstra kuchára. Nájdete tu Morčacie vreteno z babičkinej mladosti, Kačaciu paštétu, Osie hniezdo z morčacích pŕs a ďalšie desiatky receptov. Dva z nich vám ponúkame.

KAČACIE PRSIA NA MEDOVEJ OMÁČKE S HROZNOM 

SUROVINY:

  • 1 500 g kačacie prsia s kožou
  • štipka soli
  • štipka korenia (mleté biele)
  • olej na opekanie kačacích pŕs

MEDOVÁ omáčka s balzamikovým octom:

  • 300 g včelí med
  • 100 g pomarančového džúsu 100%
  • 40 g citrónovej šťavy (1 citrón)
  • 100 g balzamikového octu
  • 100 g čerstvého pomaranča
  • 50 g hnedej zásmažky Knorr
  • 80 g masla na zjemnenie
  • 150 g hovädzieho bujónu
  • 300 h bieleho hrozna

POSTUP:

Kačacie prsia pred opekaním kožu popicháme, osolíme, okoreníme, opekáme s kožou zospodu, ktorá nám pustí dostatok masti. Mäso častejšie otáčame. Opečenú kožu odkrojíme, nakrájame na tenké rezance a zvlášť opečieme do chrumkava. Ostatné mäso ešte chvíľu opekáme, zabalíme do alobalu a odložíme na teplé miesto.

MEDOVÁ omáčka s balzamikovým octom

Do kastrólika si dáme med, pomarančový džús, citrónovú šťavu a umytú kôru s citróna, balzamikový ocot, umytý rozkrojený pomaranč, necháme spolu variť zahustíme hnedou zásmažkou, ktorú rozmiešame s hovädzím bujónom. Dobre prevaríme a zjemníme maslom a scedíme. Pred podávaním pridáme do omáčky polovice zeleného hrozna, z ktorých vyberieme zrniečka. Na tanier si dáme omáčku s hroznom, poukladáme na plátky pokrájané kačacie prsia a posypeme opečenou kožou z kačacích pŕs.

Reklama

KAČACIA ROLÁDA NA GAZDOVSKÝ SPÔSOB

SUROVINY:

  • 2 400 g kačica celá
  • 400 g kačacie prsia
  • 300 g kačacie pečienky
  • 150 g cibuľa šalotka
  • 100 g kačacia masť
  • 1 ČL petržlenová vňať posekaná
  • 4 ks vaječný žĺtok
  • 100 g šľahačka
  • 5 ks pečivo
  • 100 g mlieko na namáčanie pečiva
  • 40 cl malokarpatské brandy
  • 80 g mlieko sušené polotučné
  • ? ČL cesnak Appetit natural drvený bez soli
  • štipka majoránka
  • štipka soli
  • štipka korenie mleté biele

POSTUP:

Umytú očistenú kačicu položíme s prsiami na pracovnú plochu. Po celej dĺžke v strede chrbta rozkrojíme kožu po kosť a postupne uvoľňujeme ľavú a pravú stranu pozdĺž kosti tak, aby mäso ostávalo prichytené na koži. Kožu nesmieme rozrezať. Keď vyberieme všetky kosti, vznikne nám veľký masový plát s kožou. Časť mäsa z pŕs zrežeme a doplníme miesta na celom pláte, kde je mäsa málo. Cely plát mäsa vyklepeme pod igelitom, osolíme, okoreníme, potrieme plnkou a zrolujeme od krku smerom dolu, previažeme motúzom, položíme na alobal, potrieme rozpusteným maslo, zabalíme, položíme na plech, podlejeme vodou a pečieme pri 180 °C jednu hodinu a 20 minút. Počas pečenia roládu častejšie otáčame.

Reklama

PLNKA:

Kačacie prsia najemno zomelieme, zalejeme šľahačkou, v ktorej sme rozmiešali sušené mlieko. Ďalej pridáme vaječné žĺtky, soľ, korenie mleté biele, prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame. Do tejto zmesi pridáme na kocky krájané kačacie pečienky podusené na šalotke v kačacej masti, dobre vymačkáme, rozdrobíme v mlieku namáčané pečivo, prilejeme malokarpatské brandy, pridáme petržlenovú vňať, majoránku a všetko spolu dobre premiešame. Pečenú roládu pokrájame na kolieska a podávame s červenou kapustou s pomarančmi a zemiakovou knedľou. Po vychladnutí sa môže použiť na studenú misu.

Takmer 50 receptov nájdete v novinke Pochúťky a misy z hydiny. 
 

0/5 - 0 hlasov

3 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

14.08.2013 18:59

rada varím a pripravujem takéto dobroty

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

06.06.2013 12:22

mnaam, zbiehaju sa mi slinky na taketo pochutky

Vaše meno:

Danka

Danka

02.06.2013 16:39

tak veru toto nieje pre mna...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE