Bradavice alebo fibrómy: Ako ich bezbolestne odstrániť?

bradavice

Bradavice aj fibrómy patria medzi estetické nedokonalosti, ktoré sa objavili už kedysi dávno na 3000-ročných múmiách a dokonca ich spomínal aj Shakespeare. Sú to rôzne typy kožných výrastkov. Bradavice v skutočnosti nie sú vôbec nebezpečné – nejde o žiadne závažné ochorenie, sú len neestetické a môžu byť nákazlivé. Niekedy sa však môže stať, že sú bolestivé – záleží od toho, kde na tele sa objavili.

Nepríjemné bývajú aj fibrómy. Trápia vás tieto kožné výrastky? Ako prebieha odstránenie bradavíc a fibrómov? Je nutné chirurgické odstránenie? Čítajte ďalej.

Čo sú bradavice a fibrómy?

Bradavice sú výrastky kože, ktoré predstavujú nezhubné nádory vytvorené zo spojivového tkaniva. Sú spôsobené niektorými typmi vírusu, ako je ľudský papilomavírus (vírus HPV). HPV infikuje hornú vrstvu kože, čo spôsobí, že táto vrstva začne rásť rýchlejšie a vytvorí bradavicu.

Väčšina bradavíc ako príde, tak aj odíde bez akéhokoľvek zásahu alebo potrebného ošetrenia. Vytvárajú sa kdekoľvek na tele, avšak najčastejšie ich môžeme pozorovať na rukách alebo na chodidlách.

Fibrómy sú nezhubné (benígne) nádory, ktoré vznikajú z väzivového tkaniva. Môžu sa objaviť kdekoľvek na tele, ale často sa vyskytujú na koži. Na rozdiel od bradavíc nie sú nákazlivé. Sú to skôr individuálne lézie, ktoré sa tvoria na základe genetických predispozícií, miestneho podráždenia kože, hormonálnych zmien alebo iných vnútorných faktorov.

Zaujme ťa: Zaujímavé fakty o mužoch: Toto ste nevedeli!

kožný útvar Depositphotos

Ako sa šíria bradavice?

Ako sme písali, za ich šírením stojí ľudský papilomavírus. Môžete sa nakaziť tým, že sa dotknete bradavice, a potom sa dotknete inej časti tela. Môžete tiež infikovať inú osobu, a to zdieľaním uterákov, holiacich strojčekov alebo iných predmetov. 

Bradavica sa nemusí vytvoriť hneď, môže niekoľko mesiacov pomaly rásť pod kožou a ani si ju nevšimnete. Je veľmi pravdepodobné, že vždy, keď prídete do kontaktu s HPV, tak sa vám na tele vytvorí bradavica. A, samozrejme, aj tu platí, že niektorí ľudia sú viac náchylní na ich vznik a niektorí menej. 

Odporúčame: Kozmetické procedúry: Viete, ktoré sú ilegálne?

Kožný výrastok Shutterstock®

Ako vyzerajú bradavice a fibrómy?

Bradavice majú drsný povrch a môžu sa objaviť kdekoľvek na tele, najčastejšie však na rukách, nohách, tvári a genitáliách. Bežné bradavice majú šedivú až hnedú farbu a môžu byť vystúpené. Plantárne bradavice, ktoré sa vyskytujú na chodidlách, sú ploché a môžu byť bolestivé. Ploché bradavice sú malé a hladké, často sa objavujú v skupinách.

Fibrómy sú malé, mäkké a visia na tenkej stopke. Sú farby kože alebo mierne tmavšie a nachádzajú sa na miestach, kde sa koža trie o seba alebo oblečenie, napríklad na krku, podpazuší a slabinách. Tvrdé fibrómy (dermatofibrómy) sú malé, tvrdé hrčky pod kožou, často hnedé, červené alebo ružové, a najčastejšie sa vyskytujú na nohách a rukách.

Odporúčame: Mýty a fakty o formovaní brušných svalov – čomu si doteraz verila?

Odstránenie bradavíc prostredníctvom dusíka Shutterstock®

Ako odstrániť bradavice a ako odstrániť fibrómy?

Väčšina výrastkov na pokožke nepotrebuje žiadnu liečbu. Avšak, ak vám bradavice prekážajú, sú bolestivé alebo sa vám jednoducho nepáčia, existuje niekoľko možností, ako bradavice a kožné fibrómy odstrániť:

  • Kryoterapia – zmrazenie bradavíc prostredníctvom dusíka, ktoré vykonáva kožný lekár. Zvyčajne si tento zákrok vyžaduje viacero ošetrení. Touto metódou sa však dá efektívne odstrániť bradavice, ale aj iné kožné útvary.

  • Chirurgia – v tomto prípade ide o odstránenie bradavíc chirurgicky. Väčšinou sa vykonáva v prípade, ak nie je jednoznačne možné určiť, či daný kožný výrastok je v skutočnosti bradavicou alebo fibrómom. V takom prípade sa odstráni chirurgicky a posiela sa na rozbor pod mikroskopom.

