Surová, ale aj pečená cibuľa má hneď niekoľko skvelých účinkov, vďaka ktorým by sme nemali na ňu zanevrieť. Aj keď jej vôňa nemusí byť pre každého úplnou lahôdkou, jej účinky za jej konzumáciu stoja. Už len obyčajný cibuľový čaj je skvelým liekom proti nádche alebo chrípke, čo sa v tomto jesennom sychravom období určite hodí. V tomto prípade si treba uvedomiť, že cibuľa varením stráca svoju výraznú arómu, preto sa nemusíte báť, že čaj z nej pripravený bude mať nepríjemnú arómu. Ba naopak, varená cibuľa je lahodná. Mnohí odborníci uvádzajú, že varením cibuľa nestráca svoje účinky a je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo pre tých, ktorých prekvapila nádcha alebo chrípka.
Odporúčame: TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?
Prírodný liek na priedušky, ktorý vás zbaví aj kašľa
Cibuľa, ako aj iné suroviny, patrí medzi najlepšie prírodné antibiotiká, ktoré sa oplatí mať doma a zároveň aj konzumovať. Dokonca jej účinky sú také silné, že sa oplatí ňou nahradiť lieky z lekárne. Zabudnite teda na lieky, sirupy, pastilky či iné drogy, ktoré vídate v reklame. Príroda je v tomto prípade mocnejšia a v mnohých prípadoch aj zdravšia.
Jeseň a časté zmeny počasia spôsobujú oslabenie imunitného systému, ktorý v takom stave nedokáže odolávať vírusom, baktériám a dokonca ani COVID-19. Kašeľ, nádcha, chrípka, prechladnutie – s tým všetkým vám dokáže pomôcť jediný nápoj, ktorý je ľahký na prípravu a zároveň môžeme povedať, že je skutočne chutný.
A prečo práve cibuľa? No predovšetkým preto, lebo obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je potrebný pre náš imunitný systém. Cibuľa je tiež bohatá na vitamíny B1 a B2, vitamín A, zinok, draslík, železo, vápnik atď. Ešte spomenieme, že cibuľa má aj antioxidačné účinky, vďaka ktorým pomáha z tela odstrániť škodlivé látky a toxíny.
Ako si pripraviť nápoj na priedušky?
Už z nadpisu vám je jasné, že ide o nápoj, ktorého hlavnými ingredienciami sú cibuľa, jablká a citróny. Teda konkrétne budete potrebovať 2 litre vody, 1 červenú cibuľu (môže byť aj žltá), 1 jablko a 1 citrón. Do hrnca nalejte vodu, vložte do nej umyté a na polovicu prerezané jablko, olúpaný a na kolieska nakrájaný citrón a, samozrejme, olúpanú a na polovicu prerezanú cibuľu. Z uvedených surovín si uvarte čaj. Varte ho však dovtedy, kým jablko nezačne praskať.
Tento čaj je ideálne piť ešte teplý. Ak máte radšej sladšie čaje, tak pokojne môžete pridať aj med, ktorý má antibakteriálne účinky. Tento čaj vám pomôže pri vykašliavaní hlienov, zahreje, dodá energiu a postaví na nohy!
Neprehliadni: 20-minútové celotelové kettlebell cvičenie: Spaľujúci tréning, ktorý ťa dostane do formy
10 komentárov
Mária Chromíková
02.11.2020 09:03určite vyskúšam takýto zdravý čajík.
Elena Švachová
18.10.2020 23:19Tento recept nepoznám,ale varievam cibuľový čaj so zázvorom a s bylinkami.Potom doňho pridám citrón a pri izbovej teplote med.A kašeľ a chrípka sú preč hned :-)
Lenka Falatová
18.10.2020 19:25cibuľový čajík varím už dlho s jabĺčkom môže mať ešte lepšiu chuť určite skúsime
Katarína Konečná
17.10.2020 14:07Zaujímavá kombinácia, vyskúšam.
Mária Chromíková
17.10.2020 12:43Vyskúšam snáď chuť jablk a citrónu prehluší chuť cibule.
Ľubica Šťastná
17.10.2020 06:33S jablkom a citrónom som ešte neskúšala, ďakujem za tip!
Margaret Zimova
16.10.2020 19:49Moja babička zvykla robiť cibuľový čaj, ktorý som aleže strašne neznášala, no bratom veľmi pomáhal. Ja som mala cibuľu radšej surovú a to aj dnes.
Mária Maxianová
16.10.2020 17:49tieto "babské" recepty sú najúčinnejšie
Pavlína Vaksmundská
16.10.2020 15:51Mamka mi robila taký cibuľový sirup ,ked som bola malá . A strašne mi nechutil .. Zapíšem si tento recept na úžasný zdravý nápoj , pretože viem ,že ho určite budem potrebovať v zime ;-)
Leona Bašistová
16.10.2020 10:21Ak môžem, tak pridám podobný recept, ktorý poznám z detstva. Babka stále robievala na priedušky, kašeľ, či nádchu CIBULOVO CESNAKOVY čaj, resp. výluh. Zaliala očistený a na drobno nakrájaný cesnak (1stručik) s jednou cibulou do nádoby. Zaliala vriacou vodou a nechala lúhovať 30 minút. Aby bol výluh "vypiteľný" :) rozmiešala v ňom lyžičku domáceho medu. (keď mal výluh izbovú teplotu, aby med nestratil účinky). Odporúčam, je to zázrak :)