Patríte medzi ľudí, ktorých v týchto chladných mesiacoch zvykne častejšie potrápiť nádcha či chrípka? Ak už máte v pláne navštíviť lekáreň, aby ste sa zásobili vitamínmi, pastilkami a rôznymi doplnkami výživy, ktoré vás majú od týchto zdravotných problémov uchrániť, alebo ich už rovno odstrániť, tak zadržte a skúste to trochu inak. I keď už pravdepodobne máte čo-to naštudované o prírodných pomocníkoch účinne pôsobiacich v boji proti nepríjemnému prechladnutiu a chrípke, tento článok vám ich nielen pripomenie, ale poukáže na rôznorodé využitie TOP protichrípkových ingrediencií, akými sú cibuľa, cesnak, zázvor a kurkuma.
„Obyčajná“ cibuľa a cesnak dokážu divy
Cibuľa a cesnak – vo všeobecnosti sa o nich vie, že vďaka svojim antibiotickým účinkom pôsobia proti nádche či chrípke a dokážu nabudiť imunitný systém človeka. Likvidujú v tele škodlivé baktérie, vírusy či plesne a ich prírodnú silu oceníte aj pri bolesti v hrdle, zapálených hlasivkách alebo prieduškách.
Ak chcete staviť na blahodarné účinky cibule, ale cibuľový čaj vás veľmi neláka, to neznamená, že nemôžete využiť zdravotné benefity cibule aj v obyčajnom šaláte v jej čerstvom stave. V tomto prípade vám ale odporúčame, aby ste siahli najmä po šalotke, ktorá má výraznejšie antibakteriálne účinky. Okrem klasiky v podobe cibuľového čaju či cesnakového čaju môžete tieto zeleninové zázraky prírody použiť aj v pečenej či nakladanej podobe.
Neprehliadni: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!
Pokiaľ ste ešte neskúsili pečenú cibuľu, tak to určite napravte, pretože organizmus sa jej poteší z viacerých aspektov. Na tanier by si ju mali dodať nielen ľudia s nádchou či chrípkou, ale aj diabetici či ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi problémami. Najlepšie urobíte, keď si ju dáte ako prílohu, a to napríklad k diétnemu mäsu, alebo môžete skúsiť čisto vegánsky variant, ktorým môže byť pečená cibuľa podávaná s listovou zeleninou a opraženou bagetkou.
Taktiež pečený cesnak má množstvo zdravotných benefitov a okrem prechladnutia či chrípky pomôže aj s naštartovaním metabolizmu, reguluje hladinu cholesterolu v tele a dokáže aj efektívne znížiť krvný tlak. Pečený cesnak si môžete natrieť na chlieb alebo použiť do nátierky. Ak chcete využiť antibiotické účinky cesnaku okamžite, nemusíte ho ani piecť, ale použite ho ako poslednú ingredienciu do kuracieho či slepačieho vývaru, ktorý už sám osebe pôsobí na organizmus liečivo a regeneračne. Jednoducho si len prelisujte čerstvý strúčik cesnaku a pridajte pred jedlom do svojej porcie polievky. Je to úplne jednoduchý „elixír“ na prekonanie otravných vírusov a baktérií.
Zázvor prekvapí svojimi účinkami nielen v podobe čaju
Zázvorový čaj na nádchu či chrípku je už pomerne notoricky známou domácou medicínou. Veď komu dnes doma v chrípkovom období chýba kus čerstvého zázvorového koreňa? Pridajte si do zázvorového čaju med a citrón a zabojujete tak v tejto kombinácii proti bolesti v krku, horúčke, ba dokonca zázvorový čaj dopomôže prečisteniu nosových dutín. No a bezkonkurenčný je rozhodne taktiež zázvorový sirup, ktorý si okrem iného poradí aj s najrôznejšími druhmi kašľa.
Zázvor si však neváhajte nastrúhať aj do polievok či do omáčok. Ani v nich nestráca svoje antiseptické a protizápalové účinky, no a k tomu dodá pokrmu tú správne pikantnú chuť. Práve pre svoju výraznú chuť sa využíva hlavne v exotickej kuchyni. Okrem ázijských jedál ním však neváhajte ochutiť aj iné pokrmy, ideálne tie so šošovicou, batatmi alebo tekvicou. Taká tekvicová polievka s kurkumou a zázvorom vás teda nielen dobre zasýti či zahreje, ale aj vylieči. Využitie zázvoru je naozaj rôznorodé a svoje miesto si nájde aj v marinádach na mäso, v dezertoch či sušienkach, no trošku ho môžete prihodiť aj do čerstvo vareného kompótu a vaše chuťové bunky sa zaiste potešia aj džemu so zázvorom. Tu sa najčastejšie kombinuje s ovocím, ako je napríklad marhuľa, broskyňa, jablko a pod.
Kurkuma je liekom a môže aj excelentne chutiť
Kurkuma je súčasťou mnohých ázijských medicín, no našla si svoje miesto aj u nás. A to vďaka jej úžasným účinkom, ako je napríklad prekrvenie organizmu, znižovanie cholesterolu či protizápalový efekt. Tento efekt je naozaj silný a porovnateľný s efektom štandardných protizápalových liekov z lekárne. Najjednoduchšie je asi využiť kurkumu v prášku, ktorú bežne dostať v obchodoch ako prísadu do kari, ale ak sa dostanete k čerstvému koreňu kurkumy, pridajte ju nasekanú napríklad do nakladanej zeleniny, kde zároveň pôsobí ako konzervačný prostriedok. Kurkumu ako takú je ideálne kombinovať s mäsom, ryžou, koreňovou zeleninou, ale aj šošovicou či fazuľou. Peknú farbu dodá omáčkam aj polievkam.
Kurkuma je teda liečivou ingredienciou, ktorú by ste nemali vynechať v jedlách, ale ani nápojoch, keď bojujete proti nádche či chrípke. Poznáte klasický kurkumový nápoj, ktorý sa považuje za mimoriadne účinné prírodné antibiotikum? No vedzte, že určite chutnejšou verziou obyčajného nápoja z kurkumy, ktorý pozostáva len z troch deci vody a čajovej lyžičky kurkumy v prášku, je kurkumové latté. Môžete si byť istí, že keď nepomôže nič iné, toto je naozaj silná zbraň proti nádche aj chrípke.
Kurkumové latté si pripravíte z čajovej lyžičky kurkumy v prášku, čajovej lyžičky nastrúhaného zázvoru a dvoch deci mandľového alebo kokosového mlieka. Pridať môžete aj štipku mletej škorice a med ako sladidlo. Do jemne zohriateho mlieka do hrnca pridajte všetky spomínané ingrediencie a ešte prihrejte za stáleho miešania, kým sa jednotlivé zložky neprepoja. Pozor však, mlieko nemá dosiahnuť bod varu. Toto kurkumové latté vám pomôže a zároveň v ňom môžete objaviť aj svoj obľúbený nápoj. A s trochou šľahačky navrchu vyzerá naozaj luxusne.
Pozri aj: Skúsila si olej z vlašských orechov? Je to zázrak pre naše zdravie!