  • Lieky – v lekárni sú dostupné rôzne prípravky bez nutnosti predpisu, ktoré sú určené na odstránenie bradavíc aj odstránenie fibrómov. Majú napríklad formu tinktúr, mastí alebo lakov. 

Pozri aj: Hluchavka biela: Pŕhľava, ktorá nepŕhli, no taktiež lieči!

Jablčný ocot Shutterstock®

Domáce odstránenie kožných výrastkov

Bradavice alebo fibrómy si môžete jednoducho odstrániť aj sami doma:

  • Skúste vlasy  - táto technika funguje hlavne v prípade malých fibrómov. V tomto prípade stačí okolo výrastku obviazať ľudský vlas a poriadne zatiahnuť. Takto prerušíte krvné cievy, ktoré zásobujú fibróm, vďaka čomu sám odpadne. Bezbolestné a rýchle!

  • Kyselina salicylová – v tomto prípade stačí očistiť okolie bradavice a, samozrejme, aj samotnú bradavicu vodou a následne ju potrieť roztokom kyseliny salicylovej. Odstránenie v tomto prípade je zdĺhavejšie a je potrebné roztok na bradavicu aplikovať každý deň.

  • Jablčný ocot – v tomto prípade postupujte podobne ako pri predchádzajúcom spôsobe. Najprv očistite a osušte bradavicu a okolie. Následne do jablčného octu (poprípade klasického octu) namočte kúsok vaty, priložte ju na kožný výrastok a prelepte rýchloobväzom. Snažte sa, aby ocot nezasahoval príliš do okolitej pokožky – použite vatový chumáčik vo veľkosti bradavice! Ocot nechajte pôsobiť niekoľko desiatok minút. Robte tak 2-krát za deň dovtedy, pokiaľ výrastok sám neodpadne. 

Kedy pri kožných výrastkoch vyhľadať lekára?

  • Zmena vzhľadu: Ak kožný výrastok zmení farbu, tvar, veľkosť alebo povrchovú štruktúru. Zvlášť ak začne rýchlo rásť alebo sa zmení na asymetrický útvar.

  • Bolesť alebo diskomfort: Ak výrastok spôsobuje bolesť, svrbenie, krvácanie alebo výtok. Taktiež ak sa vyskytuje na mieste, ktoré je často podráždené alebo zranené.

  • Viacnásobné výrastky: Ak sa na koži náhle objaví viacero nových výrastkov alebo ak sa ich počet výrazne zvýši. Aj malé kožné výrastky by mal prehliadnuť lekár.

  • Neistota o diagnóze: Ak si nie ste istí, či ide o bežný kožný výrastok, bradavicu, fibróm alebo niečo závažnejšie. Lekár môže poskytnúť presnú diagnózu a odporučiť vhodnú liečbu.

  • Infekcia: Ak sa výrastok stane červeným, opuchnutým, teplým na dotyk alebo ak sa objavia príznaky infekcie, ako sú horúčka alebo hnisavý výtok.

  • Estetické alebo funkčné problémy: Ak výrastok ovplyvňuje váš vzhľad alebo spôsobuje problémy pri každodenných činnostiach, ako je obliekanie, holenie alebo nosenie šperkov.

Článok aktualizovaný 7.6.2024

11 komentárov
benynka

benynka

21.08.2017 09:41

ja som si dala na ruke vypáliť dusíkom a teraz sa trápim už asi 2 mesiace prostriedkom z lekárne na predpis, ktorý obsahuje kyselinu salicylovú a v príbalovom letáku je napísané, že majte trpezlivosť, tak hádam kým to miniem tak mi tá trpezlivosť vydrží

Vaše meno:

Monika

Monika

21.08.2017 12:45

ach na kryoterapiu som chodila a narobili sa mi z toho pľuzgiere, že som nevedela ani chodiť.. hnusná pliaga tie bradavice!

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

21.08.2017 12:59

môjmu otcovi pomohol cesnak... dával si ich večer na bradavice a potom cez den potieral jablčným octom..... takto sa vyhol návšteve chirurga.... všetky bradavice poodpadávali...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

21.08.2017 15:18

Nemám s tým skúsenosť.

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

21.08.2017 19:40

Dobre vedieť :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.08.2017 19:58

i mne sa po návšteve pedikúry, urobila bradavica, zbavila som sa jej lastovičníkom

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

22.08.2017 22:12

Nám sa osvedčila cibuľa namočená v octe. Stačilo malým kúskom prekryť bradavicu, prelepiť rýchloobväzom, párkrát zopakovať a bradavica bola zlikvidovaná.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

03.09.2017 14:37

ja som tiež chodila na kryoterapiu a nepomohlo

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

03.09.2017 14:37

ja som tiež chodila na kryoterapiu a nepomohlo

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

16.09.2017 10:40

Jablcny ocot som skusala.ale na tvari mi zostali ranky.tak som od toho upustila.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.12.2017 15:03

zaujímavý článok

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE