Svetový deň vajec si pripomíname už 19 rokov vždy druhý októbrový piatok.
Jeho cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a význame vajec v našej strave. Hoci vajíčka dlhé roky čelili ostrej kritike z dôvodu vyššieho obsahu cholesterolu, z celkového hľadiska obsahujú veľa výživných látok, ktoré ľudské telo potrebuje.
Nezakazujte si vajíčka
Slepačie vajce je obalené v škrupine pod ktorou sa ukrýva vaječný bielok a žĺtok. Bielok obsahuje najmä vodu, a to až 88% a zvyšok tvoria bielkoviny. Naopak vaječný žĺtok ukrýva len približne 50% vody, 30% tuku a ostatok je tvorený bielkovinami. Ďalej sa vo vajíčku nachádzajú vitamíny ako vitamín A, D, E či vitamín B12. Mýtus o tom, ako sú vajíčka nezdravé bol už niekoľkokrát vyvrátený, preto si ich môžete pokojne dopriať sem-tam na raňajky.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Číselné označenie vajec
Všetky vajcia predávané v obchodoch musia mať číselné označenie, ktoré informuje o tom, v akých podmienkach boli vajcia znášané. Číslo 0 znamená, že nosnice boli chované v súlade s požiadavkami ekologického poľnohospodárstva (označované aj ako BIO), označenie 1 je pre nosnice vo voľnom výbehu, podstielkový chov značí číslo 2.
Kupujete vajcia s označením 3?
V najhorších podmienkach sú nosnice, ktoré znášajú vajcia s označením 3. Jedná sa o klietkové chovy, v ktorých sú nosnice natlačené v preplnených klietkach, s umelým intenzívnym osvetlením, ktoré svieti až 17 hodín denne. To preto, lebo svetlo podporuje znášanie vajec. Takéto vajcia sú potom lacnejšie a je po nich väčší dopyt. Ochrancovia zvierat však vyzývajú, aby ľudia vajcia z klietkového chovu nekupovali a podporovali ekologické chovy.
Odporúčame prečítať: Ktoré bylinky zbierame v októbri?
Triky, ktoré vám v kuchyni pomôžu
Ak sa vám stáva, že počas varenia vajíčko praskne, urobte do škrupinky malú dierku. Taktiež zaberá aj trik s octom, ktorý zvláčni škrupinu a vajce bude po celú dobu varenia celé. Určite si dajte pozor aj na to, aby boli vajíčka izbovej teploty a nie vychladené z chladničky. Šúpať sa vám budú najľahšie aspoň 5 dňové vajíčka, ktoré po uvarení dáte do studenej vody.
Odporúčame prečítať: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!
www.thinkstockphotos.com
5 komentárov
Karolína Novotná
14.01.2021 06:09Úplne súhlasím, že domáce vajíčka sú najlepšie :-). Preto sme si tiež zaobstarali sliepky. Máme ich síce len 5, ale na tú našu spotrebu to stačí. Keď sa mi náhodou nakopia veľa vajec, tak urobím omeletu alebo vafle a vajíčka sú preč :-). Sliepkam dávame zvyšky od obeda, trávu, žihľavy a keď je kŕmenie menej, tak im sýpu krmivo, ktoré objednávam z , takže majú neustále plnohodnotnú stravu a tým pádom moc dobré vajíčka :-).
Kristína Dická
24.05.2020 15:11Niet nad domáce vajíčka :-)
Renáta Mularčíková
11.10.2015 18:08Mám rada vajíčka ,často robím vajíčkový šalát-je výborný ,chutný a hlavne z domácich vajec.
Martina Zahoranová
09.10.2015 10:58vajíčka môžem veru na rôzne spôsoby :-)
Gabriela Diheneščíková
09.10.2015 10:57najlepšie sú domáce vajíčka, chutia úplne inak ako tie z obchodu