V poslednom čase sa čoraz viac skloňuje slovo batáty. Ak ste o nich ešte nepočuli, sú to sladké zemiaky sfarbené dočervena.
Podobne ako tie klasické, aj batáty pochádzajú zo Strednej Ameriky. Dokonca sa do Európy dostali ešte skôr ako zemiaky, ktoré všetci dobre poznáme. V tropických oblastiach sú náhradou klasickej hľuzy, u nás skôr niečím exotickým.
Možno si neviete predstaviť chuť sladkého zemiaku v kombinácii so slaným mäsom. V tom prípade ich môžete využiť aj pri príprave sladkých jedál a dezertov. Sú významným zdrojom betakaroténu, a teda aj prevenciou vzniku niektorých druhov rakoviny. Najväčšie množstvo vitamínov sa nachádza v šupke, môžete ich pokojne jesť bez šúpania.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Plnený sladký zemiak
Zdroj betakaroténu a vlákniny
Sladké zemiaky obsahujú množstvo vitamínov a výživných látok, preto by sme ich mali určite zaradiť do svojho jedálnička. Jedným z minerálov, ktorými oplývajú je draslík, okrem neho aj železo, vápnik, horčík alebo zinok. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín A – teda betakarotén, ďalej vitamín C, E a B6. Nerozpustná vláknina sa nachádza najmä v ich šupke, pomáha pri tráviacich ťažkostiach.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Jednoduché zemiakové placky zo sladkých zemiakov
V porovnaní s klasickými zemiakmi sú batáty bohatšie na vitamíny a všetky živiny, no obsahujú aj väčšie množstvo sacharidov, keďže sú sladké. Tepelnou úpravou strácajú časť vitamínu C, no naopak sa týmto spôsobom lepšie vstrebe betakarotén. Pečenie a grilovanie sú najlepšie spôsoby, ako vyťažiť čo najviac tohto vitamínu.
Prečo ich musíte ochutnať?
Ako sme už spomínali, vďaka svojmu zloženiu pozitívne vplývajú na organizmus. Medzi najväčšie plusy sladkých zemiakov patrí ich prevencia proti vzniku niektorých rakovinových ochorení, napríklad žalúdka či pankreasu. Draslík znižuje tlak a riziko vzniku srdcových chorôb. Vitamín C podporuje imunitu, vláknina prečisťuje tráviaci trakt a pomáha pri problémoch so zápchou. Sú výbornou potravinou pre tehotné ženy a dokonca by mali zlepšovať kvalitu nechtov a vlasov.
Odporúčame prečítať: 3 skvelé recepty z tekvice hokaido
Batáty sa dajú pripraviť na rozličné spôsoby. Či už ako príloha k mäsu alebo rybám, ako krémová polievka, naplnené mäsom alebo zeleninou, v podobe zemiakovej kaše, či dokonca aj hranolčekov. Keďže sú sladké, dajú sa z nich pripravovať aj koláče a dezerty v kombinácii s tvarohom, sušienkami, čerstvým ovocím a v podstate s čímkoľvek, čo máte radi.
Shutterstock.com
7 komentárov
Anna Kristova
23.12.2016 14:33ešte som nejedla
Erika Špacírová
09.11.2016 21:15babáty som si veľmi obľúbila, tento rok sme ich mali aj posadené. Odporúčam všetkým :) sú skvelé
Marianna Rajniaková
09.11.2016 16:45už sa na ne chystám.. asi skúsim polievku
Lucia Bajáková
23.10.2016 23:08U nás fičíme na polievke rozmixovaných sladkých zemiakoch na kašu alebo polievke
Anna Kristova
22.10.2016 21:05neviem ako chutia
Lucia Kobíková
22.10.2016 17:17Tieto zemiaky som ešte neskúšala..
Soňa Krátka
21.10.2016 20:08batáty som už jedla a chutili mi, asi by som ich mala pripravovať častejšie