Máš neustálu chuť na sladké? Odhaľ 9 možných príčin problému!

Každý z nás, čo sa jedla týka, preferuje úplne iné chute. Niektorí preferujú slané jedlá a na sladké dobroty si spomenú len raz za čas. A potom tu máme jedincov, ktorí by si vedeli predstaviť mať sladké raňajky, obed aj večeru. Niektorí vyhľadávajú pikantné pokrmy, iní si zase s radosťou vychutnajú niečo kyslé. Nie je ničím neobvyklým dokonca ani to, že sa nám chute počas života menia.

Čo však v prípade, ak v nadmernej miere preferujeme hlavne jeden typ jedál a potravín, teda napríklad z kategórie slané alebo sladké? Najčastejšie ľudia bojujú hlavne s chuťou na sladké. Občasná chuť na sladkú maškrtu nie je ničím zvláštnym, no čo ak bez sladkého skrátka nevydržíme? Za nadmerne zvýšenou chuťou na sladké sa môže ukrývať aj týchto 9 príčin!

1. Nepravidelná strava alebo nízky kalorický príjem

Zvýšená chuť na sladké môže mať pôvod v prvom rade v našich stravovacích návykoch. Chúťky na sladké môžu súvisieť s nedostatkom energie. Práve cukry sú pre nás hlavným zdrojom energie. Ak prijímame príliš málo kalórií, napríklad pri prísnych redukčných diétach, ľahko sa môže stať, že si naše telo, takpovediac, pýta sladké.

Častejšiu chuť na sladké môžeme mať aj v prípade nepravidelného stravovania. Ak vynechávame raňajky, obed či iné jedlo dňa, telu opäť chýba energia. Navyše, nepravidelná strava má výrazne negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Ak výrazne klesne hladina cukru v krvi, telo si opäť pýta jesť, často práve sladké. Svoje chúťky môžeme lepšie držať na uzde, ak sa pravidelne a vyvážene stravujeme. 

Odporúčame: ​Zdravá desiata do práce či školy – 10 tipov, ktoré si zamiluješ

2. Nadbytočný príjem jednoduchých cukrov

Časté chúťky na sladké pokrmy môžu súvisieť aj so zložením nášho jedálnička. Zamyslieť sa je v prvom rade potrebné nad tým, či nekonzumujeme príliš veľa jednoduchých cukrov. Prirodzeným zdrojom jednoduchých cukrov je ovocie, ktoré je zdravé a netreba sa ho báť, no vo vysokej miere sa nachádzajú predovšetkým v rôznych sladkostiach, ovocných džúsoch, limonádach, pečive, dochucovadlách, sladidlách či alkohole. 

Potraviny s vysokým podielom jednoduchých cukrov majú obvykle aj vysoký glykemický index. Tieto potraviny po skonzumovaní rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo spôsobí vyplavenie značného množstva inzulínu, ktorý hladinu cukru v krvi zase rýchlo zníži. Čoskoro tak vzniká pocit hladu.

Ak človek opäť príjme jednoduché cukry, hladina cukru v krvi sa znova prudko zvýšiť a následne ju inzulín zase zníži. Tomuto stavu hovoríme inzulínová hojdačka. Sprevádzaná býva záchvatmi vlčieho hladu a neodolateľnou chuťou na sladké. 

3. Nedostatok zložených sacharidov

Pri cukroch ešte zostaneme, ale tentokrát zložených. Zložené sacharidy sú skvelým zdrojom energie. Potraviny bohaté na komplexné sacharidy nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak prudko ako jednoduché cukry. Energiu dodávajú telu postupne a udržujú nás sýtych dlhý čas. Ak mávate časté chute na sladké, alebo vo všeobecnosti často pociťujete hlad, zvýšte podiel zložených sacharidov v strave. Výborným zdrojom sú bielkoviny, obilniny i celozrnné potraviny. 

4. Nedostatok bielkovín

K hlavným zložkám potravy patria popri sacharidoch aj bielkoviny. Ak konzumujeme nedostatok bielkovín, prejaviť sa to môže rôzne. Medzi prvé signály patrí nadmerná únava aj neustály hlad. Človeka môžu trápiť návaly vlčieho hladu a chute na sladké. Neskôr sa môžu dokonca objaviť závažnejšie problémy, ako spomalené hojenie rán, ochabnutie svalstva či vypadávanie vlasov. Dobrým zdrojom bielkovín je mäso, vajíčka, mliečne výrobky, strukoviny aj orechy. 

5. Nedostatok chrómu alebo horčíka

I nedostatok mikroživín môže ovplyvniť našu chuť do jedla. S neuhasiteľnými chuťami na sladké sa spája predovšetkým chróm, respektíve jeho nedostatok. Táto látka vplýva na metabolizmus sacharidov aj bielkovín, ovplyvňuje činnosť inzulínu a pomáha udržiavať správnu hladinu glukózy v krvi.

Jeho dobrým zdrojom sú napríklad celozrnné potraviny. Pri nadmernej chuti na sladké, predovšetkým na čokoládu, doplňte telu aj horčík. Zdrojom je listová zelenina, banány, orechy, avokádo aj šošovica. 

6. Spánkový deficit

Nielen faktory týkajúce sa našej výživy môžu ovplyvňovať chuť do jedla. Možno je to prekvapujúce, no naše neustále chute na sladké, alebo celkovo zvýšená chuť do jedla, môže súvisieť aj s nedostatkom spánku a chronickou únavou. Deficit odpočinku totiž môže mať negatívny vplyv na koncentrácie hormónov hladu a sýtosti (grelín a leptín). Dlhodobý deficit spánku sa celkovo spája s vyšším rizikom nadváhy a obezity.

Odporúčame: Penicilín – ako sa prejavuje alergia na najznámejšie antibiotikum?

7. Nadmerný stres a negatívne emócie

Zvýšená chuť na sladké často súvisí aj s nadmerným pociťovaním stresu či negatívnym emočným rozpoložením. Mnohým nie je termín emočné prejedanie sa cudzí. Niektorí zaháňajú stres a negatívne emócie práve pojedaním sladkých dobrôt. Nadmerný stres zvyšuje hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý je spojený s väčšími chuťami na sladké a nezdravé jedlá. V boji proti stresu môže pomôcť joga, hudba, horúci kúpeľ, bylinky aj rôzne relaxačné techniky. 

8. Hormonálne zmeny

Chute na sladké bežne vyvolávajú aj hormonálne zmeny pred a počas menštruácie, v priebehu tehotenstva či v období menopauzy. Kolísanie hormónov v tele vyvoláva celý rad telesných ej emočných príznakov. Navyše, počas menštruácie či v tehotenstve dochádza k zvýšeniu bazálneho metabolizmu, čo znamená, že telo potrebuje aj viac energie. Preto je normálne, že telo si pýta jej zdrojov viac. 

9. Lieky alebo ochorenie

Našu chuť do jedla môžu ovplyvňovať aj lieky, ktoré pravidelne užívame. Mnohé druhy liekov môžu vo všeobecnosti zvyšovať chuť do jedla, u niektorých sa objavujú väčšie chúťky konkrétne na sladké. Avšak, za zvýšenou chuťou na sladké môžu niekedy stáť aj niektoré ochorenia. Ak sa zvýšená chuť na sladké objavuje v kombinácii s tráviacimi ťažkosťami, môže ísť o kandidózu tráviaceho systému. 

Príčinou však môže byť aj problém so štítnou žľazou či nadobličkami. Ak máte podozrenie, že váš apetít ovplyvňujú lieky alebo ochorenie, konzultujte problém s lekárom. 

Odporúčame: ​Hemoroidy a ich prevencia – 7 tipov, ako predísť nepríjemnému problému

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE